Friday, May 24, 2019

Народження країни. Від краю до держави. Назва, символіка, територія і територія України

Народження країни. Від краю до держави. Назва, символіка, територія і територія УкраїниНародження країни. Від краю до держави. Назва, символіка, територія і територія України by Група авторів
My rating: 5 of 5 stars

- "Київ - ще в XIII ст. міцно укріпився серед найважливіших географічних пунктів."

- "Що ж до назви "Русь", то, за А. Чекіним, вона фігурує на англійській Солійській карті ("Карті Генріха Майнцського") межі XII-XIII ст. (Dascia et Russia) біля гирла Дунаю, німецькій Ебсторфіській карті XIII ст. (Rucia regio), англійських Герефордській карті 1290-х рр. (Dacia. Hec et Rusia), карті Джона Воллінгфордського середини XIII ст. (Russia поруч із Comannia - країною половців), Ісладнській карті середини XIII ст. (Russia)"

- ""Народ русь" у латинській традиції, на відміну від грецької (яка нам подарує еллінізовану назву "Росія") - це reteni або rutheni"

- "З часів Хмельницького "Русь" та "Україна" стають синонімами. (третім синонімом щодо Середнього Придніпров'я за Хмельницького був ще крецький темрін "Росія" - урочиста назва Русі в православній церковінй риториці. Лише з другої половини XVII ст. ця назва разом з українськими ієрархами та ченцями "перетікає" у Московщину, а з 1721 р. "з подачі" киянина Феофана Прокоповича перетворюється на офіційну назву - "Російська імперія")"

- "Князь Данило Галицький коронувався як король Русі 1253 р., а Руське воєводство існувало з 1434 р. Мешкали в ньому русини (в латинській передачі - retheni, відмінні від moscovites)"

- "В амстердамському атласі Яна Блау 1665 р. московити зображені на карті Азії серед мініатюр азійських народів."

- "Створена 1891 р. в Полтаві таємна студентська організація "Братство тарасівців" у своїй програмі проголошувала "Самостійна суверенна Україна: соборна й неподільна, від Сяну по Кубані, від Карпат по Кавказ""

- "28 вересня 1939 р. було підписано Договір про дружбу і кордон між СРСР та Німеччиною"

- "9 лютого (27 січня) 1918 р. українська делегація підписалан в Бресті мирний договір із Німеччино, Австро-Угорщиною, Болгарією та Туреччинною. Таким чином Україна стала суб'єктом міжнародного права. Цим договором визначалися західні кордони України. Уже 3 березня 1918 мирний договір із цими країнами підписала радянська Росія. За його умовами Росія мала визнати УНР, а кордони між двома державаи мали визначатис в ході переговорів."

- "Як свідчив міністр закордонніх справ гетьманського уряду Дмитро Дорошенко, під час переговорів між Скоропадським і Рябоволом була укладена маємна угода про возз'єднання України і Кубані."

- "РСФРР уперше на державному рівні визнала незалежність радянської України. Це сталося у "Союзному робітничо-селянському договорі між РСФРР та УСРР" від 28 грудня 1920 р., у перших рядках якого йшлося про те, що уряди РСФРР та УСРР визнають "незалежність і суверенність можної зі сторін, що домовляються""

- "українська сторона запропонувала приєднати до УСРР частину Курської та Воронезької губерній РСФРР з населенням 1 966 000, 65% яких становили українці."

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...