Thursday, August 5, 2021

RECвізити. Антологія письменницьких голосів. Книга 3

RECвізити. Антологія письменницьких голосів. Книга 3
Швидкочитання: 4 кращих книг. (промо-лінк)

Нотатки з книги:

""Мальва Ланда" - найдорожчий для мене роман. Я був там повністю вільним від свого читача, бо писав його тоді, коли читача у мене взагалі не було. У цьому романі я реалізував усі свої фантазії."

"Юрій Винничук народвся 18 березня 1952 року в Івано-Франківську. Закінчив філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту... Автор поетичної збірки "Відображення", збірок малої прози "Спалах", "Вікна застиглого часу", "Місце для Дракона", "Ги-ги-ги", "Груші в тісті", повістей "Ласкаво просимо в Щуроград", "Діви ночі", "Житіє гаремноє", романів "Мальва Ланда", "Танго смерті", "Аптекар", "Цензор снів", краєзнавчих книг "Легенди Львова", "Кнапки Львова", "Таємниці львівської кави", енциклопедії "Книга бестій", книжок для дітей "Історія одного поросятка", "Чеберяйчики Гопля і Пілля", "Перекладенець", "Лежень", збірки рецептів "Галицька кухня" та ін."

"немає більшоо болю, більшої муки, ніж твоя нереалізована внутрішня потуга. Те, що ти міг, а не зробив, те, заради чого тебе, можливо, було покликано на цей світ, завжди мучитиме твою душу."

"найстрашніший наслідок радянскього часу полягає в тому, що ми стали другосортними - спочатку для інших, а потім для самих себе."

"Для другосортного персонажа імітація - нормальний стан, а ось бути собою - це (часто вже недоступна) розкіш. І, коли одне за одним покоління щось удають, імітують, врешті ніхто вже не розуміє, хто ж ми насправді."

"Біблію я відкрив для себе дуже рано - мені її читав дід. У нього було ще українське видання в перекладі Пулюя, Куліша і Нечуя-Левицького, видане 1903 року у Відні. Тепер ця книга зі мною."

"Василь Герасим'юк народвся 18 серпня 1956 року в м. Караганда в Казахстані, куди 1947 року через звинувачення в "буржуазному націоналізмі" на вічне поселення вивезли його родину... Працював редактором у видавництвах "Молодь" і "Дніпро" та журнілі "Світовид". Вів програму "На межі тисячоліть" на Національному радіо України, нині є ведучим програми "Діалог" на телеканалі "Культура". Автор поетичних збірок "Смереки", "Потоки", "Космацький узір", "Діти трепети", "Осінні пси Карпат", "Серпень за старим стилем", "Поет у повітрі", "Була така земля", "Папороть", "Смертні в музиці", "Кров і легіт", "Anno афини", "Грегіт"."

"Із часом я усвідомив, що Україна - це історія волонтерства. У нас були волонтери-письменники, які писали в шухляду. Були волонтери-художники, які малювали класні картини, чіпляли їх у майстернях і ходили одне до одного на вистави. Маємо тепер волонтерську армію, яка врятувала Україну, коли почалася війна. Всі знають, що у нас найбільше чорнозему, але він найменш використаний. Така ж ситуація і з українською кульутурою."

"пошук сенсу - це насамперед шлях до вдосконеалення свого і навколишнього життя."

"Богдан Жолдак народвся 13 лютого 1948 року в Києві. Батько - письменник Олесь Жолдак (1918-2000), мати - поетка і перекладачка Єва Нарубіна (1920-2013)... Автор зіброк оповідань "Спокуси", "Яловичина. Макабрески", "Як собака під танк", "Бог буває", "Антиклімакс", "Топінамбур, сину", "Шиzотерапія", "Гальманах", "Музичні війни...", книжок для дітей "Капосні капці", "Казкарик, або Казковий конструктор", "Коли генії плачуть", "Гаряча Арктика", повістей "Той, хто", "Усмішка тріумфатора", "Лицарська здобич", "Яблука з райського саду", "Укри", п'єс "Конотопська відьма", "Хто зрадить Брута?", "Закоханий чорт", "Глина" та ін. Також написав сценарії до фільмів "Запорожець за Дунаєм", "Відьма", "Козаки йдуть!", "Іван та кобила", "Дорога на Січ", "Іван Франко" тощо."

"Для мене стиль значно важливіший за сюжет. Узагалі художня проза - це передовсім стиль."


"Віра - це те, чому немає доказів. Але ти мусиш вірити, що ті докази десь є, просто вони тобі недоступні."

"Свобода - це простір, де мені ніхто не заважає."

"Література - це спосіб вираження думок, світогляду, гідності й порядності. Без літератури не можна обійтися, бо без неї настане темрява."

"якщо коротко, то сенс життя в праці"

"Роман Іваничук народвся 27 травня 1929 року в с. Трач Косівського райноу на Івано-Франківщині... Автор близько 60 книжок: збірок новел "Прут несе кригу", "Під склепінням храму", "Дім на горі", "Сиві ночі", "На перевалі", повістей "Місто", "Сьоме небо", "Голоси з-над вод Генісарета", романів "Край битого шляху", "Мальви", "Черлене вино", "Манускрипт з вулиці Руської", "Вода з каменю", "Четвертий вимір", "Шрами на скалі", "Жарувлиний крик", "Бо війна війною", "Орда", "Вогненні стовпи", "Хресна проща", "Торговиця", книжок спогадів "Благослови, душе моя, Господа...", "Люлька з червоного дерева", "Словом та вогнем", "Серед повені книг". Герой України (2009)"

"Юнгівську максиму, що в кожній жінці живе внутрішній чоловік, а в кожному чоловікові - внутрішня жінка, я вважаю істиною."

"мудрець - це той, хто примиряє протиріччя, тому він ніколи не бере участі у конфліктах і насамперед перебуває в мирі із самим собою."

"сенс життя якраз і полягає в тому, щоб досягти мудрості."

"Євгенія Кононенко народилася 17 лютого 1959 року в Києві... Авторка поетичної збірки "Вальс першого снігу", книжок короткої прози "Колосальний сюжет", "Без мужика", "Новели для нецілованих дівчат", "Повії теж виходять заміж", "Зустріч у Сан-Франциско", "Книгарня "Шок", "Кат", повістей "Російський сюжет", "Симбалайн", романів "Імітація", "Зрада. ZRADA made in Ukraine", "Жертва забутого майстра", "Ностальгія", "Останнє бажання", книжок для дітей "Інфантазії: за мотивами поезій Клода Руа", "Неля, яка ходить по стелі", "Неля сходить зі стелі", "Бабусі також були дівчатами", збірок есеїстики "Героїні та герої", "У черзі за святою водою".

"Із сучасних наших українських авторів я закоханий у "Дітей переступу" Наталі Савчук (Марченко). Вона заумала тау собі українську сагу в дванадцяти книжках. Якщо їй вдасться зробити заплановане, це буде нарівні з "Володарем перснів""

"показати дітям багатство нашої історії, яка не поступається ні англійській, ні французькій, ні навіть американській з російською"

"Література - це любов. Покликання письменника - зробити людину добрішою, людянішою, відділити її від тваринного світу."

"Володимир Рутківський народився 18 квітня 1937 року в с. Хрестителеве на Черкащині... Автор поетичних збірок "Краплини сонця", "Плоти", "Повітря на двох", "Відчиніть Богданкове вікно", "Рівновага", "Знак глибини", "День живої води", повістей "Ганнуся", "Бухтик з тихого затону", "Гості на мітлі", "Канікули у Воронівці", "Сторожова застава", "Слуга баби Яги", "Потерчата", романів "Сині Води", тетралогії "Джури козака Швайки", "Джури-характерники", "Джури і підводний човен", "Джури і Кудлатик", книги нарисів "Земля мастеров" та ін.

"Мар'яна Савка народилася 21 лютого 1973 року в м. Копичинці на Тернопільщині. Закінчила філологічний факультет Львівського університету ім. І. Франка та театральну студію при Львівському театрі ім. Л. Курбаса... 2001 року разом із першим чоловіком Ю. Чопиком заснувала у Львові "Видавництво Старого Лева". Авторка поетичних збірок "Оголені русла", "Малюнки на камені", "Гірка мандрагора", "Кохання і війна", "Квіти цмину", "Бостон-джаз", "Тінь Риби", "Пара плодів і квітів", "Листи з Литви \ Листи зі Львова", книжок для дітей "Чи є в бабуїна бабуся?", "Лапи і хвости", "Казка про Старого Лева", "Босоніжки для стоніжки", "На болоті", "Тихі віршики на зиму", монографії "Українська еміграційна преса у Чехословацькій Республіці (20-30-ті рр. ХХ ст.) та збірки інтерв'ю "12 неймовірних жінок".

"Найважливіше у шлюбі, як на мене - вміння домовлятись"

"радянський період - це одна суцільна травма"

"Наталія Сняданко народилася 20 травня 1973 року у Львові. Закінчила філологічний факультет Львівсього університету ім. І. Франка. Навчалася на факультеті славістики і романістики Фрайбурзького університету (Німеччина)... Авторка книжок прози "Колекція пристрастей, або Пригоди молодої українки", "Сезонний розпродаж блондинок", "Синдром стерильності", "Чебрець у молоді", "Комашина тарзанка", "Гербарій коханців", "Фрау Мюллер не налаштована платити більше", "Охайні прописи ерцгерцога Вільмгельма", а також книги для дітей "Країна поламаних іграшок та інші подорожі". 2013 року у видавництві "Фоліо" вийшла збірка вибраних прозових текстів Н. Сняданко "Амаркорд".

"Проза пишеться більше головою, тоді як поезія - серцем."

"Людмила Таран народилася 2 березня 1954 року в смт Гребінки на Київщині.... Авторка збірок поезій "Глибоке листя", "Офорти", "Крокви", "Оборона душі", "Колекція коханок", "Книга перевтілень", книжок прози "Ніжний скелет у шафі", "Любовні мандрівки", "Дзеркало Єдинорога", "Артеміда з ланню та інші новели", "Прозорі жінки", "Остання жінка, останній чоловік", а також збірки літературно-критичних статей "Енергія пошуку", книги інтерв'ю "Гороскоп на вчора і на завтра", добірки статей та розмов "Жінка і чоловік: долаючи стереотипи".

"Людина має обрати свій шлях і не розпорошуватися на дрібниці."

"метушня з'їдає час і саму людину"

"український націоналізм гуманніший за німецьку християнську демократію чи французький лібералізм. Насправді це патріотизм у дії, рішучість у розв'язанні державних проблем..."

"Бог створив нас як націю, яка живе в режимі боротьби. Звичайно, те що ми постійно боремось і не маємо часу на розбудови держави, - наша велика біда. Нація так чи інакше має прийти до стабільного й нормального життя. І в України воно буде."

"Любов - це осмислена форма пристрасті."

"Смерть - це чорна крапка в кінці роману."

"Сенс життя полягає в тому, щоб виконати своє призначення на Землі. Людина мусить себе реалізувати в найсприятливіших для неї обдаруваннях."

"Василь Шкляр народився 10 червня 1951 року в с. Ганжалівка на Черкащині. Навчався на філології Київського та Єреванського університетів... Автор збірок повсітей та оповідань "Перший сніг", "Живиця", "Чорне Сонце", романів "Праліс", "Ностальгія", "Ключ", "Елементал", "Кров кажана", "Репетиція сатани", "Залишенець" ("Чорний ворон"), "Маруся", "Троща" та книжок для дітей "Черешня в житі", "Песик Гав, соловейко, джміль і два жолуді", "Помста Баби Яги".

Тренування мозку. (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...