Sunday, October 11, 2020

Глобальний занепад. Як помирають інститути та економіки (Ніл Ферґюсон)

Глобальний занепад. Як помирають інститути та економіки
Readlax: Вправи для швидкочитання. Читай швидко з кращим розумінням. (промо-лінк)

Нотатки та цитати з книги:

"насправді інфляція - це здебільшого політичне явище. Імовірність інфляції залежить від таких чинників, як зміст елітарної освіти, конкуренції (або її відсутність) в економіці, характер правової системи, рівень насильства і сам процес ухвалення політичних рішень."

"Верховенство права - це головний інституційний регулятор учасників політичного й економічного життя."

"На 1978 рік середньо-статистичний американець був щонайменше у 22 рази багатший за китайця"

"Відколи де Сото опублікував "Загадку капіталу", революції в таких країнах, як Туніс і Єгипет, надали переконливі свідчення на підтримку його підходу."

"досвід показує, що будь-який уряд, який серйозно намагається скоротити структурний дефіцит, втрачає владу."

"надміру складні регулювання - це саме та хвороба, яка вдає із себе лікування"

"Усі комплексні системи у світі природи (від термітників до великих лісів і нервової системи людини) мають спільні риси. Незначне втручання в систему може призвести до величезних непередбачуваних змін. Причиново-наслідкові зв'язки часто нелінійні."

"Насім Талеб у книжці "Антикрихкість" ставить чудове запитання: що є протилежністю крихкого? Відповідть - це не "міцний" і не "витривалий", тому що ці слова просто означають меншу крихкість. Справжньою протилежністью крихкого є "антикрихкий". Система, яка стає сильнішою, коли її піддають змінам, - є антикрихкою."

"Жодне регулювання світу не допоможе відвернути майбутню фінансову кризу так, як чітка та реальна небезпека для нинішніх банкірів потрапити у в'язницю, якщо вони вчинять злочин в очах влади, від якої залежить їхній бізнес."

"Складний фінансовий світ можна зробити менш крихким лише завдяки простоті регулювання та силі дотримання законів. Повторюю: поганий закон - один із найстрашніших ворогів верховенства права."

"головний суддя Том Бінггем у книжці "Верховенство права" (The Rule of Law), визначив сім критеріїв, за якими слід оцінювати правову систему: ..."

"Сполучені Штати були верховенством права. Але те, що ми бачимо сьогодні, - це верховенство юристів, і це вже дещо інше."

"чудова книжка Чарльза Мюррея 2012 року "Розходження" стверджує, що розпад як релігійних, так і світських асоціацій громад робочого класу - це одна з основних рушійних сил, що стоїть за відсутністю соціальної мобільності та збільшенням нерівності у сучасних США."

"Лише близько 7% британських підлітків навчаються у приватних школах, це приблизно стільки само, як у США. Якщо вам кортить знати, чому азійські підлітки отримають кращі за британських та американських однолітків результати зі стандартизованих тестів, то от вам відповідь: у Макао, Гонконгу, Південній Кореї, Тайвані та Японії понад чверть учнів навчається у приватних закладах. Середній результат тесту з математики PISA у цих країнах на 10% вищий за результат британських та американських підлітків."

"розширення приватної освіти означає кращу якість й ефективнішу освіту для всіх."

"справжнє громадянство - це не лише голосування на виборах, заробіток і дотримання законів. Це також участь у "великій групі" (товаристві за межами родини), у якій ми навчаємося розвиватися й дотримуватися правил поведінки: одне слово, керувати власним життям. Давати освіту своїм дітям. Піклуватися про нужденних. Стежити за чистотою на вулицях."

"що більше місто, то на більшу зарплату ви можете розраховувати, на більшу кількість освітніх закладів, культурних подій, патетнів, і то інноваційнішим буде це місто тощо... Виявилося, що універсальний показник дорівнює приблизно 1.5, і це ... свідчить приблизно про таке: якщо ви збільшите розмір міста удвічі - з 50 тис. до 100 тис., з мільйона до двох, з п'яти мільйонів до десяти... то ви систематично отримуватиме приблизно 15% зростання виробництва, патентів, кількості дослідницьких інститутів, зарплат [на душу населення]... і ви систематично економитимете 15% на довжині доріг і загальній інфраструктурі."

"чисті вигоди урбанізації визначаються інституційною рамкою, у межаї якої функціонують міста. Там, де є дієвий представницький уряд, там, де є динамічна ринкова економіка, де дотримуються верховенства права і де громадянське суспільство вільне від держави, переваги густонаселеності міст переважають над витратами. Там, де ці умови не дотримані, ситуація протилежна."

"Країни, як казав Адам Сміт, досягають стану стагнації, коли їхні "закони та інститути" занепадають до точки, коли в економічних і політичних процесах починає домінувати жадібна еліта."

"Geoffrey West, "Why Cities Keep Growing, Corporations and People Always Die, and Life Gets Faster" (2011). See also West's dazzling TED lecture https://www.ted.com/talks/geoffrey_we..."

No comments:

Post a Comment

Вакансія: людина. Як не залишитися без роботи в добу штучного інтелекту

«Сліпий набір». Найефективніший спосіб навчитися швидше друкувати. (promo) Кращі нотатки з книги: “чимало досліджень доводять, що там, де ...