Thursday, October 7, 2021

Як виховати читача (How to Raise a Reader), Памела Пол

Як виховати читача
Тренування мозку та пам'яті (promo)

Цитатник:

"читаючи, дитина (ви) відчуваєте комфорт і привабливість приватного світу, радість повного занурення в якусь справу, блаженство зупиненоно часу"

"Нові дослідження показують, що діти, які читають удома, краще себе контролюють і швидше справляються з поставленими завданнями до адаптації. Вони розсудливіші й зосередженіші, ставлять собі правильні цілі з розуміють, як їх досягти. Загалом їх можна назвати підготовленішими до майбутнього. Увійшовши до читацького життя своєї дитини, цілеспрямовано виховуючи в ній читача, ви допоможете їй стати володарем власної долі."

"Щойно ми начинаємо читати, світ виглядає інакше."

""Хвилина, витрачена на читання дітям, повернеться вам сторицею, - написав якось Джордж Сондерс, - і не тільки тому, що діти люблять, коли ви їм читаєте, а й тому, що через багато років, коли вони будуть далеко, тихі вечори шурхотіння сторінками під однією ковдрою здаватимуться священними". Виховання родини читачів - це корисна нескінченна подорож, і я сподіваюся, що ця книжка допоможе вам і вашим дітям прокласти в ній власний маршрут."

"яким би не було їхнє життя, вони будуть більше до нього готові, довірившись книжковим історіям. Вони зрозуміють фабулу, повороти сюжету й хепі-енди. Розберуться з розвитком характерів персонажів, основними темами й сумними фіналами. З прочитаних романів зрозуміють, якими персонажами могли би бути й героями яких історій хочуть стати. Вони краще вмітимуть тлумачити ситуації, розуміти контекст і шукати сенс у нібито безсенсовному. Знатимуть, як знайти основні елементи історії і зробити висновки. Зможуть читати людей і розуміти своє й чуже місце у світі. Сподіваюся, що вони зроблять книжки життєвими дороговказами й поділяться своїими історіями з іншими."

"Читання - ідеальна можливість розібратися зі своїм внутрішнім світом."

"Книжки приносять задоволення й утверджують ваші цінності, тож знайдіть місце і час для книжок, які читатимете"

"якщо хочете виховати читача, будьте читачем" !!!

"Тільки після трьох місяців більшість дітей починають усвідомлено реагувати на те, що їм читають. Можна починати тоді, але якщо є змога - почніть раніше. Звук вашого голосу - ось що має значення з найпершого дня. Слова самі по собі."

"Ввімкнений мультик чи навіть аудокнижка не спрацьовують. Уголос мусите читати ви самі."

"Майте на увазі, що, читаючи своєму немовляті, ви в перший рік життя знайомите його з культурою читання в найширшому сенсі. Книжки в повсякденні - розкидані на ліжечку чи килимку для гри, поставлені на полиці або нагромаджені на столі - підказують, що читання - природна і вартісна частина його світу."

"Коли хтось пам'ятає твою улюблену книжку й сідає поруч, аби прочитати її в голос, ти відчуваєш: тебе люблять."

"Книжки-картонки - маленькі, товстенькі, ідеальні для маленьких ручок і призначені для дітей до дрьох років. Їх можна безпечно жвакати або збурляти через кімнату."

"Шукайте книжки-картонки, які відображають повсякдення вашого немовляти: людей, тварин, природу, будинки, машини, міста."

"Уникайте спокуси книжок на батарейках"

"Немовлятам і малюкам корисно не тільки чути багато різних слів, а й сприймати розмаїття інформації, що обвалюється на них, коли вони починають ходити й уперше ступають у великий світ. Коли ви читаєте з малюками, вони справді всотують усе до останоку: словниковий запас і структуру мови, числа й математичні поняття, кольори, форми, флору і фауну, манери і правила поведінки, а також інші корисні факти про влаштування світу. Малюки постійно збирають знання, й годі знайти ефективніший спосіб його передати, ніж сторінки книжок. Вони вже не просто вчать нові слова, а й вчаться їх застосовувати в довколишньому світі."

"Прочитані книжки допомагають вашій дитині пізнавати світ"

"Щоразу коли ви читаєте, малюк відчуває зв'язок між книжками й знайомим дорогим голосом - це і є фізична близькість, яку приносиь спільне читання. Ви продовжуєте вкорінювати позитивні асоціації з книжками, які збережуться на все життя."

"Певно, немає зворушливішого моменту в батьківстві, ніж ритуал читання дитині перед сном."

"Пропозиція почитати разом - один із найкращих способів (а інколи взагалі єдиний) заспокоїти й зосередити."

"Читання дитині має бути парним танцем, а не сольним виступом. Що більше взаємного задоволення ви обоє отримаєте від читання, то сильніше воно асоціюватиметься в дитини зі втіхою й винагородою. Фахівці з раннього дитячого віку люблять говорити, що ми читаємо вголос разом із дитиною, а не для дитини. Різниця - величезна."

"книжка - найліпший подарунок на день народження"

"Кожен вчиться читати у власному темпі. Не існує "правильного" віку самостійного читання й спеціальної формули, яка дозволила б усім читати, скажімо, у п'ять років. Насправді до повноцінного самостійного читання готові не так багато п'ятирічок, хоча чимало програм у дитячих садках спрямовані на досягненн саме цієї мети."

"У вчителів зі шкіл Монтессорі є мудра приказка: "Навчайте, а не виправляйте""

"Ніколи не порівнюйте рівень читання своєї дитини з чужим" !!!

"Той, хто вчиться читати, опановує дві окремі навички, "декодування" літер і слів та спроможність слідкувати за історією чи послідовно представленою інформацією." !!

"У світі так багато чудової літератури. Нехай діти самі роблять свій вибір."

"Бачити, як малюк почас самостійно читати, для батьків особливо приємно. Ось тепер дитина справді входить у великий світ, світ літер, де ми всі співіснуємо і спілкуємося, з'ясовуємо відмінності й дозволяємо собі мріяти."

"Література здатна запропонувати вирішення багатьох життєвих проблем і дітям, і дорослим. Усі книжки - певною мірою порадники для малюків: описують насущні проблеми, відповідають на запитання й допомагають вийти з неприємних ситуацій. Ті, хто змалку засвоїв, що сила в книжках, ніколи не забувають про цей урок."

"щоби дитина захопилася читанням, - спершу самі станье його фанатом. Покажіть малюку, що вирішили обрати книжки попри всі спокуси цифрової культури."

"на очах у дитини намагайтеся якомога частіше читати друковані книжки - в цього візуального повідомлення тривалий ефект."

"завжди давайте читати друковані книжки - не електронні. Дослідження показали, що діти (навіть більш ніж дорослі) краще сприймають і запам'ятовують саме друковані історії."

"Відомо, що нічне світло монітора впливає на цикли мелатоніну й викликає безсоння. Вже бодай через це варто випрацювати у родині правило: в спальнях не повинно бути екранів, принаймні після вечері."

"Спільне читання - чудовий спосіб провести час у родинному колі. Замість перегляду фільмів або відеоігор спробуйте регулярно читати."

"Для тих, хто не хоче або протестує проти читання великих фрагментів текстів, комікси й графічні романи - чудовий спосіб плавно розвинути звичку читання - і триматися її надалі."

"Не критикуйте вибір книжки - навіть поганий" !

"читання - це не тільки процес, а й зміст, ідеї та дискусії"

"Зробіть так, щоб читання саме по собі було винагородою."

"Нехай напише рецензію на "Common Sense Media" (укр. варіант Букмоль, bokmal.com.ua) або якомусь іншому сайті, котрій заохочує дітей постити власні думки про книжку."

"Ранні підлітки цікавляться як самовизначенням, так і дослідженням великого світу. Гарна підхожа для них книжка може бути навдивовижу філосовською й порушувати питання чесності, справедливості, свободи й співчуття."

"Медаль Ньюбері можна назвати найпрестижнішою нагородою Американської бібліотечної асоціації, яка присуджується щороку, оскільки за неї можуть змагатися всі категорії книжок для юних читачів."

"підлітковий вік - прекрасний час, щоб навчитися каналізувати розчарування, сум, розгубленість і самостійність крізь літературу, а ще знаходити у книжках розраду, товариство і надію на майбутнє."

"Підліткам подобається читати про схожих на себе людей, котрі віддзеркалюють їхній досвід або почуття й розуміють спільноту, де живуть."

"Крадійка книжок (The Book Thief), Марус Зузак"

Швидкочитання. (promo)

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...