Sunday, May 12, 2019

Четверта Республіка: Чому Європі потрібна Україні, а Україні - Европа

Forth Republic: Why does Europe need Ukraine and Ukraine needs Europe / Четверта Республіка: Чому Європі потрібна Україні, а Україні - Европа

Книга - суперключ для розвитку мозку. Тренуй Свій Мозок разом з Readlax (промо-посилання)

Найкращі цитати:

-"Україна - це європейська політична нація. Вона і стара й молода водночас."

-""Нація - це етнос, який бере відповідальність за самого себе", - сказав якось автор грузинських ліберальний реформ Каха Бендукідзе"

-"Україна не вистояла б у сутичці з набагато сильнішим супротивником, якби не готовність її громадян жертвувати всім зарад захисту Батківщини."

-"Президент Петро Порошенко ввійде в історію як лідер, який у найчорніші дні 2014-2015 років відстояв суверенітет України"

-"скільки можна критикувати тих, хто нами керує? Не подобається - спробуй зробити краще"

-"середній рівень більшості держслужбовців в Україні дуже низкий. Причина - негативний відбір: на держслужбу приходили люди, які не зуміли знайти себе ні у приватному секторі, ні в суспільному житті"

-"неготовність чиновників працювати на результат, небажання приймати рішення"

-"Контрольований Косюком "Миронівський хлібопродукт" - єдина українська сільськогосподарська компанія, акції якої торгуються на Лондонській біржі"

-"протистоянная президента Ющенка та прем'єра Тимошенко після Помаранчевої революції закінчилося реставрацією влади Януковича"

-"Кабінет, сформований Ющенком, скоротив державні витрати, змусив олігархів сплачувати податки кешем, а не грошовими сурогатами, покінчив з неплатежами в електроенергетиці. 2000-й став першим роком економічного зростання піся десятирічної перерви"

-"Як вигладала українська армія після Майдану? Були окремі військові частини, була певна кількість зброї та техніки, але Збройних сли як ефективно керованої і діючої організації просто не існувало. Безпорадність перед лицем російської агресії в Криму продемонструвала це з усією безжальністю."

-"Нам дісталася армія, яка застрагла у 1980-х. Міноборони та Генштаб були абсолютно не готові до війни нового типу."

-"У найкоротні строк Україні вдалося відновити ключовий інститут держави - армію"

-"Україна з точки зору оборонного потенціалу посідає шосте місце у Європі (рейтинг 2016 Military Strength, Global Firepower)"

-"мало хто чув про битву за Луганський аеропорт, яку кілька місяців вела 80-та окрема аеромобільна бригада. На відміну "кіборгів", які відстоювали Донецький аеропорт, "вісімдесятка" билася у повному оточенні. Аеропорт розносили "Градами" і "Смерчами", штурмували на новеньких танках Т-90 (вони стоять на озброєнні армії Росії, в українських частинах їх не має), на приступ йшли десантники з елітних дивізій (під Луганськом загинула рота псковських десантників)"

-"Другий президент Кучма якось сказав: "Україну ми створили, залишилось створити українців""

-"у телевізійному просторі домінують чотири медіагрупи - Віктора Пінчука, Ріната Ахметова, Ігоря Коломойського та Дмитра Фірташа. Сукупна частка аудиторії семи найбільших українських каналів, що входять у ці групи, перевищує 55%. Частка "П'ятого каналу" - менше 1%"

-"24 серпня в Україну вторглися батальйонні тактичні групи російської армії, влаштувавши нашим військам котел під Іловайськом (http://www.mil.gov.ua/news/2015/10/19... - Аналіз бойових дій в районі Іловайська після вторгнення російських військ 24-29 серпня 2014 року)"

-"кінець лютого (2015) відзначився найжорстокішою валютною кризою, зупинити яку вдалося тільки завдяки жорстким заходам НБУ та екстреній допомозі МВФ"

-"мішенню терористів став Boing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. ... Літак було збито зенітно-ракетним комплексом "Бук", що перебуває на озброєнні російської армії"

-"у підсумку Згуладзе стала першим заступником міністра внутрішніх справ і створила в Україні Національну поліцію"

-"приклад, який показує, як важко будувати судову систему з нуля, - це Сінгапур. Одна з найуспішніших країн світу після здобуття незалежності понад чверть століття обходилася без власного Верховного суду. Фінальною апеляційною інстанцією до 1994 року служив Judicial Committee of the Privy Council у Лондоні."

-"Корупція - це стрижень, на який нанизуються всі інші проблеми."

-"Непідкупний Верховний суд - необхідня умова оздоровлення всієї системи."

-"... Валерії Гонтаревої, яка влітку 2014 року очолила Національний банк України і зазнавала жорстоких атак з боку зачеплених нею груп інтересів. Гонтарева гідно впоралася зі своїм завданням - незважаючи на колосальний опір. Нова команда НБУ рішуче розчистила фінансову систему від банків-зомбі і банків, які спеціалізувалися на нелегальних операціях -
від переведення коштів у готівку до відмивання нелегальних доходів: за 23 місяців НБУ відкликав ліцензії у 60 банків із 180, що існували на 1 грудня 2014 року"

-"Інша заслуга НБУ - досягнення макроекономічнох стабілізації."

-"Держава має залишит собі лише невелику кількість стратегічних компаній, діяльність яких пов'язана із забезпеченням національної безпеки"

-"Радикальне скорочення державного сектору в економіці - це один з фронтів боротьби з олігархією"

-"Другий елемент реформи держсектора - децентралізація. Максимальну кількість функцій необхідно передати на рівень місцевих громад. Хороший приклад - будівництво і ремонт доріг."

-"Що означає "допомагай країні"? Це означає - чесно плати податки, інвестуй, відмовся від привілеїв, які душать конкуренцію та спотворюють стимули для продуктивно економічної діяльності."

-"Anders Aslund. How Ukraine Became..."

-"не буває бідних нафтовиків, але "Укрнафта" - це типовий приклад бідної нафтової компанії. Держава роками не могла отримати дивіденди... Відновлення державного контролю над компанією було одним із лейтмотивів коаліційної угоди"

-"люди, які пов'язували з Коломойським, створили ультрапатріотичниу партію "Укроп" і почали розгойдувати ситуаціяю за допомогою масових акцій"

-"Уніфікація газових тарифів навесні 2015 року завдали нищівного удару по цій схемі. Там, де працює ринок, олігархам просто нізвідки взятися."

-"Ідея круглого столу, за яким держава домовляється з олігархами "жити по-новому", гарна, але нереалістична. Для кожного з них "по-новому" має абсолютно різний зміст."

-"підхід Кахи Бендукідзе: бачиш, що щось можна зробити, - роби. Краще провести реформу, ніж витрачати зайвий час (і довіру суспільства) на те, щоб довести її до досконалості. Better done than perfect."

-"У 2015 році перетворення йшли широким фронтом - хай і не так швидко, як хотілося б. Це і реформа державних закупівель із повсюдним запровадженням елеткронної системи Prozorro, і створення патрульної поліції та Антикорупційного бюро, і реструктуризація прокуратури, і формування Агенства із запобігання корупції. Відбулося корпоратизація залізничної монополії, розпочато реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Істотно лібералізовано регулювання в морських портах та сільському господарстві. Національний банк нещадно чистив фінансову систему від неплатоспроможних і задіяних у нелегальних операціях кредитних установ. Набрав чинності закон, який посилює відповідальність керівників і акціонерів банків. Розпочато створення ринку газу. З успадкованого від радянської системі МВС виокремлена Національна поліція, позбавлена політичних функцій. Врешті, Україна виконала всі вимоги ЄС і тепер очікує отримання безвізового режиму у другій половині 2016 року"

-"Мініальна платня для СЕО компанії з виручкою під мільядр доларів - від одного до трьох мільйонів доларів на рік. Оскільки ця умова не виконується, керівники відповідного рівня на такий конкурс просто не йшли. На конкурс подавали свої кандидатури або авантюристи, або люди з недостатньою кваліфіакацією - другий і третій ешелони замість першого."

-"Сьогодні головні адвокати України в ЄС - це Польща, Швеція і країни Балтії. Варшава і Стокгольм стоять біля витоків "Східного партнерства" - проекту, який, як ми розуміємо, привів у рух геополітичну лавину"

-"процвітаюча демократична Україна - це вирок авторитаризму в Росії"

-"Якщо 2012 року за вступ у НАТО проголосувало б лише 15% українців, то в липні 2015-го - 64%"

-"вільна Україна - відправна точка переосмислення всієї російської культурної та історичної традиції, а до цієї роботи в сучасній Росії, майже ніхто не готовий"

-"Горбулін книга "Україна і Росія. Дев'ятий вал чи Китайська стіна""

-"головне багатство України - це люди. Ми повинні створити умови, в яких вони зможуть найкращим чином розкрити свій потенціал, позбавитись комплексу відстаючих. Потрібно інвестувати в підготовку професіоналів із правильними цінностями, в виховання нової націоанльної еліти."

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...