Thursday, May 5, 2022

На захист відкритого суспільства (Джордж Сорос)

На захист відкритого суспільства
Швидкочитання вправи (promo)

Нотатки з книги:

"в аномальний час нормальні правила не діють, а люди підкоряються їм на свій страх і ризи"

"Стрімкий розвиток чштучного інтелекту та машинного навчання створив інструменти соціального контролю, які надають репресивним режимам властиву їм перевагу над відкритими суспільствами. Для диктатур це корисні інструменти, але для відкритих суспільств вони становлять смертельну небезпеку. Наше головне завдання сьогодні - знайти способи як протидіяти цій неминучій загрозі."

"Я вважаю поточну історичну мить досить складною. Відкриті суспільства зазнають кризи, а різні форми диктатур і мафіозних держав, наприклад Росія Володимира Путіна, перебувають на підйомі. У Сполучених Штатах президент Дональд Трамп хотів би створити мафіозну державу, однак йому цього не дозволять Конституція, інші соціальні інститути та активне громадянське суспільство."

"Найкраща оборона - це добре підготовлена контратака."

"Facebook, Google контролюють половину всіх доходів від інтернет-реклами."

"Соціальні медіа-компанії не просто відволікають чи спричиняють звикання - вони спонукають людей відмовитися від самостійності. Здатність формувати увагу чимдалі більше зосереджена в руках кількох компаній."

"Радянська імперія розпалася, а Росія стала мафіозною державою, яка вдалася до націоналістичної ідеології."

"Сі Цзіньпін, який має більше спільного з Путіним, ніж із так званим Заходом, почав встановлювати носу систему партійної протекції. Боюся, що перспектива на наступні двадцять років досить похмура. Однак важливо залучити Китай до інститутів глобального управління. Так ми уникнемо світової війни, що може знищити нашу цивілізацію."

"Китай не єдиний авторитарний режим у світі, але він, безперечно, найбагатіший, найсильніший і найрозвиненіший у машинному навчанні та штучному інтелекті. Це робить Сі Цзіньпіна найнебезпечнішим противником тих, хто вірить у концепцію відкритого суспільства."

"зазнав своєрідної кризи середнього віку. Чому я маю губити себе, щоб заробити ще більше?"

"Неофіційний суспільний договір у Китаї грунтується на стабільному рівні життя. Якщо падіння китайської економіки та фондового ринку буде досить серйозне, цей договір може бути розірваний, і тоді навіть бізнес спільнота обернеться проти Сі Цзіньпіна."

"я вважав, що Китай має бути глибше інтегрований в інститути глобального управління, але поведінка Сі Цзіньпіна змінила мою думку. Тепер я переконаний, що, замість вести торговельну війну майже з усім світом, США повинні зосередитися на Китаї."

"Моя основна теза полягає в тому, що поєднання репресивних режимів з ІТ-монополіями надає цим режимам наперед визначену перевагу над відкритими суспільствами. Інструменти контролю - це корисні засоби в руках авторитарних режимів, але вони становлять смертельну загрозу для відкритих суспільств."

"Саакашвілі у владі виявився набагато гіршим взірцем цінностей відкритого суспільства, ніж тоді, коли перебував в опозиції."

"Системні реформи небезпечно грунтувати на тісному зв'язку з конкретним урядом. Вони потребують широкої співпраці й підтримки громадськості. Саме це робить їх незворотними."

"Березовський стверджував, що має достатні докази для кримінального переслідування Путіна."

"я віддаю перевагу формату "мережі мереж""

"цінність філантропії полягає не в кількості грошей, витрачених на неї, а в тому, як їх витрачають"

"Європа не усвідомлює: напад Росії на Україну - це опосередкований напад на Європейський Союз та його принципи управління."

"Урятувавши Україну, ЄС урятує себе"

"Після фінансової кризи 2008 року Єврозона перетворилася на відносини кредитора та боржника, де країни-боржники не могли виконувати зобов'язань, а країни-кредитори диктували умови, яких боржники мусили дотримуватись."

"демократію не можна й не треба нав'язувати ззовні; її має усвідомити й боронити сам народ."

"Перший крок до захисту Європи від ворогів, як зовнішніх, так і внутрішніх, - визнати масштаби загрози. Другий крок - пробудити приспану проєвропейську більшість і мобілізувати її на захист цінностей, на яких грунтувався ЄС. Інакше мрія про об'єднану Європу може стати жахом двадцять першого століття."

"Я міг вибрати собі наставника, і ним став Карл Поппер, чия книжка "Відкрите суспільство та його вороги" (1945) справила на мене глибоке враження"

"Першу книжку "Алхімія фінансів" я опублікував 1987 року. У ній я намагався пояснити філософське підгрунтя свого підходу до фінансових ринків."

"На мою думку, рефлексивність - серйозний виклик для ідеї, що природничі та соціальні науки можна об'єднати. Я вважаю, що соціальні науки досі становлять цінну людську діяльність, але ми маємо визнати їхні принципові відмінності від природничих наук."

"Людська невизначенність як перешкода науковому методу. Принцип людської невизначеності не лише заважає соціальним наукам мати результати, порівнянні з досягненнями фізики; він втручається в науковий метод й іншими способами."

"Невдала спроба економістів по-рабськи наслідувати фізику має давню історію."

"я розробив теорію процесів підйому та спаду, або бульбашок (Сорос 1987, 2008). Кожна бульбашка має два компоненти: основну тенденцію, що переважає в реальності, і хибне розуміння, пов'язане з цією тенденцією"

"Проект спільної валюти мав багато недоліків. Деякі з них були очевидні, коли запроваджувалис євро. Усі, наприклад, знали, що це неповноцінна валюта - у неї є центральний банк, але немає спільної скарбниці. Однак крах 2008 року виявив багато інших недоліків. Зрештою, найважливішим було те, що, передаючи право друкувати гроші незалежному центральному банку, країни-учасниці пішли на ризик не виконати в майбутньому зобов'язання за державними облігаціями. У розвиненій країні з власною валютою ризику дефолту немає, бо вона завжди може надрукувати гроші. Однак, поступившись цим правом або передавши його незалежному центральному банку, який фактично не контролює жодну з держав-учасниць, такі держави поставили себе на місце країн третього світу, що позичають в іноземній валюті."

"Грецький дефолт спровокував би більшу банківську кризу, ніж банкрутство Lehman Brothers. Влада запропонувала комплекс рятівних заходів, але завжди робила надто мало й надто пізно, тому становище Греції далі погіршувалось. Це було за приклад для інших країн із великою заборгованістю, зокрема Іспанії, Італії, Португалії та Ірландії. Хоч дії ЄЦБ заспокоїил ринки, криза досі не подолана. Замість об'єднати рівних, Єврозона поділилась на дві категорії: кредиторів і боржників."

"(книга) Джордж Сорос. Криза глобального капіталізму. Відкрите суспільство під загрозою."

"(книга) Джордж Сорос. Відкрите суспільство. Реформування глобального капіталізму."

Таблиці для тренування швидкого читання (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...