Friday, May 1, 2020

Superfreakonomics [Суперфрікономіка]

Readlax: Як читати втричі швидше? (промо-лінк)

Нотатки з книги:

"У п'яного водія в тринадцять разів більше шансів потрапити в автокатастрофу, ніж у тверезого."

"Часто існує колосальна різниця між тим, що люди кажуть, і тим, що насправді роблять."

"в 1900 році житель Нью-Йорка мав майже вдвічі вищі шанси загинути під копитами коней, ніж сьогодні під колесами авто"

"якщо в людей є правильні стимули, їхня винахідливість здатна зрушити гори."

"Близько трьох відсотків усіх статевих актів повії мали з полісменами безкоштовно."

"Свідома практика має три основні компоненти: визначення чіткої мети, миттєве отримання відгуків і зосередження не лише на результаті, а й на техніці виконання."

"досконалість у практиці"

"Імовірність того, що пересічний американець загине від теракту, становить приблизно один на п'ять мільйонів. У 575 разів імовірніше, що він скоїть самогубство."

"Щороку у світі витрачають більше ніж 40 мільярдів доларів на ліки від раку."

"Стандартний курс хіміотерапії (в разі недрібноклітинного раку легень) коштує понад 40 000 доларів, але допомагає продовжити пацієнту життя лише на декілька місяців."

"З 1982 року було вбито майже 42 000 американських військових. Приблизно стільки американців щороку гине в автокатастрофах."

"Згідно з результатами нашого аналізу, телебачення вплинуло на зростання кількості пограбувань у 1960-ті на 50 відсотків, а насильницьких злочинів - на 25 відсотків... Найбільшого впливу зазнали діти віком до чотирьох років."

"Американці щороку щедро віддають 300 мільярдів доларів на благодійність, що становить більше двох відсотків ВВП країни."

"більшість пожертв - це альтруїзм із домішками, або несправжній альтруїзм. Ви віддаєте щось не лише тому, що хочете допомагати, а й тому, що це дозволяє вам краще виглядати в очах інших і ліпше почуватись."

"Люди не дільяться на "хороших" і "поганих". Люди - це люди. Вони реагують на стимули. Ними майже завжди можна маніпулювати - з добрими чи поганими намірами, - якщо знайти правильні важелі."

"Зміна моделі поведінки завжди дається людям непросто. Видатний інженер, економіст чи політик може запропонувати дуже дешевий і простий розв'язок проблеми, але якщо для його реалізації людям треба змінити свою поведінку, зусилля можуть виявитись марними."

"Паски безпеки знижують ризик загибелі на 70 відсотків."

"автокрісла дійсно ефективні... вони знижують ризик загибелі дитини віком від одного до чотирьох років на 54 відсотки."

"корови, як і вівці та інші жуйні тварини, - затяті забруднювачі довкілля. Їхні випорожнення містять метан, який, за багатьма підрахунками, у двадцять п'ять разів небезпечніший, ніж вуглекислий газ. Жуйні тварини нашої планети виділяють на 50 відсотків більше шкідливих газів, ніж увесь транспорт."

"Пол Крацен (отримав Нобелівську премію з хімії) визнав, що розпилення сірки в стратосфері - це "єдиний шанс різко знизити температуру й нівелювати інші наслідки зміни клімату.""

"За рахунками Летема, підвищивши здатність океанічних хмар до відбиття світла на 10 чи 12 відсотків, ми так охолодимо Землю, що навіть подвоєння сучасних викидів парникових газів не призведе до катастрофи. Його пропозиція така: використовувати сам океан, щоб створювати більше хмар."

""мокрі дзеркала" Джона Летема"

"Національна медична академія США заявила, що внаслідок лікарських помилок, яких можна було уникнути, щороку помирає від 44 000 до 98 000 американців. Це більше ніж кількість людей, які помирають у результаті дорожньо-транспортних пригод або раку грудей. Одна з головних причин смерті - інфекції. Як цього уникнути? Треба змушувати лікарів частіше мити руки."

"зміна поведінки - це дуже складний процес"

"Виявилось, що обрізання, з невідомих причин, зменшує ризик зараження СНІДом на 60 відсотків (для чоловіків із традиційною сексуальною орієнтацією)"

"Галузь економіки, що займається такими питаннями, як інфляція, рецесія та інші фінансові потрясіння, називають макроекономікою"

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...