Saturday, June 1, 2024

Лі Куан Ю. Роздуми великого лідера про майбутнє Китаю, США та світу

Лі Куан Ю. Роздуми великого лідера про майбутнє Китаю, США та світу
Фокус Таймер. Метод управління часом, заснований на 25-хвилинних ділянках зосередженої роботи, розбитих на 5-хвилинні перерви. (promo)

Кращі нотатки з книги:

“Коли Лі прийшов до влади, дохід на душу населення становив близько 400 доларів за рік, сьогодні він перевищує 50 тисяч. Лі надихнув багатомовне населення своєї країни на перетворення її на інтелектуальний і технічний центр Азійсько-Тихоокеанського регіону. Завдяки його управлінню місто-держава середніх розмірів перетворилося на важливого гравця на міжнародній економічній арені, що має особливий вплив у Тихоокеанському регіоні.”

“Китай неминуче наздожене США у плані абсолютного приросту реального ВВП. Проте винахідливість і творчий потенціал китайців можуть так ніколи й не зрівнятися з американськими, оскільки китайська культура не допускає вільного обміну ідеями та їх конкуренції. Чим іще можна пояснити той факт, що країна, населення якої в чотири рази більше за населення США і яка, ймовірно, має в чотири рази більше талановитих людей, поки що не продемонструвала світові жодного технологічного прориву?”

“Проте неможливо зробити цілісний прогноз розвитку на основі значних успіхів у одній сфері. В майбутньому Китай зустрінеться з іще більшими труднощами і перешкодами, які потрібно буде долати, ніж це визнають аналітики. Основна проблема Китаю полягає у його системі державного управління: відсутність верховенства права, система ке-рівництва, наближена до тієї, що була за часів імператора. У цій величезній державі потужний вплив мають місцеві керівники. Культурні звичаї обмежують уяву та творчість. У Китаї в пошані конформізм - мова формує мислення за допомогою морфем і текстів, яким близько чотирьох тисяч років. Вважається, що всі слова, які варті бути сказаними, вже були сказані стародавніми мудрецями. Існує проблема мови — вона надзвичайно складна для вивчення іноземцями у такому обсязі, щоб вони могли розуміти китайців і бути прийнятими китайським суспільством. Існують також суворі обмеження на залучення та асиміляцію талановитих людей з інших країн світу.”

“Чи стане Китай демократичною державою? Ні. Китай не збирається ставати ліберальною демократичною країною, адже це призвело б до його краху!”

“Якщо Китай матиме прагматичне, обʼєктивне керівництво, не засліплене ідеологією, ймовірність того, що все піде не за песимістичним сценарієм, становить приблизно один до пʼяти. Я не можу сказати, що такої ймовірності взагалі не існує, тому що Китай все ж має неабиякі проблеми: країна потребує змін у політичній системі та діловій сфері, у справі боротьби з корупцією та формування нового світогляду.”

“Америка не раз демонструвала свою здатність до відновлення та відродження. Сильні сторони цієї держави полягають у нешаблонному мисленні, у здатності думати широко, творчо, прагматично; у різноманітності центрів передових знань, що змагаються між собою у сфері розробки та розвитку нових ідей і нових технологій; у суспільстві, що залучає талановитих людей з усього світу та робить їх асиміляцію комфортною; у мові, що демонструє відкритість держави і стала міжнародним засобом спілкування для передових спеціалістів, які займаються питаннями науки, передових технологій, винахідництва, бізнесу, освіти, дипломатії, — усіх, хто сягнув вершин у своїх країнах.'”

“Упродовж наступних 20-30 років Америка залишатиметься єдиною супердержавою у світі. Це наймогутніша у військовому плані та найдинамічніша з економічної точки зору держава. Завдяки своїм інноваціям, виробництву та споживанню Сполучені Штати є двигуном глобального розвитку”

“А панівною американську економіку зробила культура підприємництва… Підприємці й інвестори розглядають ризики та невдачі як природний і необхідний чинник успіху. Коли американці зазнають поразки, вони відновлюють свої сили й починають усе спочатку. Європейцям і японцям треба перейняти цей досвід, щоб покращити ефективність і конкурентоспроможність своїх країн. Проте багато американських методів йдуть урозріз із сутністю більш поміркованих і гуманних культур - довічним працевлаштуванням для робітників у Японії; роллю профспілок у Німеччині, які мають право голосу при прийнятті важливих рішень стосовно діяльності підприємств; підтримкою урядом Франції права профспілок вимагати від бізнесу не скорочувати витрати та виплачувати значні грошові компенсації робітникам, що підпали під скорочення.”

“Американці тому досягли більшого успіху порівняно з європейцями та японцями, що їхній культурі властива нешаблонність мислення. Що більш розвинена нешаблонність мислення, то сприятливішим середовище країни є для креативності та винахідливості окремих людей.!”

“Талановиті люди не поїдуть до Китаю. Талановиті люди поїдуть до Америки, тому що американці розмовляють англійською і приїжджим тут легко облаштуватися. Ця країна радо вітає іммігрантів. А щоб поїхати й оселитися в Китаї, потрібно опанувати китайську мову і звикнути до китайської культури, а це барʼєр, який здолати нелегко.”

“Сполучені Штати - найдостойніша з усіх великих світових держав і, безумовно, найменш жорстка серед тих, хто зараз претендує на цей статус…”

“Якісна система державного управління більш імовірна за парламентської політичної системи, аніж за президентської. Якщо країна має президентську політичну систему, вирішальну роль відіграватиме поява президента на телебаченні. Натомість за парламентської системи премʼєр-міністр, перш ніж обійняти цю посаду, спочатку був членом парламенту, можливо, і міністром. У Великій Британії люди складають свою думку про політика впродовж тривалого часу… і роблять певний висновок: що за людина цей політик, чим він займався, чи щирі його промови…”

“Необхідно виховати покоління, таку собі верхівку суспільства, яке б мало лідерські якості й давало натхнення та поштовх суспільству, щоб воно могло рухатися вперед. Одним словом, потрібно виховати еліту… Всі, хто має потенціал для досягнення успіху, мають його досягти. Це передова частина нашого суспільства, і від них залежать темпи нашого прогресу,”"

“Немає кращого способу ефективно керувати державою, аніж призначити найкращу людину на найбільш складну, відповідальну посаду”

“Що має зробити США задля збереження глобальної першості? У ХХІ столітті розгорнеться боротьба за першість у Тихокеанському регіоні, де й відбуватиметься найстрімкіше зростання та буде зосереджена економічна могутність світу. Якщо Америка не втримає своїх позицій у Тихоокеанському регіоні, вона не зможе залишитися світовим лідером.”

“Завадити Америці втримати свої позиції у Тихоокеанському регіоні може її бюджетний дефіцит. Якщо Сполучені Штати не впораються зі своїм бюджетним дефіцитом і увімкнуть «друкарський станок»… банкіри, хедж-фонди й увесь світ дійдуть висновку, що США не зможуть вирішити проблему дефіциту, і почнуть виводити свої активи - от тоді й настане справжня катастрофа… Саме борг Америки турбує мене найбільше, адже ця проблема вцілить у саме серце глобального лідерства США.”

“Участь США у подіях на Близькому Сході - в Ірані, Іраку, Ізраїлі, у вирішенні нафтових питань має завадити іншим державам, насамперед Китаю, діяти всупереч інтересам Америки у Південно-Східній Азії. Китайці зосереджено шукають енергоресурси і встановлюють потрібні контакти всюди, де тільки можливо.”

“Китай не дозволить міжнародним судам вирішувати територіальні спори у Південно-Китайському морі, тому військова присутність США в Азійсько-Тихоокеанському регіоні буде необхідною, навіть якщо Конвенція ООН з морського права матиме пріоритетну чинність.”

“Світ отримав можливість розвиватися завдяки стабільності, яку забезпечила Америка. Якщо цю стабільність порушити, ми опинимось у зовсім іншій ситуації.”

“США не можуть припинити опікуватися Японією, адже тоді вони втратять важіль впливу і на Китай, і на Японію. Невідомо, чи діє договір про взаємну безпеку між США та Японією, тому наразі надійна розстановка сил у регіоні має вигляд трикутника з Японією та США, з одного боку, та Китаєм — з іншого. І саме такий стан речей є неминучим через потенційне зростання могутності Китаю, що значно перевершує значущість для світу США та Японії разом узятих.”

“Життєво необхідно, щоб молоде покоління китайців, які жили у своїй країні лише за часів миру та зростання й не мали досвіду виживання у безладному, тривожному минлому, було обізнане з помилками, яких Китай припустився через свою зарозумілість та впадання у крайнощі у влас ній ідеології. Молоді треба втлумачити правильні цінності та ставлення, щоб вони увійшли в майбутнє з покірністю і відповідальністю. Автори китайської доктрини про мирний розвиток чітко усвідомлюють, що у Китаю в міру його розбудови зʼявляється почуття відповідальності й зацікавленість у тому, щоб запевнити своїх сусідів і весь світ загалом: це піднесення не є небезпечним, не несе в собі загрози, а, навпаки, стане перевагою для всіх, тому що Китай намагатиметься уникнути руйнацій і конфліктів… Китай розуміє, які проблеми принесе його стрімке зростання решті світу, і прагне співпрацювати з міжнародною спільнотою задля їх мінімізації. Було б добре, якби Китай проаналізував, як можна помʼякшити негативні наслідки свого зростання.”

“Які обмеження накладає культура Індії на довгострокові перспективи її розвитку? Індія — несправжня країна. Індія - це 32 окремих народи, які випадково опинилися поряд, уздовж залізниці, збудованої британцями. Британці прийшли, завоювали, заснували Британську Індію, обʼєднали під своєю короною суміш із 175 князівств і керували ними за допомогою тисячі англійців та кількох десятків тисяч індійців, навчених поводитися подібно англійцям.”

“У чому полягають сильні сторони економіки Індії? Індійський приватний сектор перевершує аналогічний сектор у Китаї… Індійські компанії працюють за міжнародними правилами корпоративного управління, і їхній коефіцієнт рентабельності власного капіталу вищий за аналогічний коефіцієнт китайських компаній. До того ж в Індії працюють прозорі ринки капіталу.! Індія має сильнішу банківську систему та ринки капіталу, ніж Китай. Індія має сильніші державні установи, зокрема, розвинену правову систему, яка забезпечує краще середовище для створення та захисту інтелектуальної власності.! Середній вік населення в Індії становить 26 років, порівняно з 33 роками у Китаї. До того ж в Індії швидший приріст населення, отже, така демографічна ситуація в країні може мати дуже позитивні наслідки для економіки, проте індійському керівництву слід замислитися над наданням кращої освіти своїм людям, бо ця перевага може перетворитися на тягар.”

“Не можна ставити Індію та Китай в один ряд. Це дві різні країни. Але чи позбавляє це Індію ролі гравця? Ні. Індія - гравець, більш вагомий, ніж весь АСЕАН [Асоціація держав Південно-Східної Азії] разом узятий.”

“Демократичний режим і верховенство закону в Індії надають їй довгострокову перевагу над Китаєм, хоча на початкових стадіях Китай переважає”

“Іслам сам по собі не є проблемою. Проблему становить радикальний іслам, або ісламізм. Нафта без ісламізму може бути проблемою, але ісламізм плюс нафта стає вибухонебезпечною сумішшю. Ісламізм плюс нафта плюс зброя масового ураження - це вже загроза… Іран зі своїми ядерними потужностями істотно вплине на геополітичний баланс. Інші країни на Близькому Сході також захочуть володіти ядерною зброєю, збільшуючи тим самим можливість потрапляння до рук терористів матеріалів, необхідних для виготовлення зброї масового ураження.”

“Яку роль у боротьбі з ісламським екстремізмом відіграють помірковані мусульмани? Тільки мусульмани можуть перемогти у цій боротьбі. Помірковані сучасні мусульмани, політичні, релігійні та громадянські лідери зобовʼязані обʼєднатися в боротьбі проти ісламського фундаменталізму. Сильні розвинені країни також можуть допомогти їм у цій боротьбі. Країни НАТО повинні… виступити як єдиний потужний блок. Прихильники модернізації ісламу мають відчути, що США та їхні союзники задля отримання перемоги готові забезпечити їх ресурсами, енергоносіями й надати допомогу. Ніхто не хоче програти у цій боротьбі.” Тільки самі мусульмани — ті, хто дотримується поміркованих, більш сучасних поглядів на життя, можуть подолати фундаменталістів у битві за контроль над мусульманськими душами. Мусульмани повинні опиратися терористичній ідеології, заснованій на спотвореній версії ісламу."

“Поспішай повільно. Нікому не подобається втрачати свою етнічну, культурну, релігійну та навіть мовну ідентичність. Щоб існувати як єдина держава, люди повинні мати щось спільне, якісь спільні характеристики. Якщо ви форсуєте події, очікуйте проблем. Якщо ж ви рухаєтеся мʼяко, але безперервно, логіка подій приведе до інтеграції, не асиміляції. Якби я спробував навʼязати англійську мову жителям Сінгапуру, це могло б викликати повстання. Якби я спробував навʼязати всім китайську мову, це тієї ж миті спричинило би бунт і катастрофу. Але я запропонував батькам обирати як мову навчання для своїх дітей англійську чи їхню рідну мову — в будь-якій послідовності, на власний розсуд. Свобода вибору плюс переваги, повʼязані з ринком, допомогли нам за 30 років вивести англійську на перше місце, а тоді вже йшла рідна мова. Ми перевели один університет, викладання в якому стабільно велося китайською мовою, на англійську мову навчання. Якби така зміна відбулася насильно протягом 5-10 років замість витрачених 30 років і наданого вільного вибору, сталася б катастрофа.”

“Глобальні перспективи у плані інвестицій постійно змінюються. По-перше, технологічний прогрес і глобалізація скоротили витрати на залучення сторонніх ресурсів, відстань перестала бути таким вже й великим барʼєром, відбулися зміни структурного характеру щодо ведення бізнесу на міжнародному рівні… По-друге, технології та інновації стали більш важливими чинниками економічного успіху. В Індексі глобальної конкурентоспроможності за 2000 рік, опублікованому Всесвітнім економічним форумом, особливу увагу було приділено економічній креативності; чітко розмежовано країни, що займаються інноваціями, та країнами, які є просто хорошими споживачами наданої технології, що відображає те значення, якого інвестори надають технічному удосконаленню, а не просто скороченню витрат на заробітну платню. По-третє, стала зростати конкуренція у капіталовкладеннях… Ключем до інновацій і технологій є люди. Нам треба розвивати і заохочувати наші таланти для того, щоб інновації та творчий підхід стали невідʼємною складовою освіти і професійної підготовки. Наша систе ма освіти перебудовується таким чином, щоб підтримувати і розвивати новаторство та творчий підхід дітей, починаючи від дитячих садків і закінчуючи університетами, орієнтуючи їх на подальшу самоосвіту впродовж усього життя.”"

“Верховенство закону в державі є основоположною необхідністю, яка забезпечує стабільність і передбачуваність. Іншим необхідним чинником є узгодженість законів і правил, що регулюють торгівлю та капіталовкладення між країнами-партнерами. Римська і британська імперії можуть бути прикладом того, як сотні років процвітала торгівля завдяки захищеності, яку надавала всеосяжна і єдина система законів.”

“У наш час, коли знання англійської мови більше не вважається всього лише конкурентною перевагою, батьки у багатьох країнах світу намагаються навчати цієї мови своїх дітей. Це основна навичка, яку діти мають опанувати у XXI столітті… Якщо людина хоче домогтися успіху, вона мусить вчити англійську, адже це мова бізнесу, науки, дипломатії і наукової спільноти.”

“Які найбільші проблеми можуть виникнути у світі в наступному десятилітті? Перша проблема полягає у єврозоні. Якщо боргова криза у Греції не буде належним чином врегульована, це вплине на Португалію, Іспанію та Італію. Тоді виникне ланцюгова реакція, яка завдасть шкоди економіці не лише країн Євроти, а й США та Китаю. Друга проблема, що триває вже багато років, — це проблема Північної Кореї. До влади прийшов молодий хлопець на імʼя Кім Чен Ин і намагається показати світу, що він такий само сміливий і відважний, як його попередники. Третьою проблемою є стагнація Японії, що опосередковано впливає на весь Азійсько-Тихоокеанський регіон. Старіння японського населення заважає злету економіки країни. Японія не рада мігрантам, оскільки хоче зберегти чистокровність свого населення. Четверта проблема - можливість конфлікту на Близькому Сході через створення Іраном бомби, що катастрофічно вплинуло б на ринки. Ядерна програма Ірану - виклик, з яким світ, найпевніше, впорається дуже невміло. Китай і Росія навряд чи схвалять санкції ООН, а якщо Іран зрозуміє, що погрози застосування санкцій - лише погрози, це лише заохотить країну до подальшого створення бомб. У якийсь момент Ізраїль задумається, чи не спробувати йому знищити іранські підземні сховища, заручившись підтримкою США чи без неї. Якщо Іран матиме бомбу, саудити куплять бомбу в Пакистану, египтяни куплять бомбу ще у когось, і тоді ми отримаємо ядерний Близький Схід. За таких обставин ядерний вибух у цьому регіоні буде лише справою часу!”

“Які уроки ви винесли зі світової фінансової кризи? Світова фінансова криза була викликана перегинами ліберальної системи регулювання і вірою в те, що абсолютно вільний ринок дасть змогу впроваджувати численні інновації та інвестувати у найприбутковіші підприємства. Як тільки голова Федерального резерву США вирішив, що немає потреби регулювати деривативи та цінні папери і контролювати їх, гніт вибухового пристрою було підпалено. Коли ви приймаєте рішення змішати хороші та сумнівні цінні папери в одну купу і пустити їх на власний страх і ризик по всій Європі та інших частинах світу, ви започатковуєте щось на кшталт фінансової піраміди, яка рано чи пізно розвалиться… Людина, зайнята у сфері фінансів, має на меті домогтися найбільшої вигоди особисто для себе, тому просто засуджувати банкірів і тих, хто отримує прибуток, немає сенсу. Ви дозволили існувати таким правилам, тому вони працюють у рамках цих правил.”

“Принцип взаємозалежності всіх країн і народів світу є єдиним прийнятним способом підтримки миру в усьому світі.”

“Мистецтво управління державою полягає у використанні обмежених ресурсів країни на максимально можливу потужність.?”

“Воля, згуртованість, витривалість, дисциплінованість її народу та якості її керівників — ось що забезпечує країні почесне місце в історії.”

“Бувають часи, коли уряд зобовʼязаний приймати абсолютно непопулярні рішення. Однак результати цих рішень мають стати відчутними ще до кінця вашого строку, щоб народ зрозумів, що зроблені вами кроки були необхідними, і проголосував за вас знову. Я дотримувався саме цих принципів. Якщо ви хочете завжди залишатися популярним, з вас вийде поганий керівник.”

“Щоб бути успішним, суспільству необхідно підтримувати баланс між плеканням найкращого і заохоченням посереднього до вдосконалення. У суспільстві мають бути і співробітництво, і конкуренція.”

“Необхідно постійно втримувати рівновагу між суспільством успішним, в якому присутня конкуренція між його членами, і згуртованим, де виявляється співчуття одне до одного. Кожне суспільство має самостійно віднайти точку ідеальної рівноваги для себе. Золота середина лежить між двома крайнощами - запеклою конкуренцією і надмірною рівністю. Точка рівноваги змінюватиметься з часом та з переоцінкою цінностей.”

“Я навчився майстерності управління, домінування над людьми у британців, а використанню влади — у японців. Вторгнення японців у Сінгапур стало найбільшим уроком політичного виховання в моєму житті, адже впродовж трьох із половиною років я спостерігав за тим, яке значення має сила і як сила, політика й уряд діють разом. Я також спостерігав за реакцією людей, що стали заручниками цієї ситуації, і тим, як вони намагалися вижити. Ще вчора британці були непохитними, повними господарями; а вже сьогодні володарями стали японці”

“Людина чогось варта лише тоді, коли вона має силу та сміливість обстоювати свої переконання заради свого народу, своєї країни, незалежно від того, які наслідки це може мати для неї.”

“Існує три основних чинники, необхідних для успішного розвитку будь-якого суспільства. Перший - рішуче керівництво… другий - ефективне управління, третій - дисципліна в суспільстві.”


Швидкочитання (promo)

No comments:

Post a Comment

Вакансія: людина. Як не залишитися без роботи в добу штучного інтелекту

«Сліпий набір». Найефективніший спосіб навчитися швидше друкувати. (promo) Кращі нотатки з книги: “чимало досліджень доводять, що там, де ...