Sunday, March 24, 2024

Ми — Bellingcat. Онлайн-розслідування міжнародних злочинів та інформаційна війна з Росією

Bellingcat. Ujawniamy prawdę w czasach postprawdy Фокус Таймер - Метод управління часом, заснований на 25-хвилинних ділянках зосередженої роботи, розбитих на п’ятихвилинні перерви.
(promo)


Кращі нотатки:

“Я пишу це в перший тиждень квітня 2022 року, коли світ дізнається про жахіття, скоєні росіянами в окупованій Бучі. Методичні звірства росіян проти цивільного населення оприявнюються в таких масштабах, що важко уявити, як можна домогтися сумірної цим злочинам відповідальності.”

“Працюючи над справою МН17, ми знайшли докази прямої участі Росії у конфлікті в Україні, зокрема артилерійських обстрілів через кордон і присутності на території України цілих підрозділів російської армії.”

“Ми довели, що сирійський диктатор Башар аль-Асад застосовував хімічну зброю проти свого народу. Ми показали, хто стояв за катастрофою рейсу МН17. Ми знаходили прихильників ІДІЛ у Євро-пі. Ми ідентифікували неонацистів, які тероризували Шарлотсвілл у Вірджинії. Ми допомогли приборкати лавину дезінформації, яка ширилася разом із пандемією COVID-19. І ми викрили кремлівських засланих убивць.”

“OSINT (open-source intelligence), тобто розвідка на основі відкритих джерел. Але ця абревіатура походить із державної розвідки, чиї таємні методи відрізняються від відкритої, публічної місії Bellingcat. Мабуть, «онлайн-розслідування на основі відкритих джерел» буде точнішою назвою. Однак ми робимо значно більше, ніж просто шукаємо в інтернеті. Ми боремося з дезінформаційними силами, що розхитують суспільство. Ми наполягаємо на доказовості. І ми показуємо простим громадянам, як викривати протиправні дії та вимагати підзвітності від можновладців.”

“Bellingcat — це те, чого не було ніколи досі: народна розвідка.”

“Цей підхід згодом стане провідним принципом Bellingcat: боротися проти інформаційного хаосу потрібно за допомогою прозорості.”

“Ми — відкрита спільнота аматорів, які спільно полюють на докази.”

“Тепер горизонтальний інформаційний потік, від громадянина до громадянина, є настільки ж реальним та важливим, як і вертикальний»”

“Англомовна інфомережа Кремля (спочатку Russia Today, згодом перейменована на RT, щоб прикрити своє походження) теж поширювала брехню про події в Сирії, намагаючись заплямувати опозицію.”

“Гаслом нової платформи стало: «Виявляй, перевіряй, поширюй»”

“1) Виявляй онлайн-теми — і резонансні, і ще не відомі. 2) Перевіряй усі дані, не допускай спекуляцій. 3) Поширюй наші знахідки, у такий спосіб розширюючи поле нашої діяльності.”

“Це було те що треба: наша місія і наша назва. Вішати дзвіночки на котів. Belling the cats.”

“Експерт із дезінформації Бен Німмо назвав тактики Кремля 4D-підходом: заперечити, спотворити, відволікти, залякати”. Спершу російські чиновники агресивно заперечують незручні для них факти і принижують джерела, які їх оприлюднили, тавруючи як русофобів і підсадних качок від недоброзичливих держав. Потім спотворюють правду до невпізнання, доводять її до абсурду. Приміром, десь відбувся невеликий мітинг, а це подають як «країна охоплена бунтами». Або просто вигадують факти, як у статті російської державної агенції ІТАР-ТАСС у день катастрофи МН17, де нібито очевидець стверджував, що збили український Ан-26, чого насправді не було. Третя тактика — відвернути увагу від головної теми. Для цього використовують теорії змови і відбивають звинувачення у стилі «сам дурень»: «Ви кажете, що сепаратисти збили літак в Україні, а як щодо тисяч мирних жителів, які загинули в іракській війні?». Такі закиди породжують світосприйняття, означене моральною розгубленістю: нікому не можна вірити, ніде не знайти правди’4. Четверта тактика — залякування, погрози жахливими наслідками для тих, хто не підтримує лінію Кремля."

“* 4D: Dismiss, Distort, Distract, Dismay.”

“Крім того, проплачені боти постили дезінформацію в лайвджорнал і поширювали ці публікації у твітері. Класичний прийом закільцьованої інформації, коли брехня потребує підтвердження з іншого ресурсу, який теж сфабриковано.”

“Станом на 2019 рік незалежні розслідувачі нарахували 336 атак із застосуванням хімічної зброї під час громадянської війни в Сирії. За 98% із них відповідальний уряд.”

“У справі Скрипалів багато особливостей, знакових для історії Bellingcat: злочин із застосуванням хімічної зброї; авторитарна влада, яка безкарно бреше всьому світу; дезінформаційна онлайн-кампанія; домисли Контрфактуальної спільноти; західні посадовці, яким украй важко розплутати справу; і втручання громадянських розслідувачів, обʼєднаних переконанням: факти все ще важливі, докази в інтернеті існують, перевіряти дані обовʼязково, притягнути винних до відповідальності — можливо. Розслідування у справі Скрипалів — як ніщо досі — показали світові, що таке Bellingcat і чого ми можемо досягти разом; що сила інтернету не обмежується викривленням громадської думки: звичайні люди можуть знайти там також правду і справедливість.”

“Офіцери ГРУ фігурували у розслідуваннях Bellingcat стосовно анексії Криму (2014), дестабілізації в Молдові (2014), замаху на життя болгарського підприємця-зброяра (2015), невдалої спроби перевороту в Чорногорії (2016), спроб зламати систему Всесвітнього антидопінгового агентства у Швейцарії (2016-2017), дестабілізації в Іспанії під час референдуму про незалежність Каталонії (2017) і отруєння Скрипалів (2018). Замах у Солсбері скидався на частину чогось значно більшого.”

“Нині Bellingcat опинився в цікавій ситуації. Ми не зовсім журналісти, не зовсім правозахисники, чи компʼютерні науковці, чи архівісти, чи академічні дослідники, чи слідчі-криміналісти. Але ми працюємо на перетині всіх цих дисциплін. Підходи Bellingcat вийшли далеко за межі базового принципу «Виявляй, перевіряй, поширюй» і охопили також етичні питання, соціальну місію, прагнення притягти винних до відповідальності. Ми лишатимемося в авангарді онлайн-розслідувань. Ми розкриватимемо гучні справи. Ми надаватимемо докази і наполягатимемо на верховенстві фактів. Ми будемо захисною стіною проти дезінформації. І ми заохочуватимемо якомога більше людей долучатися до нас.”

Швидкочитання! (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...