Friday, September 13, 2019

Чому нації занепадають. Походження влади, багатства та бідності (Дарон Аджемоґлу, Джеймс А. Робінсон)

Чому нації занепадають. Походження влади, багатства та бідності
Нотатки з книги:

"Кожне суспільство функціонує в межах набору економічних і політичних правил, сформульованих і ефективно підтримуваних як державою, так і громадянами. Економічні інститути визначають економічні стимули: здобути кращу освіту, заощаджувати й інвестувати, впроваджувати нові технології тощо. Саме політичний процес визначає, під якими економічними інститутами житимуть люди, і саме політичні інститути окреслюють, як цей процес відбуватиметься."

"релігія, національна етика, африканські чи латинські цінності - не мають великого значення для розуміння нерівності у світі й того, як вона утворилася."

"Політика - це процес, за допомогою якого суспільство обирає правила управління."

"Найважливішим уроком є те, що екстрактивні інститути не можуть забезпечити стійких технологічних змін через дві причини: брак економічних стимулів і спротив еліти."

"Страх перед творчою диструкцією - це головна причина того, чому перед Неолітичною та Промисловою революціями не відбувалося стійкого поліпшення життєвих стандартів. Технологічна інновація сприяє процвітанню людського суспільства."

"еліта, особливо коли її політична влада опиняється під загрозою, створює непереборні бар'єри для інновацій. Той факт, що еліти можуть дуже багато втратити від творчої деструкції, означає не лише те, що вони не будуть творцями інновацій, а й те, що вони часто опиратимуться й намагатимуться зупинити інновації."

"Монополії стримували розвиток і застосування талантів, що є надзвичайно критичним для економічного процвітання"

"Промислова революція проявлялася в усіх галузях англійської економіки. Спостерігалися значні досягнення в транспорті, металургії та паровій енергетиці. Однак найвизначнішою галуззю інновацій стала механізація текстильної промисловості й розвиток фабрик для виробництва текстилю."

"Ефект від цих інновацій справді вражав: наприкінці століття потрібно було 50 тисяч годин працювати вручну, щоб отримати 100 фунтів пряжі з бавовни. Водяна рамка Аркрайта давала змогу зробити це лише за 300 годин, а самопривідна мюль-машина - за 135 годин"

"Англійська текстильна промисловість стала рушійною силою не лише Промислової революції, а й спричинила революційні перетворення в світовій економіці."

"Творча деструкція перерозподіляє не просто доходи й добробут, а й політичну владу."

"Промислова революція в Англії почалася й досягла найбільших успіхів завдяки її унікально інклюзивним економічним інститутам."

"Китайці винайшли годинник, компас, порох, папір і паперові гроші, порцеляну й доменні печі для виплавки чавуну задовго до того, як це з'явилося в Європі. Вони незалежно винайшли прядильні станки й водяні млини майже в той самий час, що й на іншому краю Євразії. Унаслідок цього в 1500 році стандарти життя в Китаї були так само високі, як і в Європі. Протягом століть Китай також мав централізовану державу з меритократичним принципом набору на державну службу."

"У той час, коли міжнародні торгівля й відкриття Америки докорінно змінювали інститути в Англії, Китай відрізав сам себе від цього критичного збігу обставин і замкнувся... До 1693 року існувала заборона кораблям плавати по всьому узбережжю. У XVIII столітті цю заборону періодично відновлювали, фактично заважаючи виникненню трансокеанської торгівлі у Китаї"

"Інклюзивні економічні інститути вели до розвитку інклюзивних ринків з ефективнішим розміщенням ресурсів, сильнішими стимулами до набуття освіти і вмінь та подального розвитку інновацій і технологій."

"... при інклюзивних економічних і політичних інститутах контролююча влада стає менш централізованою"

"Інклюзивні економічні інститути ведуть до справедливішого розподілу ресурсів, ніж екстрактивні інститути. Як такі, вони наділяють усіх громадян певною владою й тим самим створюють більш рівноправне конкурентне середовище, навіть коли йдеться про боротьбу влади"

"Процвітаючі нації багато тому, що вони в певний момент протягом останніх трьох століть змогли розвинути інклюзивні інститути. Ці інститути збереглися завдяки процесу доброчесних кіл. Обмежено інклюзивні та інколи вразливі на початку, вони генерували динаміку, що створила процес позитивного зворотного зв'язку, поступово підвищуючи свою інклюзивність... У цьому сенсі Англія - типовий приклад доброчесного кола. Інклюзивні політичні інститути створили обмеження для використання й узурпації влади."

"При інклюзивних економічних інститутах добробут не зосереджується в руках малої груп, яка може потім використати свою економічну міць для диспропорційного посилення своєї політичної влади. Більше того, при інклюзивних економічних інститутах вигоди від політичної влади менші, що послаблює стимули для окремих груп і амбітних претензійних осіб намагатися захопити контроль над державою"

"Найзагальнішою причиною занепаду націй сьогодні є те, що вони мають екстрактивні інститути."

"Економічно нації занепадають через екстрактивні інститути. Ці інститути утримують бідні країни в бідності й не дають їм стати на шлях економічного розвитку."

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...