Sunday, July 5, 2020

Техніка ухвалення рішень. Як лідери роблять вибір

Тренуй Свій Мозок разом з Readlax: Швидкочитання. Ігри для мозку. Тренування пам'яті. (промо-лінк)

Кращі нотатки з книги:

"створити нову, досконалішу відповідь, а не обирати між двома неоптимальними варіантами"

"творчість - це вміння, що його можна розвинути шляхом практики"

"наголошуємо на основній думці нашої праці: інтегративне мислення має самодостатню цінність як спосіб буття, що створює нові можливості там, де раніше їх не існувало."

"Ми сліпі до власної сліпоти. Ми дуже слабко уявляємо, як мало знаємо" (Деніел Канеман)

"Мислення - наш інструмент для розуміння світу"

"мозок робить нам корисну послугу, про яку ми щасливо не здогадуємося. Він відфільтровує значну частину цієї складності і створює для нас спрощену модель світу"

"Ментальні моделі - створюваний мозком набір моделей світу - з часом накопичуються і зрештою стають нашою реальністью. Процес моделювання відбуваєтсья в мозку автоматично, постійно і здебільного неусвідомлено"

"між реальністю і нашими сприйняттям її завжди є глибоке розходження"

"Ми рідко усвідомлюємо, які саме моделі використовуємо. Ми ж бо вважаємо, що спостерігаємо реальність, тому не схильні рефлексувати, аналізувати, як наша точка споглядання впливає на картину, яку ми бачимо"

"агрументи проти сформованого переконання спонукають нас ще міцніше триматися своїх поглядів. Цей феномен називають "ефектом зворотної дії", і його доклдано пояснили Брендан Найген і Джейсон Райфлер у дослідженні 2006 року."

"Наш мозок зорієнтований на ефективність (наш мозок є лінивим), тому ми схільні скорочувати і спрощувати процес обмірковування аргументів і покладатися на максимально поверхові моделі світу. Ми шукаємо і використовуємо інформацію, що її легко здобути, легко запам'ятати і легко усвідомити як фундамент наших ментальних моделей і рідко копаємо глибше, щоб проаналізувати справжні причини наших переконань"

"Щоб ми могли ефективно функціонувати у світі, мозок створює якомога простіші моделі, та все ж спрощення має чіткі межі. Надмірно спрощені модеті втрачають здатність пояснювати і передбачати. Вони не дають результатів."

"Щоб ухвалювати кращі рішення, треба вдосконалювати цей процес."

"Термін "метапізнання" запровадив психолог Джон Флейвелл. Метапізнання - це сукупність знань про особливості пізнавальної сфери і регулювання когнітивного процесу. Це галузь знань про те, як розуміти і контролювати мислення. Концепція передбачає такі аспекти, як самоусвідомлення і самоконтоль."

"Метапізнання - важливий базовий принцип успішного прийняття рішень"

"Емпатію можна розвинути, читаючи художню літературу"

"Брак емпатії - прямий шлях до вузьких однобоких рішень. Лише емпатія дає шанс зрозуміти, як міркують інші люди, й збагатитися поглядом з їхньої перспективи"

"Креативність - не дар і не справа талановитих одинаків. Це тяжка праця, а також колективний процес. І це риса, яку можна розвинути в собі кожен із нас"

"проблема не в тому, що у нас немає ідей, проблема в тому, що ми боїмося несхвалення ций ідей іншими людьми, тож залишаємо свою думку при собі. І не в тому річ, що ми не хочемо вчитися нового - нам просто комфортно й далі робити те, що ми вже добре вміємо"

"Від народження ми всі є творчо обдарованими, але з віком життя відбирає у нас цей дар"

"Процес інтегративного мислення, як ми вже зазначали, прочинається з протиставлення моделей. На першому етапі треба сформулювати модель - окреслити межі проблеми й виділити дві протиставні моделі її розв'язання. На другому етапі настає час дослідити ці моделі - зануритися в них і, протиставивши одну одній, вдатися до глибокого й всебічного аналізу... На третьому і четвертому етапах ми полишаємо аналіз протиставних моделей і вдаємося до генерування нових ідей, творчо запозичаючи елементи протиставних моделей і продукуючи рішення, яке буде якісно вищого рівня порівняно з початковими моделями"

"Процес інтегративного мислення:
1) Чітко сформулюйте моделі
2) Дослідіть моделі
3) Вивчіть можливості
4) Оцініть прототипи"

"вакцинація - одне з найважливіших досягнень медицини в минулому столітті. Завдяки вакцинуванню американців, народжених між 1994 і 2013 роками, вдасться відвернути приблизно 322 мільйона захворювань, 21 мільйони шпиталізацій і понад 700 тисяч передчасних смертей."

"Загалом інтегративне мислення - це зважування напруги між моделями задля створення певного нового варіанта"

"Якщо ідея справді нова, то не існує даних, які б доводили, що вона працює. Доказові дані, за визначенням, лежать у площині минулого."

"Візуалізація - це спосіб представити можливість за допомогою зображень"

"Якщо керувати бізнесом, враховуючи думки всіх акціонерів, то можна просто сказитися і спустити весь бізнес на дно"

"Аналіз світоглядних основ - 1) Світогляд - 2) Міркування 3) Дія 4) Наслідок"

"Світ є складним, тому ми осмислюємо його через спрощені моделі. Ці моделі є штучно сконструйованими і (принаймні частково) хибними."

"Різні люди розуміють світ по-різному. Ці протилежні способи світосприйняття дають нам можливість удосконалювати наші моделі."

"Світ сповнений можливостей з часом удосконалювати наші моделі, для цього ми маємо бути відкриті до розуміння того, що завжди можна зайти нову кращу відповідь"

"Отже моїм завданням є досліджувати власне мислення, щоб отримати чіткіше розуміння того, якою є моя модель світу."

"Моїм завданням є неупереджено досліджувати протилежні погляди на світ, щоб глибше зрозуміти й ефективніше врівноважувати ці протилежні моделі"

"Моїм завданням є терпляче шукати способи усунути протистояння між протилежними ідеями і створювати для світу нові цінності."

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...