Saturday, August 3, 2024

"Говорить тиша" Екгарт Толле

Говорить тиша
Reading speed test (promo)

Кращі нотатки з книги:

“Духовний учитель показує людині її власну глибину — справжнє джерело миру і спокою.”

“Формою книжка нагадує древні індійські сутри, першу писану мудрість в історії людства. Сутри - це підказки про істину у формі афоризмів і коротких висловлювань, які не передбачають детальних пояснень. У формі сутр записано Веди й Упанішади — перші священні книги людства — і висловлювання Будди. Притчі й повчання Ісуса, якщо абстрагуватися від євангельського контексту, теж нагадують сутри. Так само, як і глибокі ідеї Дао де цзин, стародавньої китайської книги мудрості. Перевага сутр — лаконічність. Вони працюють в обхід раціоналізаторського розуму. Несказане, позначене в сутрах лише натяком, ще важливіше, ніж сказане. Найбільше на сутри схожий перший і найкоротший розділ — «Тиша і спокій». У ньому вся суть книжки,”

“Парадокс у тому, що зміни на краще і зміни на гірше відбуваються одночасно, хоч зміни на гірше помітніші, бо створюють набагато більше «шуму».”

“Коли втрачаєш контакт із внутрішньою тишею, втрачаєш контакт з собою. Коли втрачаєш контакт з собою, губишся у світі.”

“Тиша — твоя внутрішня природа. Що є тиша? Це внутрішній простір, простір усвідомлення, в якому слова, що їх ви читаєте, сприймаються і стають думками. Без цього усвідомлення не було б ні сприйняття, ні думок, ні світу. Ти і є це усвідомлення у формі особистості.”

“Коли довкола тебе виникає тиша - слухай її. Просто поміть цю тишу. Зверни на неї увагу. Це пробудить у тобі внутрішній простір, в якому вона виникає, адже тільки через спокій людина може осягнути тишу.”

“Внутрішня тиша виникає, коли усвідомлюєш усвідомлення.”

“Справжній розум проявляється в тиші. Де внутрішній спокій, там творчість і ключ до будь-якої проблеми.”

“Тиша — єдина річ у цьому світі, яка не має форми. А значить, це щось нетутешне.”

“Мудрість приходить, коли ти навчився знаходити внутрішній спокій. Просто сидіти і просто дивитися. Цього досить. Коли просто дивишся і слухаєш тишу, в тобі пробуджується неконцептуальний розум. Дозволь тиші направляти твої слова і вчинки.”

“Доля людини — тонути в думках.”

“Більшість людей живе у вʼязниці власних думок і ніколи не виходить за межі вузького, сконструйованого в голові, персоналізованого відчуття свого «я», обумовленого минулим.”

“Мислення фрагментує реальність, «нарізає» її на шматочки концепцій.”

“Мудрість — не результат «думання». Мудрість - це глибинне знання, яке проявляється, коли ми приділяємо якомусь предмету чи істоті всю свою увагу. Увага — це первісний розум, сама свідомість. Вона знімає барʼєри, створені раціональним мисленням, і в підсумку приходить розуміння, що нічого не існує в собі й саме по собі. Увага обʼєднує спостерігача і спостережуване в єдиному полі свідомості. Увага лікує розділеність.”

“Будь-яке упередження передбачає, що ти ототожнюєш себе з раціональним розумом. А значить, бачиш не інших людей, а свої уявлення про них. Зводити живу людину до концепції - уже форма насильства.”

“Без усвідомлення мислення стає егоїстичним і дисфункціональним. Розум без мудрості - надзвичайно небезпечний і руйнівний.”

“Істина - всеосяжна, набагато більша, ніж здатен осягнути розум.”

“Приділяючи увагу тому, що робиш, а не майбутнім результатам своїх дій, ти скидаєш з себе егоїстичну лямку. Тоді отримуєш не тільки більший результат, а й більше радості. Так ти наповнюєш себе життям.”

“Відчуття власної «правоти» наповнює людину зверхністю і тим самим утверджує владу его. Звісно, в реальності ця влада ілюзорна.”

“Заздрість — це побічний продукт его, яке відчуває себе приниженим, коли бачить, що хтось багатший, успішніший, освіченіший. Его-ідентичність спирається на порівняння і живиться перевагою. Его чіпляється за все. А якщо вчепитися не виходить, утверджується «від супротивного»: життя несправедливе до мене, я такий нещасний і так далі по колу.”

“Справжнє джерело твоїх нещасть - не обставини твого життя, а обумовленість твого розуму.”

“«Немає “я” — немає проблем», — так відповів буддійський майстер, коли його попросили пояснити природу Будди.”

“Поділ життя на минуле, теперішнє і майбутнє - ілюзія, сконструйована розумом. Минуле і майбутнє — це уявні форми, ментальні абстракції. Минуле — це сума памʼяті про моменти, які були теперішнім. Те, що ти памʼятаєш, — подія, яка існувала в моменті Тепер, і в моменті Тепер ти її згадуєш. Майбутне, коли воно настає, — це теж Тепер. Так що єдина реальна річ - це Тепер.”

“Увійшовши в момент Тепер, ти виходиш за межі свого розуму. Нескінченний потік думок ущухає. Думки більше не поглинають усю твою увагу, ти не тонеш у них безповоротно. Між думками виникають паузи — простір тиші. Ти починаєш усвідомлювати наскільки твоє єство глибше і більше за думки.”

“Та істину — як і дорогу додому — запамʼятати нескладно: Я не є мої думки, емоції, чуття і досвід. Я не є зміст мого життя. Я є життя. Я є простір, в якому все відбувається. Я є свідомість. Я є Тепер. Я є.”

“Як вода буває льодом, рідиною і парою, так і свідомість буває «твердою» (матерія), «рідкою» (думки) і безформною (чиста свідомість).”

“«Одна справа за раз» - так майстер пояснював головну засаду дзену. Робити одну справу за раз означає бути в єдності з тим із тим, що ти робиш, віддавати цій справі всю свою увагу. Це своєрідна відмова — і вона наділяє тебе силою.”

“Прийняття неприйнятного - найбільше джерело милості в цьому світі.”

“Від природи залежить не тільки наше виживання. Без природи ми не знайдемо шлях додому, не зможемо вийти з вʼязниці власного розуму. Ми загубилися у справах, памʼяті, думках і сподіваннях — загубилися в лабіринті проблем і складного світу.”

“Ми забули те, що знають гори, дерева і звірі. Забули, що означає бути — бути спокійним, бути собою, бути там, де є життя: Тут і Тепер.”

“Велика тиша повиває всю природу. І тебе теж.”

“Тільки знайшовши в собі тишу, ти зможеш увійти в царство спокою, де існують гори, тварини й рослини. Тільки зупинивши карусель думок, ти можеш воззʼєднатися з природою і здолати гірке відчуття самості, створене галасливим розумом.”

“Раціональне мислення — одна зі стадій еволюції. Природа існує в площині простоти і тиші, яка передує появі мислення.”

“Знайшовши в собі тишу, людина виходить за межі розуму. Поза межами розуму, у просторі спокою, існує окремий світ знання і свідомості.”

“Природа приведе тебе до тиші. Це її подарунок тобі. Коли сприймаєш природу, розчиняєшся в ній у просторі тиші, він наповнюється твоїм усвідомленням. І це твій подарунок природі.”

“Наскільки швидко ми складаємо враження про людину, робимо про неї висновок? Егоїстичний розум любить клеїти на інших ярлики, будувати образи, виносити вердикти.”

“Мислення й поведінка кожної людини чимось обумовлена — генетикою, дитячим досвідом, культурним середовищем.”

“Люди спілкуються передусім за допомогою слів, а слова — з царства думок. Тому важливо, щоб у стосунках, особливо між близькими людьми, існував простір тиші.”

“Жодні стосунки не розквітнуть, якщо в них немає вільного простору, який дає тиша. Медитуйте разом, гуляйте без слів на природі. На прогулянці, вдома, в машині — навчіться бути разом у просторі тиші. Тишу неможливо, та й не треба створювати спеціально. Вона вже існує за ширмою й шумом думок — просто прислухайся.”

“Слухання, тобто простір свідомої присутності людини тут і тепер, набагато важливіше, ніж говоріння. Тоді між тобою та іншим виникає спільне поле свідомості, зникають барʼєри, створені раціональним розумом. Співрозмовник перестає бути «іншим» для тебе. У цьому просторі ми стаємо одним цілим — однією свідомістю.”

“Врешті-решт, нікого іншого нема — ти завжди зустрічаєшся з собою.”

“Смерть — не протилежність життя. У життя немає протилежностей. Протилежність смерті - народження. Життя вічне.”

Focus timer (promo)

No comments:

Post a Comment

Вакансія: людина. Як не залишитися без роботи в добу штучного інтелекту

«Сліпий набір». Найефективніший спосіб навчитися швидше друкувати. (promo) Кращі нотатки з книги: “чимало досліджень доводять, що там, де ...