Wednesday, February 2, 2022

Що потрібно знати українцям про економіку? (Дмитро Бураков)

Що потрібно знати українцям про економіку?
Ігри для тренування пам'яті (промо-лінк)

Цитатник:

"всі професії існують завдяки великому колу потреб людства. А людство існує та розвивається завдяки ефектинвій економіці, законам, що визначають організацію всього."

"Економіка - це соціальна наука."

"Економіка вивчає людську поведінку на ринку, унікальну для кожного та схильну до змін від самого факту наявності нової інформації."

"На вільному ринку ціну товару визначають попит і пропозиція на нього (таким чином ціна не існує окремо від споживачів та продавців)"

"Ринковий обмін відубвається тоді, коли і покупець, і продавець виграють, і більша частина економіки зайнята пошуком умов, в яких вільні ринки призводять до ефективності Парето." (не плутати із законом Парето, 20% на 80%)

"Процентну ставку визначають попит і пропозиція на гроші."

"Центральні банки країн встановлюють певний рівень пропозиції грошей за допомогою облікової ставки - ціни, яку доведеться заплатити за отримання грошей."

"Облікова ставка стала одним з основних регуляторів криз у сучасному світі."

"Дослідження тенденцій процентних ставок та інфляції з часом підтверджують ефект Фішера: високі темпи інфляції та високі процентні ставки, схоже, поєднуються."

"Розподіл праці є важливим джерелом підвищення продуктивності праці. Адам Сміт стверджував, що саме це зумовлює зростання економіки в міру розширення ринків та спеціалізації фірм на конкретних товарах."

"Ідеально конкурентноспроможний ринок - це така кількість покупців і продавців, що ніхто з них не може істотно вплинути на ціну. На цьому ринку однаково добре продаються всі товари всіх продавців."

"Макроекономіка дивиться на соціоекономічні процеси з національного рівня. Розглядає народне господарство в контексті та як невід'ємну частину аналізу глобальних ринків та їх взаємозв'язків."

"Макроекономіка оперує такими поняттями, як ВВП, ВНП, сукупний попит, сукупна пропозиція, платіжний баланс, грошові ринки товарів і праці, використовуючи агреговані показники."

"Валовий внутрішній продукт (ВВП) є ключовим показником доходу нації. Це вартість усіх товарів і послуг, вироблених у країні за певний період часу. При цьому країна з великим загальним ВВП усе ще може вважатися бідною, якщо чисельність її населення дуже велика, тому важливим показником рівня життя є ВВП на людину (ВВП, поділений на чисельність населення)"

"Номінальний ВВП виражається в грошовій формі без урахування зміни цін."

"Економіку можна сприймати як круговий потіх доходів та витрат між домогосподарствами (звичайними сім'ями) та фірмами (компаніями)"

"Що швидший обіг - то більша економіка, відповідно регуляції її сповільнюють, а податки потік зменшують."

"Економіка проходить послідовності бумів і спадів, відомих як економічний цикл."

"У 1950-х роках економіст Білл Філіпс, який народився в Новій Зеландіх, виявив зворотну залежність між інфляцією та рівнем безробіття. Коли інфляція була високою, безробіття було низьмки, а коли інфляція була низькою, безробіття, навпаки, було високим. Поясненням цієї кореляції було те, що коли економіка росла і багато людей працювало, попит був високим, і цей високий попит на товари та послуги призвів до підвищення цін. І навпаки, коли безробіття було високим, а економіка падала, то і попит на товари був слабким, що, своєю чергою, спричинило падіння цін."

"Існує два види інфляції: монетарна та цінова. Монетарна - це про грошову масу... У той час як цінова інфляція проявляється в тому, що ваша заробітна плата залишається такою самою, купити на неї можна все менше. Інфляція зменшує вартість валюти в усіх її власників, фігурально крадучи гроші прямо з кишені."

"інфляція може бути ознакою здорової економіки, що зростає, і часто є частиною процесу відновлення після рецесії. Зниження реальних процентних ставок і реальної заробітної плати сприяє стимулюванню інвестицій та попиту на роботодавців."

"Гіперінфляція визначається як щомісячна інфляція понад 50%"

"Вільною торгівлею вважається ситуація, коли країни відкривають свої ринки для іноземних товарів через скасування тарифів та квот на імпорт або скасування законів та нормативних актів, що перешкоджають торгівлі."

"Конференція 1944 року в Бреттон-Вудсі, штат Нью-Гемпшир, заклала основи для відновлення глобальної співпраці. Курси валют країн були прив'язані до долара США. Міжнародний валютний фонт та Світовий банк були створені для допомогои урядам у фінансуванні та економічному розвитку."

"Деякі сослідження оцінили вартість життя в Сполучених Штатах приблизно у 7 мільйонів доларів США."

"Говорячи простою мовою, економіка зростає, коли більше виробничих ресурсів - капіталу, робочої сили та навичок - вкладається у виробництво, і коли нові технології роблять виробництво продуктивнішим."

Таблиці для тренування швидкочитання (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...