Wednesday, January 4, 2023

Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем

Витончене мистецтво забивати на все. Нестандартний підхід до проблем
«Розумні» нотатки. (promo)

“по-справжньому щаслива людина не буде стояти перед джеркалом і повторювати, що вона щаслива. Вона просто щаслива.”

“наші кризи більше не лежать у площині матеріального. Вони тепер екзистенційні, духовні. У нас так багато хотілок і так багато можливостей, що ми вже й не знаємо, чого насправді прагнути.”

“Бажання мати більше позитивного досвіду саме по собі - негативний досвід. І, парадоксально, прийняття власного негативного досвіду - позитивний досвід.”

“Закон протилежного зусилля недарма має таку назву: якщо ви перестаєте капець як хотіти чогось, усе починає відбуватися навпаки. Якщо гнатися за позитивом - це негатив, то гонитва за негативом породжує позитив.”

“Усі справді важливі речі в житті досягаються через проживання повʼязаного з ним негативного досвіду. Будь-яка спроба втекти від негативу, уникнути його, стримати, затюкати - тільки породжує гірше.”

“Витонченість 1. Забивати - не означає бути байдужим. Це означає спокійно сприймати власну інакшість.”

“Витонченість 2. Аби забити на труднощі, ви маєте перейматися чимось важливішим за труднощі.”

" якщо в людини немає проблем, то її мозок автоматично починає їх шукати."

“Витонченість 3. Усвідомлюєте ви це чи ні, але саме вам вирішувати, чим перейматися”

“Ця книжка допоможе вам чіткіше зрозуміти, що ви вважаєте у житті важливим, а що - неважливим.”

“Ідея про необхідність забити - простий спосіб змінити наші очікування від життя, обрати, що важливе, а що - ні. Якщо цього навчитися, настає те, що я називаю “практичним просвітленням”.”

“Щастя приходить коли розвʼязуєш проблеми.”

“Проблеми - це константа життя.”

“Проблеми ніколи не припиняються; вони лише змінюють одна одну і переходять на вищий рівень складності.”

“Для щастя нам потрібно щось розвʼязувати. Отже, щастя - це дія, діяльність, а не якась безформна штука, яка звалюється вам на голову, і не секрет, який ви відкриєте, прочитавши статтю …”

“Щастя - це постійна робота, бо розвʼязання проблеми - це постійна робота. Розвʼязання проблем нинішніх стане підвалиною для проблем завтрашніх і так далі. Справжнє щастя приходить тоді, коли ви маєте проблеми, які вам подобається мати і подобається розвʼязувати.”

“Усе, що ми здобуваємо, потребує від нас жертви. Те, що робить нас щасливими, невідворотно робить нас нещасними. Те, що ми здобуваємо, ми також і втрачаємо. Те, що забежпечує нам позитивний досвід, визначить наш негативний досвід.”

“за щастя треба боротися. Воно виростає з проблем.”

“Ким ви є, визначається тим, за що ви готові боротися.”

“Справжнє мірило самооцінки - не те, як людина сприймає власний позитивний досвід, а як вона сприймає досвід негативний.”

“Бути постійно позитивним - це форма втечі, а не розвʼязання життєвих проблем.”

“Проблеми надають нашому життю важливості й сенсу. Тому якщо відкинути проблеми, то наше життя стане пустим (навіть якщо і - можливо - приємним)”

“Просто треба міцно триматися за грані, правильні цінності й стратегії, а насолода й успіх прийдуть самі - як результат. Це просто побічні ефекти правильних цінностей.”

“Гарні цінності: 1) реалістичні, 2) соціально конструктивні, 3) безпосередні і їх можна контролювати”

“Погані цінності: 1) штучні, 2) соціально деструктивні, 3) не безпосередні і їх не можна контролювати.”

“Ось що таке самовдосконалення, якщо говорити коротко: віддавати перевагу кращим цінностям, обирати кращі речі, якими по-справжньому перейматися. Бо якщо ви переймаєтеся кращим, то і проблеми у вас будуть кращі. А якщо у вас будуть кращі проблеми, то буде краще життя.”

“ми особисто відповідаємо за все, що трапляється в нашому житті, незалежно від зовнішніх обставин.”

“Ми не завжди контролюємо те, що з нами відбувається. Але завжди контролюємо наше сприйняття всіх подій, а також реакцію на них.”

“Часто одна й та сама подія може бути і хорошою, і поганою, залежно від стратегії, яку ми обираємо.”

“Велика відповідальність означає велику владу.”

“Що більше відповідальності ми беремо на себе у власному житті, то більше влади маємо над ним. Відповідно, узяти відповідальність за власні проблеми означає зробити перший крок до їх вирішення.”

“Люди часто не наважуються брати на себе відповідальність за власні проблеми, бо вважають, що бути відповідальним означає бути винним у тому, що маєш ці проблеми.”

“є проблеми, які виникли не з вашої вини, та ми за них усе одно відповідальні.”

“Ми весь час несемо відповідальність за те, що переживаємо, хоча ці переживання - не наша провина. Таке життя.”

“як можна розрізнити ці поняття. Провина - це минулий час. Відповідальність - теперішній. Провина походить від вибору, який довелося зробити колись. Відповідальність походить від вибору, який ви робите зараз, щомиті щодня.”

“Людський розум - це мішанина неточностей. Мабуть, це чути неприємно, але дуже важливо прийняти.”

“Ось чому люди так часто бояться успіху - з тієї самої причини, з якої бояться невдач: це загрожує їньому уявленню про самих себе.”

“Варто памʼятати, що аби в житті відбулися якісь зміни, ви маєте в чомусь помилятися. Якщо ви сидите на одному місці, страждаєте день за днем, це означає, що щось важливе у вашому житті вже пішло не так, і поки ви не знайдете сил запитати себе й знайти “поломку”, нічого не зміниться”

“Арістотель писав: “Лише освічений розум може взяти до уваги думку, не поділяючи її”. Здатність розглянути й оцінити різні цінності, не обовʼязково приймаючи їх, - це, можливо, найважливіше вміння, завдяки якому можна змінити своє життя й надати йому нового сенсу.”

“якщо вам здається, що ви протистоїте цілому світові, можливо, ви просто протистоїте самому собі.”

“Найкращі результати в будь-якій справі досягаютья ціною тисячі дрібних поразок. І велич вашого успіху можна оцінити лише за тим, скільки разів ви в цій справі зазнали невдач. Якщо хтось усіє щось робити краще за вас, значить, він облажався більше разів, ніж ви. А якщо в когось виходить гірше, можливо, він іще не пройшов через усі ті болючі досвіди, через які пройшли ви.”

“ми можемо по-справжньому досягти успіху лише там, де готові зазнати поразки. Якщо ми не готові зазнати поразки, значить, не готові зазнати й успіху.”

“Подорож - це чудовий шлях до саморозвитку.”

“Різниця між життєздатними й нежиттєздатними стосунками зводиться до двох речей: 1) наскільки кожна людина в цих стосунках готова брати на себе відповідальність і 2) готовність одного партнера заперечити або зустріти заперечення з боку другого.”

“В отруйних стосунках завжди є інь і янь: є жертва і рятівник, той, хто розпалює суперечки, бо завжди цьому відчуває власну важливість, і той, хто гасить суперечки, бо завдяки цьому відчуває власну важливість. Ці два типи людей притягуються одне до одного, і зрештою опиняються разом. Їхні патології ідеально поєднуються.”

“Якщо жерства по-справжньому кохає рятівника, вона має сказати йому: “Знаєш, це моя проблема, ти не мусиш розвʼязувати її за мене. Просто підтримай мене, поки я розвʼязуватиму її самотужки”. Це буде справжній прояв кохання: узяти відповідальність за власні проблеми і не змушувати партнера відповідати за них.”

“Для жертв найважче в житті - тримати у власних руках відповідальність за свої проблеми. Усе життя вони вірили, що хтось відповідає за їхню долю. І зробити перший крок у напрямку власної відповідальності дуже страшно.”

“для рятівників найважче - припинити брати відповідальність за проблеми інших людей. вони все життя вважали, що їх цінують і люблять тільки тоді, коли вони рятують інших, тому відмовитися від рятування - для них так само страшний крок.”

“Вчинки, зроблені з любовʼю, істинні тільки тоді, коли здійснюються без додаткових умов і очікувань.”

“Людям буває важко розрізнити, де щось зроблено під примусом обовʼязку, а де - добровільно. Ось вам лакмусовий папірець: запитайте себе: “Як зміняться наші сосунки, якщо я не зроблю цього?”. І ще запитайте: “Якби мій партнер відмовився робити щось, чого мені хочеться, як зміняться наші стосунки?””

“в моїх стосунках чесність важливіша за гарний настрій”

“Довіра - найважливіший складник у будь-яких стосунках із тієї простої причини, що без довіри состунки втрачають сенс.”

“що більше варіантів нам пропонується, то менше задоволення ми отримаємо від обраного, бо нам не дають спокою варіанти, яких ми не обрали.”

“Ернест Беккер … його книжка “Заперечення смерті” отримала Пулітцерівську премію з публіцистики і стала однією з найвпливовіших інтелектуальних праць XX століття.”

“Дві головні тези автора “Заперечення смерті” такі. 1. Унікальність людини в тому, що вона - єдина тварина, яка може осмислювати себе й думати про себе абстрактно… 2. Друга Беккерова теза заснована на припущенні, що кожна людина має дві “особи”. Перша - фізична, та, що їсть, спить, хропе і пукає. Друга - абстрактна: наша ідентичність, як ми бачимо самих себе.”

“щоб компенсувати наш страх невідворотної втрати нашої фізичної особи, ми намагаємося так збудувати особу абстрактну, аби вона стала бесмертною… Беккер називав ці зусилля “проектами безсмертя”, проектами, завдяки яким наші абстрактні особи переживуть фізичну смерть.”

“наші проекти безсмертя - це наші цінності. Вони стають барометрами сенсу і вартості нашого життя.”

“Смерть - це погано, але її не уникнути.”

Як навчитися швидко читати (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...