Thursday, November 5, 2020

Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості (Francis Fukuyama)

Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості Readlax: Тренування та вправи для мозку (промо-лінк)

Кращі нотатки з книги:

"Трамп уособлює загальну тенденцію у світовій політиці - рух у бік так званого популістського націоналізму."

"Потреба людини у визнанні її ідентичності - основна ідея, що об'єднує багато процесів у сучасній політиці."

"У ХХ столітті в основі політики лежав ліво-правовий спектр, визначальним для якого були економічні питання: ліві хотіли більшої рівності, а праві - більше свободи."

"Бажання і розум - складові частини людської психіки (душі), але третій складник, тимос, діє цілком незалежно від них. Тимос - осередок суджень про гідність."

"слово "аристократія" походить від грецького вислову "влада найкращих""

"Однак Руссо помилявся в деяких важливих питаннях, зокрема твердячи, що давні люди первісно були індивідуалістами."

"Сучасне поняття ідентичності об'єднує три різні явища. Перше - це тимос, універсальний складник особистості, начало, що прагне визнання. Друге - розмежування внутрішнього і зовнішнього "я", а також наділення особистості вищою моральною цінністю порівняно із суспільством. Це сталося лише на початку Нового часу в Європі. Третє - зміна уявлень про гідність, яка полягала в тому, що визнання належить не вузькому прошарку людей, а кожному. Поширення гідності на всіх людей перетворює особисті пошуки себе на політичний проєкт. У західній політичній думці цей поворот відбувся в наступне покоління після Руссо - у працях Канта й особливо Гегеля."

"між свободою і рівністю існує внутрішній конфлікт: зростання свободи часто призовдить до посилення нерівності, тимчасом як спроби зрівняти результати обмежують свободу. Успіх демократії залежить не від оптимізації її ідеалів, а від балансу - між індивідуальною свободою та політичною рівністью, а також між ефективною, наділеною легітимною владою державою та інститутами права й підзвітності, які її стримують."

"Зарплатня - це питання визнання."

"Індивіди часто сприймають економічну скруту не як нестачу ресурсів, а як втрату ідентичності."

"Дослідження етнічних рухів по всьому світу показало, що самоповага індивіда залежить від поваги, що має більша група, з якою він пов'язаний. Таким чином, політичне впливає на особисте."

"Якщо люди не пишаються своєю країною, то не працюватимуть на її користь."

"Сучасна доля США - і будь-якої іншої культури неоднорідної демократії, яка хоче вижити, - бути нацією, яку об'єднують певні переконання. Але для цього також потрібне розуміння позитивних громадянських чеснот, не прив'язаних до кокретних груп, завдяки яким ця демократія зможе функціонувати."

1) "Дао де цзин"
2) "Глобальний занепад. Як помирають інститути та економіки" (Ніл Ферґюсон)
3) Чому люди тупі? Психологія дурості

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...