Wednesday, May 8, 2019

Голодомор: Комуністичний геноцид в Україні by Український інститут національної пам'яті

Голодомор: Комуністичний геноцид в УкраїніГолодомор: Комуністичний геноцид в Україні by Український інститут національної пам'яті
My rating: 5 of 5 stars

- "Голодомор — означає масове вбивство голодом. Цим словом українці називають національну катастрофу 1932 – 1933 років, яка забрала життя мільйонів людей."

-"Така політика (Голодомор) — злочин проти людяності, який відповідає Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього від 9 грудня 1948 року."

-"Насильницька колективізація викликає масові протести і повстання. Упродовж 1930 року в Україні відбулося понад 4000 масових виступів. У них, за оцінками істориків, взяло участь біля 1,2 млн. селян. Спротив жорстоко придушували, і до жовтня 1931 року колективізованими — фактично державними — стали 68% селянських господарств та 72% орної землі."

-"1933, серпень — Політбюром Центрального Комітету Комуністичної партії (більшовиків) прийнято рішення про створення Всесоюзного переселенського комітету й переселення у вимерлі з голоду села України колгоспників із російських областей і Білорусі. До кінця 1933 року було переселено понад 100 тис. осіб."

-"В Інституті демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України ім. Михайла Птухи підрахували, що втрати населення України внаслідок Голодомору становлять 4,5 млн. осіб."

-"1953 року американський юрист Рафаель Лемкін, який запровадив термін “геноцид”, охарактеризував Голодомор як “класичний приклад геноциду”."

-"1984 року Конгрес США створює спеціальну Комісію з розслідування штучного голоду в Україні у складі двох сенаторів та чотирьох осіб від Палати представників. Виконавчим директором Комісії став американський історик Джеймс Мейс. Комісія, спираючись на заслухані свідчення очевидців і проведені дослідження, дійшла такого висновку: «Йосиф Сталін та його оточення вчинили акт геноциду проти українського народу в 1932–1933 роках». Звіт комісії Конгрес США схвалив 1988 року."

-"1988 року за ініціативою Світового Конгресу Вільних Українців створено Міжнародну комісію юристів, яка мала дослідити свідчення про Голодомор 1932-1933 років, його причини, наслідки й винуватців. До її складу ввійшли поважні юристи найвищої кваліфікації, фахівці із міжнародного та кримінального права зі Швеції, Великої Британії, Аргентини, Бельгії, Франції, США та Канади. Члени комісії дійшли до висновку, що Голодомор 1932-1933 років був актом геноциду проти української нації."

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...