Friday, November 20, 2020

Просвітництво сьогодні. Аргументи на користь розуму, науки та прогресу (Steven Pinker)

Тренуй Свій Мозок: Швидкочитання. Ігри для мозку. Тренування пам'яті. (промо-лінк)

Кращі цитати з книги:

"Принцип Просвітництва — наша спроможність застосувати розум і співпереживання, щоб принести користь і процвітання людству — може здаватися самоочевидним, тривіальним, старомодним. Але я написав цю книжку, бо усвідомив, що насправді це не так."

"Ця книжка — моя спроба переформулювати ідеали Просвітництва за допомогою мови та концепцій концепцій ХХІ століття."

"Девіз Просвітництва, стверджував Кант, — «Наважся розуміти!», а його фундаментальна вимога — свобода думки й слова."

"чотири теми: розум, наука, гуманізм і прогрес."

"У трактаті «До вічного миру» Кант виклав низку заходів, які можуть відохотити очільників держав від утягування їхніх країн у війну"

"сфера, спіраль, спалах зіркоутворення, вир, брижі, кристал чи фрактал. Той факт, що ці конфігурації здаються нам прекрасними, між іншим, свідчить про те, що краса не лише в очах того, хто дивиться. Естетична реакція мозку може бути пов’язана зі сприйнятливістю до протиентропійних заходів, які пропонує сама природа."

"А зараз ми підходимо до третього наріжного каменя — інформації. Її можна вважати засобом зменшення ентропії — як складник, що вирізняє впорядковану, структуровану систему посеред велетенської кількості рандомних і некорисних. "

"Принципи інформації, обчислення і контролю — це місток через прірву, що лежить між фізичним причинно-наслідковим світом та розумовим світом знання, інтелекту і мети. "

"Когнітивні здібності людини наділено двома функціями, що даютьзмогу долати їхню обмеженість. Перша — це здатність до абстракції. Люди можуть засвоїти концепцію об’єкта в певному місці й використати її, щоб концептуалізувати поняття у відповідних обставинах... Друга драбинка пізнання — це його комбінаторна рекурсивна сила. Розум може осягати вибуховий асортимент ідей, комбінуючи базові поняття, як-от: річ, місце, дорога, діяч, причина і мета — у твердження."

"Другий закон термо = перший закон психо: Tooby, Cosmides, & Barrett 2003."

"Природа новин така, що вони схильні спотворювати погляд людей на світ. Це пов’язано з ментальною проблемою, яку психологи Амос Тверські та Деніел Канеман назвали евристикою доступності. Імовірність настання чи частоту певних подій людина оцінює за легкістю, з якою вони спадають на думку"

"Неважко зрозуміти, що евристика доступності, підігріта принципом новин «більше крові — вищий рейтинг"

"У науковій теорії прогнози робляться під час експериментів, у яких контрольованими є причинно-наслідкові впливи. Жодна теорія не здатна зробити прогноз для світу загалом, із його сімома мільярдами населення, яке поширює вірусні ідеї в глобальних мережах і спілкується між собою, а погодні й ресурсні цикли хаотичні."

"Інтелектуальна культура має прагнути протидіяти нашим конгнітивним упередженням. Але дуже часто вона їх навпаки зміцнює."

"Коли ми більше переймаємося долею людства, то схильні помилково вбачати в навколишніх небезпеках ознаки того, як низько впав світ, а не того, як високо піднялися наші стандарти."

"А зараз я вас шокую. У всіх до єдиного вимірах людського добробуту світ здійснив надзвичайний прогрес. І за першим шоком відразу другий: майже нікому про це не відомо"

"«50 причин, чому ми живемо в найкращий період світової історії» (50 Reasons We’re Living Through the Greatest Period in World History)."

"у середині XVIII століття, середня тривалість життя в Європі та обох Америках дорівнювала приблизно 35 рокам і на цьому рівні залишалася впродовж 225 попередніх років, за які ми маємо ці дані... Однак у ХІХ столітті у світі почалася Велика втеча — так економіст Анґус Дітон назвав звільнення людства від злиднів, хвороб і ранньої смерті. Тривалість життя почала зростати, у ХХ столітті набрала швидкості й не виказує жодних ознак гальмування. Як зазначає"

"Середня тривалість життя збільшується переважно за рахунок зменшення смертності серед немовлят і дітей. Причини дві: діти вразливі, і смерть дитини більше знижує середній показник, ніж смерть 60-річної людини."

"Починаючи з кінця XVIII століття у Європі темпи смертності знизилися в триста разів — від 1,2 до 0,004 відсотка."

"Як зазначив економіст Стівен Рейдлет, «покращення здоров’я бідняків у всьому світі такі значні й поширені, що їх можна вважати одним із найбільших досягнень за всю історію людства. Поліпшення базового добробуту стількох людей у всьому світі рідко відбувалося в такому швидкому темпі й значному обсязі. Утім мало хто взагалі усвідомлює, що це відбувається»"

"Хвороба [віспа], що дістала свою назву від болючих пустул, які вкривали шкіру, рот і очі жертви та протягом ХХ століття вбили більш ніж 300 мільйонів людей, ліквідована в природі. (Останній випадок діагностували в Сомалі 1977 року)."

"комік Кріс Рок, «це перше суспільство в історії, у якому бідні люди — товсті»"

"У 1909 році Карл Бош удосконалив процес, який винайшов Фріц Габер, — за допомогою метану та пари видобувати азот із повітря й перетворювати його на добриво в промислових масштабах... Ці два хіміки очолюють список учених ХХ століття, які врятували найбільшу кількість життів за всю історію людства — 2,7 мільярда"

"Ще один спосіб заявити про цей достаток — повідомити, що в 1961–2009 роках площа землі, на якій вирощували продукти харчування, збільшилася на 12 відсотків, але обсяг вирощеної їжі збільшився на 300 відсотків"

"Одне з ідейних породжень Просвітництва — усвідомлення того, що багатство створюється. І створюється воно насамперед знаннями та спів­працею"

"Валовий світовий продукт сьогодні зріс майже в сто разів порівняно з 1820 роком, коли відбувалася промислова революція, і майже в двісті разів від початку Просвітництва у XVIII столітті."

"За двісті років рівень крайньої бідності у світі стрімко знизився від 90 до 10 відсотків, і майже половина цього зниження припала на останні тридцять п’ять років."

"Ринкові економіки не лише пожинають переваги спеціалізації та стимулювання людей виробляти речі, потрібні іншим. Вони також розв’язують проблему координування зусиль сотень мільйонів людей — за допомогою цін повсюдно поширюють інформацію про попит і доступність товару, а цю проблему обчислення жоден планувальник, хай який геніальний, не може вирішити з центрального бюро."

"Економіст Пол Кольєр, який називає війну «розвитком навпаки», підрахував, що типова громадянська війна коштує країні 50 мільярдів доларів."

"Згідно з одним підрахунком, кожен мобільний телефон додає 3000 доларів до щорічного ВВП країни, що розвивається"

"Очевидніше те, що ВВП на душу населення корелює з довголіттям, здоров’ям і харчуванням. А менш очевидно — він корелює з вищими етичними цінностями, як-от мир, свобода, права людини, толерантність. Багатші країни в середньому менше воюють одна з одною"

"Отже, економічна нерівність — не мірило добробуту людей, і її не слід плутати з несправедливістю чи бідністю." !

"Міжнародна і глобальна криві Джині показують, що попри занепокоєння щодо зростання нерівності в західних країнах, нерівність у світі поступово зменшується."

"глобалізація допомогла нижчим і середнім класам бідних країн та вищому класу багатих значно більше, ніж нижчому середньому класу багатих"

"Нерівність не тотожна бідності, і вона на є фундаментальним виміром фінансового процвітання людей. У порівняннях добробуту в різних країнах вона блякне поряд із загальними статками. Зростання нерівності — не конче погане явище: відходячи від усезагальної бідності, суспільства в будь-якому разі стануть більш нерівними, і сплеск нерівності може повторитися, коли суспільство знайде нові джерела багатства."

"Глобалізація та технології витягли мільярди людей зі злиднів і створили глобальний середній клас."

"хибно думати, що люди взагалі «потребують ресурсів». Вони потребують можливості вирощувати продовольство, пересуватися, освітлювати домівки, відображати інформацію та інші джерела добробуту. Ці потреби люди задовольняють за допомогою ідей: рецептів, формул, технік, креслень та алгоритмів маніпулювання фізичним світом, щоб він дав їм потрібне."

"Завдяки забороні на хлоро­фторокарбонати, що діє з 1987 року і яку ратифікували 197 країн, озоновий шар за прогнозами має відновитися до середини XXI століття"

"Неабияк завдяки процвітанню людство стає здоровішим (розділи 5–6), ситішим (розділ 7), більш мирним (розділ 11)"

"Певну кількість вуглекислого газу вдалося стримати завдяки зростанню вітрових і сонячних електростанцій. Але основна причина, зокрема в Сполучених Штатах, полягала в тому, що вугілля замінили на газ."

"найпоширеніше і найбільш масштабоване джерело енергії, що не спричиняє викидів вуглекислого газу, — атомна енергія"

"Команда, що подарує світові чисту енергію, якої буде вдосталь, принесе людству більше користі, ніж усі святі, герої, пророки, мученики й лау­реати, разом узяті, за всю історію."

"BECCS (біоенергія з уловлюванням і зберіганням вуглекислого газу), отримало назву рятівної технології запобігання змінам клімату"

"знамените есе Канта «До вічного миру» (Perpetual Peace) "

"Безперечно, торгівля як частка ВВП різко зросла в повоєнну добу, і квантитативні аналізи підтвердили, що країни, які торгують, менше схильні починати війну, за інших рівних умов"

"Коли роботизовані машини з’являться всюди, вони зможуть рятувати понад мільйон людських життів на рік, і це стане одним із найбільших подарунків для людського життя з часу винайдення антибіотиків"

"(Хаос смертоносніший за тиранію). Це одна з причин, чому демократія важко приживається в надзвичайно бідних країнах зі слабкими урядами "

"Перші країни, що здійснили Велику втечу від усезагальної бідності в ХІХ столітті, та країни, що відтоді найшвидшими темпами ростуть, - це ті, у яких дуже багато уваги приділяли освіті дітей."

"Краща освіта сьогодні робить країну більш демократичною і мирною завтра"

"жінки становлять половину населення, тож їхня освіта подвоює розміри фонду кваліфікованої робочої сили"

"За рівних умов усіх зазвичай суперечливих змінних: освіта, ВВП, урядові витрати, навіть релігійний склад країни та її історія колонізації — економіст виявив, що середній IQ в цій країні є прогностичним для подальшого зростання ВВП на душу населення, а також зростання неекономічних мірил добробуту, як-от довголіття і дозвілля. Збільшення IQ на 11 пунктів, за його оцінками, прискорить темпи зростання країни достатньо для того, щоб добробут збільшився вдвічі всього за дев’ятнадцять років замість двадцяти семи."

"Амартія Сен у назві своєї монографії, присвяченої найвищій меті розвитку націй — «Розвиток як свобода»."

"у праці «Ефект села» (The Village Effect) психологиня Сюзан Пінкер проаналізувала дослідження, які свідчать, що дружба в цифровому світі не дає переваг особистого, «живого» спілкування."

"«чорний лебідь» — подія, що перебуває далеко у хвості статистичного розподілу загроз, із низькою ймовірністю, проте згубними наслідками."

"Перша хиба — плутати інтелект із мотивацією, переконання — з бажаннями, роздуми — із цілями, мислення - із хотінням. Навіть якби ми й винайшли суперроботів із людським інтелектом, чому вони обов’язково хотітимуть поневолювати своїх господарів чи захоплювати світ?"

"На початку ХІХ століття лише 12 відсотків населення світу вміло читати й писати; сьогодні письменними є 83 відсотки. "

"За даними команди сайту перевірки достовірності PolitiFact, вражаючі 69 відсотків публічних заяв Трампа, які вони перевірили, були «Переважно неправдою», «Неправдою» або «Горять штанці»"

"Ліберальна демократія — коштовне досягнення." !!!

"Ідеї мають значення. Homo sapiens — вид, який виживає завдяки кмітливості, вигадуючи й накопичуючи уявлення про те, як влаштовано світ і як особинам найкраще провадити життя."

"Мене гріє думка про те, що світ може стати кращим, якщо ці носії знання вбиратимуть у себе трохи більше ідей, сформованих ідеалами Просвітництва: розумом, наукою і гуманізмом."

"Стандартне пояснення для шаленства юрби — це невігластво: через посередню освітню систему населення залишається науково безграмотним, залежним від власних когнітивних похибок, а тому беззахисним проти бовдурів-зірок, гладіаторів кабельних новин та інших збочень популярної культури. Стандартне рішення тут — краща освіта й більший контакт науковців із громадськістю через телебачення, соцмережі та популярні веб-сайти."

"Каган робить висновок, що всі ми — актори в трагедії спільного: переконання, що є раціональними для кожного індивіда (на основі поваги), можуть бути ірраціональними для діяльності суспільства загалом (на основі реальності)"

"Антрополог Джон Тубі додає, що абсурдні переконання є більш ефективними сигналами коаліційної відданості, ніж розумні"

"насправді в країнах, які найбільше витрачають на соціальну сферу, також є найбільша економічна свобода"

"країни, у яких вільні ринки поєднуються з більшими податками, витратами на соціальне забезпечення та регулюванням, ніж у США (наприклад, у Канаді, Новій Зеландії та Західній Європі), виявляються не зловісними антиутопіями, а доволі приємними для життя, і в усіх вимірах процвітання людей, зокрема за рівнем злочинності, середньої тривалості життя, смертності немовлят, освіти та щастя, вони значно випереджають Сполучені Штати."

"Люди мають брати до уваги й ті докази, які суперечать їхнім переконанням. Корисніше звертати увагу на тих, хто з тобою не погоджується, аніж на тих, хто погоджується." !!!

"Утім є одна царина досягнень, якою ми можемо безсоромно хизуватися перед будь-яким трибуналом інтелектів. Це наука. Важко уявити собі носія інтелекту, що не відчував би цікавості до світу, у якому існує. А наш вид цю свою допитливість задовольняє надзвичайно активно."

"Повага до наукового мислення — це категорично не віра в те, що всі нинішні наукові гіпотези є істинними. Більшість нових такими не є. Джерело життєвої сили науки — цикл припущень і спростувань: висунути гіпотезу, а потім подивитися, чи витримає вона спроби доведення її безпідставності."

"Ще гіршим є ставлення до науки в навчальних планах гуманітарних факультетів багатьох університетів. Студенти можуть отримати диплом, майже не маючи знань із природничих наук, а та дещиця, яку вони таки дізнаються, часто покликана налаштувати їх проти цього."

"На низькі стандарти раціо­нального мислення, що лежать в основі цих аргументів, указав філософ, дослідник моралі Джуліан Савулеску. Він пояснив, чому «біоетичний» обструкціонізм може бути не етичним: «Відкласти на один рік розробку ліків проти смертельної хвороби, яка вбиває 100 000 осіб на рік, означає бути ви"

"люди вразливі до когнітивних упереджень і хиб."

"У книжці «Чи працює миротворчість?» (Does Peacekeeping Work? ) політологиня Вірджинія Пейдж Фортна розглянула титульне запитання за допомогою методів науки, а не заголовків газет, і всупереч закону Беттеріджа, з’ясувала, що відповідь — «чітке й гучне “так”»"

"Політологині Еріка Ченовет і Марія Стефан зібрали масив даних рухів політичного опору в усьому світі з 1900 по 2006 рік і виявили, що три чверті ненасильницьких рухів опору мали успіх, порівняно з лише третиною насильницьких."

"Суспільство без вивчення історії — як людина без пам’яті: збита з пантелику, розгублена, її легко використати у своїх цілях. Філософія починається з визнання, що чіткість і логіка даються нам нелегко та що для нас краще, коли наше мислення очищене і поглиблене. Мистецтво — одна з тих речей, що надають сенс життю; воно збагачує людське існування красою та осяянням."

"дух науки — це дух Просвітництва."

"Мету максимально збільшити процвітання людства — життя, здоров’я, щастя, свободу, знання, любов, багатство досвіду — можна назвати гуманізмом"

"Знання світу формується завдяки спостереженням, експериментуванню й раціональному аналізу."

"Люди — невід’ємна частка природи, результат неконтрольованих еволюційних змін.."

"Етичні цінності формуються на основі людських потреб та інтересів, перевірених досвідом."

"Повнота життя визначається індивідуальною участю в служінні ідеалам гуманності."

"Люди соціальні від природи й знаходять сенс життя у стосунках."

"Праця на благо суспільства максимально збільшує щастя індивіда."

"Срібне правило — «не роби іншим того, чого собі не бажаєш»” !!! (Велика різниця з “Золотим правилом")

"Здебільшого те, що ми називаємо мудрістю, полягає в урівноваженні конфліктних бажань у своїй душі, а те, що називаємо моральністю й політикою, — у врівноваженні конфліктних бажань у людях."

"Права людини сприяють процвітанню людини, тому на практиці гуманізм і права людини існують у зв’язці."

"Як доводить історія, коли різні культури змушені шукати спільну мову, вони сходяться на гуманізмі."

"Моральна альтернатива теїзму — це гуманізм."

"Духовність, яка вбачає космічний сенс у примхах фортуни, не мудра, а дурна. Перший крок до мудрості — усвідомити, що законам усесвіту до вас байдуже. Другий — збагнути, що це не позбавляє життя сенсу, бо людям до вас не байдуже, і навпаки. Ви дбаєте про себе й повинні поважати закони всесвіту, які підтримують у вас життя, тож не живете марно."

"Згідно з тезою про секуляризацію (давньою ідеєю з галузі соціальних наук), нерелігійність — це природний наслідок достатку й освіти"

"вірогідним є й те, що в демократичних країнах секуляризм веде до гуманізму, відвертаючи людей від молитви, доктрини та церковного авторитету й скеровуючи до практичних політик, які допомагають і їм, і їхнім ближнім жити краще."

"Ніцше справив вагомий вплив на Мартіна Гайдеґґера, Жана-Поля Сартра, Жака Дерріда й Мішеля Фуко та став хрещеним батьком усіх інтелектуальних рухів ХХ століття, що були ворожими до науки та об’єктивності, у тому числі екзистенціалізму, критичної теорії, постструктуралізму, деконструктивізму й постмодернізму."

"Навдивовижу багато інтелектуалів і митців ХХ століття по-щенячому захоплювалися тоталітарними диктаторами. Цей синдром інтелектуальний історик Марк Лілла називає тиранофілією."

"них. Навдивовижу багато інтелектуалів і митців ХХ століття по-щенячому захоплювалися тоталітарними диктаторами. Цей синдром інтелектуальний"

"Насправді жодному диктаторові ХХ століття не бракувало прихильників серед творчо-наукової інтелігенції, у тому числі Муссоліні (Езра Павнд, Шоу, Єйтс, Льюїс), Леніну (Шоу, Герберт Веллс), Сталіну (Шоу, Сартр, Беатріс і Сідні Вебб, Брехт, В. Е. Б. Дюбуа, Пабло Пікассо, Лілліан Геллман), Мао (Сартр, Фуко, Дюбуа, Луї Альтюссер, Стівен Роуз, Річард Левонтін), аятолі Хомейні (Фуко) і Кастро (Сартр, Ґрем Ґрін, Ґюнтер Ґрасс, Норман Мейлер, Гарольд Пінтер і, як ми бачили в розділі 21, Сюзен Зонтаґ).

"люди завжди були перипатетиками, переїжджали в пошуках кращої долі. Коріння — це для дерев, а в людей є ноги."

"Аргументи захисту Просвітництва сьогодні потрібні не лише для викриття хиб мислення чи поширення даних. Їх можна подавати як розповідь, що вражає уяву. І сподіваюся, що люди, наділені більшим артистизмом і красномовством, ніж я, розкажуть цю історію краще і передадуть її далі. Історія прогресу людства по-справжньому героїчна. Вона славетна. Вона додає сил. Вона навіть, не побоюся цього слова, духовна."

"наше знання — єдина істина, яку ми можемо мати."

"життя краще за смерть, здоров’я — за хворобу, достаток ліпший за злидні, свобода вигідно відрізняється від насилля й примусу, щастя приємніше за страждання, а знання — це краще, ніж забобони й невігластво." 

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...