Sunday, October 13, 2024

Велика магія, Елізабет Ґілберт



Кращі нотатки з книги:

“Ви маєте всередині себе заховані скарби - незвичайні скарби - і я їх маю, і кожен довкола нас. Щоб добути їх на світ, потрібні зусилля, віра, зосередженість, сміливість, години відданої праці, а годинник цокає, а планета крутиться, і ми просто не маємо часу на всілякі дрібʼязкові думки.”

“Я вірю, що на нашій планеті живуть не тільки тварини, рослини, бактерії та віруси, а й ідеї. Ідеї - це безтілесна , енергетична життєва форма. Вони існують цілком окремо від нас , але здатні взаємодіяти з нами - щоправда, у дивний спосіб . Ідеї не мають матеріального тіла , зате в них є свідомість і , безперечно, воля . Ідеї керуються єдиним імпульсом: стати явними. А єдиний спосіб для ідеї стати явною у нашому світі - налагодити співпрацю з людиною-партнером. Тільки людина здатна втілити ідею з ефіру в царині реального.”

“Ви можете прожити довге життя, увесь час займаючись різними крутими проектами. Байдуже, заробляєте ви ними на життя чи ні , - суть не в цьому. Коли ваші дні добіжать кінця, ви подякуєте творчості за те , що подарувала вам чарівне, цікаве, захопливе життя .”

“Працюйте від щирого серця, бо - обіцяю ! - якщо ви працюватимете день за днем за днем за днем, то одного ранку вам пощастить розквітнути.”

“славнозвісний вислів британського фізика сера Артура Еддінґтона - про те , як працює Всесвіт: «Щось невідоме чинить невідомо що».”

“Жоден із живих авторів не навчив мене виписувати сюжетну лінію і образи персонажів краще за Чарлза Діккенса - а я , звісно , не приходила до нього в робочий час , аби про це побалакати . Щоб навчитися від Діккенса, я всього лиш роками вивчала його романи, наче то було Святе Письмо , а тоді сідала - і сама писала й писала , як навіжена .”

"Молодим письменникам, до певної міри, пощастило , адже писання споконвіку було заняттям індивідуальним ( і дешевим ). "

“В . К . Філдз *: « Як вони вас називають , немає значення. Важливо тільки те , на яке з цих імен ви відгукуєтесь».” *Вільям Клод Філдз (1880-1946 рр .) - американський комік , актор, фокусник і письменник

“всяке заняття - хоч яким дивовижним , цікавим і ефектним воно спочатку здається - супроводжується певним смородом, себто певними неприємними побічними ефектами. Як мудро зауважує Менсон : « Від усякої справи чимось тхне , принаймні якийсь час ». Треба тільки вирішити, з яким смородом ви готові мати справу. Тому питання звучить, скоріше, не так : « Що вас захоплює?», - а ось так : « Що вас захоплює так сильно, що ви зможете витримати найнеприємніші нюанси роботи ?»”

“Якщо ви мрієте стати професійним митцем, але не хочете бачити, як вашу працю відкидають сотні, якщо не тисячі разів, ви скінчили, навіть не почавши.”

“репетувати на творчість: « Ти мусиш заробляти для мене гроші !» - приблизно те саме , що кричати на кота ; він гадки не має , про що йдеться, і лякається й тікає , коли ви галасуєте і корчите гримаси.”

“«Вдавай із себе того , ким хочеш бути, поки справді ним не станеш», - ось у чому вся фішка.”

“треба найперше викинути з голови досконалість. Нема часу бути досконалим. У всякому разі ідеалу все одно неможливо досягти: це міф, пастка і колесо для хомʼяка , яке зажене вас до смерті. Про це гарно сказала письменниця Ребекка Солніт: « Так багато з нас вірять у досконалість, яка руйнує решту, бо досконале - не просто ворог хорошого, це також ворог реалістичного, можливого й веселого».”

“під блискучою личиною перфекціонізм - всього лиш глибокий екзистенційний страх, який раз у раз повторює: « Я поганий і завжди таким буду».”

“У двадцять і тридцять ми докладаємо всіх зусиль, щоб бути ідеальними, бо нас страшенно хвилює , що про нас подумають інші . Коли нам сорок і пʼятдесят, ми нарешті починаємо почуватись вільними, бо вирішуємо: нам начхати , що про нас хтось думає. Але цілковитої свободи досягаємо аж у шістдесят і сімдесят, коли врешті-решт усвідомлюємо істину : насправді про нас ніколи ніхто не думав.”

Завершене краще за довершене

"генерал Джордж Паттон “: « Добрий план , похапцем виконаний сьогодні, кращий за досконалий план , виконаний через тиждень ».”

“фундаментальне правило: просто довести якусь справу до кінця - це вже благородне досягнення. До того ж рідкісне. Бо насправді більшість людей не закінчують початого!”

“природа дає насіння - людина дає сад; вони вдячні одне одному за допомогу.”

“Творчість - не ваша дитина; коли вже на те пішло , то це ви - її дитя.”

“Як на мене, таємниця - у допитливості. Саме в ній - уся істина і вся суть творчого життя. Допитливість - це альфа і омега , початок і кінець. Крім того, вона доступна всім. Пристрасть часом здається страшенно далекою - стовпом полумʼя десь там, у далечині, доступним тільки геніям або тим, що позначені особливою Божою печаттю. Натомість допитливість - риса мʼякша, спокійніша, привітніша й демократичніша. Та й допитливість має значно нижчі ставки, ніж пристрасть.”

“Створіть щось. Зробіть щось. Займіться чимось. Займіться будь-чим”

“Творчість - священна і водночас ні . Те , що ми творимо, має величезне значення - і не має ніякого значення . Ми важко працюємо на самоті й оточені духами. Ми нажахані й сміливі. Мистецтво - виснажливий обовʼязок і дивовижний привілей. Божество розмовляє з нами серйозно тільки тоді, коли ми перебуваємо у грайливому настрої. Прийміть усі ці парадокси у свою душу і - я обіцяю! - ви зможете створити все, що тільки захочете. Тому, будь ласка, заспокойтеся і повертайтеся до роботи, гаразд?”


5 ігор для мозку щоб читати швидше (promo)

No comments:

Post a Comment

Велика магія, Елізабет Ґілберт

Кращі нотатки з книги: “Ви маєте всередині себе заховані скарби - незвичайні скарби - і я їх маю, і кожен довкола нас. Щоб добути їх на світ...