Wednesday, May 19, 2021

Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності

Український Майдан, російська війна. Хроніка та аналіз Революції Гідності
Крута книга, рекомендую кожному.

Основні виписки та цитати з книги:

"радійте життю і завжди пам'ятайте про жертви тих, хто зробив можливим ваше майбутнє"

"Якщо надбанням американскьої революції можна вважати поширення інститутів демократії, республіканської форми правління, а також ідеї суверенного індивіда-громадянина, яка їх підкріплює, то в процесі української революції ми стали свідками зародження нової (для світу!) концептуалізації "гідності" (як індивідуального, так і соціального - "персоналістичного" принципу), спроби інституціоналізації "природної справедливості", і нових форм гетерархії, які заперечують до того повсюдний консенсус, що для ефектиновності організацією має очолити "лідер". Ці всі ідеї ще мають віднайти своє інституційне втілення, але на все свій час."

"Ця книжка - не про причини російської агресії в Україні й не про геополітику регіону. Хоча ці теми теж згадано, все ж йдеться здебільшного про внутрішню трансформацію українського суспільства через подію, що стала відома як Революція Гідності."

"У суспільствознавчій літературі про революції виділяються дві класичні праці: "Про революцію" (On Revolusion) Ганни Арендт та "Держави і соціальні революції" (States and Social Revolutions) Теди Скочпол"

"Київською фазою Майдану рухав ідеалізм, вербалізований у таких термінах, як гідність та національне визволення"

"В ретроспективі протести 2004 року можна вважати чимось на кшталт "генеральної репетиції" Революції Гідності 2013-2014 років."

"Перемога Порошенка у першому турі була безпрецидентною. Такої широкої загальнодержавної підтримки не здобував жоден кандидат у пострадянській історії України."

"Відразу після катастрофи МН-17 виконувач обов'язків голови СБУ Валентин Наливайченко озвучив правдоподібну гіпотезу стосовно події, яка сталася того фатального дня. Відомо, що у Донецькій області є два міста з назвою Первомайське - це поширений топонім з радянських часів. Згідно з версією Наливайченка, комплекс "Бук" мали привезти до Первомайського, що на північний захід від Донецька (біля селища Піски), але його помилково відправили у Первомайське на південь від міста Сніжне, біля кордону між Донецькою та Луганською областями (неподалік від Тореза, де впали уламки МН-17). Якби це озброєння розгорнули у Первомайську біля селища Піски, то ракета "Бук" влучила б у літак "Аерофлоту", що летів з Москви до Ларники (Кіпр) і перетинав повітряний простір Донбасу на тій самій висоті і у той самий час, що й МН-17. Наливайченко заявляв, що якби цей літак збили, а уламки впали на підконтрольниій уряду території, Кремль вважав би цю подію приводом для відкритого вторгнення в материкову Україну (https://www.kyivpost.com/article/cont...)"

"Другі Мінські домовленості підписали 15 лютого 2015 року. Їхні умови були дуже схожими до Мінська-1, але тепер Путін був змушений визнати себе стороною конфлікту: за наполяганням Меркель, Олланда та Порошенка російський Президент особисто підписав угоду."

"справжнє значення української Революції Гідності полягає в її вказівній цінності: вона відкриває можливий вектор розвитку західної цивілізації від матеріалізму до ідеалізму як панівної парадигми."

"українська Революція Гідності була саме такою великою (цивілізаційною) революцією з трьома вимірами: національним, буржуазним та постмодерним."

"1 березня 2014 року Рада Федерації Російської Федерації (найвищий законодавчий орган країни) одностайно підтримала прохання Президента Путіна дозволити Збройним силам Російської Федерації діяти на території України."

"аналіз української Революції Гідності ... постулює Майдан та подальшу війну України з Росією як процес... процес можна зрозуміти крізь ідейну, а не матеріалістичну призму."

"готовність до пожертви заради "нації" стала визначальною характеристикою і майданівського революціонера і українського добровольця-захисника."

"... систему публічних закупівель Prozorro, яка виграла нагороду як один з найуспішніших реформаторських проєктів України, впроваджених після 2014 року і заощадила державній скарбниці понад 24 мільярди гривень у перші два роки після її запуску у 2015-му."

"слід визнати, що українська революція була аж ніяк не "периферійною" подією на краю Європи. У ній втілено ідеї, які з часом можуть стати фундаментом цивілізаційного розвитку на континенті і поза ним: перехід від індивідуалізму до персоналізму у соціальній взаємодії; перехід вді ієрархії до гетерархії у владних відносинах; спроба горизонталізувати суспільні відносини - особливо стосовно інституціоналізації "справедливості", - що відображає нову космологію та, ймовірно, всеохопні тенденції, які впливають на розвиток європейської (західної) цивілізації."

"ми стверджуємо, що українська Революція Гідності була реалізацією ширшої (тривалої і глобальної) трансформації ідей, що лежать в основі соціокультурної системи, відомої як "модерн""

""персоналізм" - світогляду, що підкреслює центральність соціально інтегрованої особистості як точки відліку для моральної та політичної рефлексії. Хоча персоналізм не представляє якусь конкретну школу або доктрину, він "підкреслює важливість, унікальність та недоторканість людини, а також виміру тих важливих зв'язків або спільноти, у яких вона перебуває""

"бути людиною означає органічно поєднувати особисте і спільне"

"Децентралізація, безумовно, була одним із головних досягнень у післямайданівських реформах України."

"Поза сумнівом, квітучі ліберальні демократії грунтуються на стабільних "правилах гри", які формалізовані у законах і мають неформальну підтримку норм, етики та суспільних умовностей. Дотримання цих правил забезпечується безпосередньо державою."

"Українці назвали події 2013-2014 років "Революцією Гідності". Ця назва і глибока, і точна. Вона відображає дуже філософські реалії досвіду Майдану. Протягом трьох місяців мирного протесту кожен зрозумів, що насправді означає бути Людиною"

"Майдан - час і місце для того, щоб відкрити власну особистість; встановити зв'язок з іншими; заявити про власні переконання та захистити їх. І зрозуміти чи навіть радже відчути, що мільйони інших вірять у те саме, що й ти."

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...