Monday, June 17, 2019

Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності (Andreas Kappeler)

Нерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасностіНерівні брати. Українці та росіяни від середньовіччя до сучасності by Andreas Kappeler
My rating: 4 of 5 stars

Найкращі цитати:

-"Через кілька днів (після 27 лютого 2014 р.) Крим був прийнятий до склауд Російської Федерації. Вперше від часів Другої світової війни європейська держава анексувала територію сусідньо держави. Це було віроломне порушення норм міжнародного права та кількох двосторонніх і міжнародних договорів, якими Росія гарантувала територіальну цілісність України."

-"Коли в серпні 2014 р. сепаратисти опинились у скрутному становищі, на допомогу їм прийшли важкоозброєнні частини російської армії. Щонайпізніше відтоді конфлікт набув характеру неоголошеної російсько-української війни. До кінця 2016 р. її жертвами стали майже 10 тис. осіб, понад 2.5 млн були змушені покинути свої домівки, а великі території Донбасу опинились у руїнах."

-"наука живе із суперництва між різноманітними думками, з критики й дискусій. Натомість одновимірні інтерпретації історії, заохочувані колись у Радянському Союзі, спричинять спрощування й фальшування, одноманітність і зашкарублість."

-"Після одруження князя Володимира з Анною, сестрою візантійського імператора, та після прийняття християнства наприкінці Х ст. Русь, яку лише в XIX ст. почали називати Київською, стала шанованим членом європейсьої "родини королів". Про це свідчать подружні із'язки з кількома династіями в Північній, Центральній і Західній Європі."

-"Спільною писемною мовою (в Русі) була староцерковнослов'янська або ж давньоболгарська мова, запозичена в південних слов'ян."

-"Галицько-Волинське князівство розглядають як попередній етап української національної держави і як сполучну ланку між Київською Руссю та пізнішою українською історією."

-"До середини XVIII ст. Лівобережна Україна відрізнялась від Росії відчутно вищим рівнем освідченості населення, що підтверджували закордонні мандрівники. В Укарїні існувала доволі розгалужена мережа церковнопарафіяльних шкіл, до яких ходили й дівчатка. За взірцем Київської академії були заснованиі колегіуми в Чернігові, Харкові й Переяславі, які давали змогу навчати і церковні, і світські предмети. Розвиток вищої освіти супроводжував розквіт літератури та історіографії українською мовою."

-"У XVII й на початку XVIII ст. Україна і Росія перебували на однакових позиціях. Запорізькі козаки та решта українського населення хоч і підпорядковувались 1654 р. московському цареві, проте Гатьманщина зберігала широку автономію на чолі з власним обраним гетьманом. Завдяки тіснішим контактам із Центральною Європою українці мали вищий рівень освіти, на відміну від росія, які довго перебували в полоні православних традицій, а Київська академія стала кузнею кадрів для всієї Росії. В соціально-політичному плані укарїнське суспільство мало риси егалітарності та вільнодумства й відрізнялось від російського з характерними для нього автократією."

-"Із заснування Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР), яка від 1936 р. називалася Українська Радянська Соціалістична Республіка (УРСР), українці вперше мали визнану центром (Москвою) національну територію, яка охоплювала більшість етнічних українців і мала власні політичні інституції й символи... тепер їх визнавали самостійною нацією з власною мовою."

-"Від голоду загинуло близько 10% населення, переважна більшість якого - українські селяни. (1932/33)"

-"Символічними фігурами шістдесятництва стали журналісти В'ячеслав Чорновіл родом з Центральної України, який провів в ув'язненні загалом 17 років, та поет Василь Стус, який загинув у таборі 1985 р."

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...