Monday, May 11, 2020

В інтернеті хтось помиляється! Наукові дослідження дискусійних питань (Ася Казанцева)

Readlax: Як читати втричі швидше? (промо-лінк)

Кращі цитати та нотатки з книги:

"Однією з концепцій у сучасній психології, що вражає найбільше, є когнітивна легкість. Коли ми бачимо те, що очікуємо побачити, те, що здається нам звичним і знайомим, то отримуємо задоволення. І що цікаво, відчуваємо, що все правильно"

"З'ясувалося, що частота помилок різко падає, коли в групі є ще бодай одна людина, яка не погоджується з думкою більшості."

"Шкільна програма відстає від науки щонайменше років на двадцять"

"число Авогадро - коефіцієнт відповідності між масою, вираженою в а.о.м., і масою, вираженою у грамах"

"У гомеопатичних препаратах цікаво не лише те, що там немає молекул ліків, а й те, молекул яких саме ліків там немає"

"ефект гомеопатичних препаратів не відрізняється від ефекту плацебо"

"відомий дослідник поведінкової економіки Ден Аріелі та його колеги довели, що дороге плацебо знеболює краще, ніж дешеве"

"жодного зв'язку між вакцинацією і розладами аутистичного спектра не існує"

"в 1998 році в Англії та Уельсі було зареєстровано п'ятдесят шість лабораторно підтверджених випадків кору, то у 2006 році їх було вже сімсот сорок, а у 2008-му кількість захворювань сягнула однієї тисячі трьохсот сімдесяти" (було викликане зниженням рівня вакцинації)

"за оцінкою ВООЗ, в одному з двохсот випадків після перенесеного поліомієліту розвивається постійний параліч (найчастіше нижніх кінцівок, можливе й ураження дихальних м'язів, що викликає болісну смерть)"

"що менше робиться щеплень - то більше стає хвороб"

"Генетична модифікація - це наступний, досконаліший щабель розвитку технологій поліпшення сільськогосподарських культур"

"Різні стадії ускладнення ока зручно вивчати в сучасних молюсків, позаяк вони зберегли широкий спектр варіантів, причому навіть не в межат типу в цілому, а в межах кожного окремого класу."

"У науковому мовленні слово "теорія" означає зовсім інше: обгрунтовану, струнку й багаторазово з різних боків підтверджену систему уявлень, що дає змогу пояснити й передбачити велику кількість різноманітних фактів. Теорія в науці - це не щось відірване від практики, а щось серйозніше, ніж гіпотеза. У міру того як гіпотези підтверджуються, вони стають компонентами узагальнювальної теорії."

"А щодо самої еволюції - то це не теорія. Це факт. Закон природи."

"Експерименти, у яких людиноподібних мавп навчали мові жестів або мові на основі комп'ютерних піктограм, показали, що вони опановують мовлення на рівні дво-трирічної дитини."

"За оцінкою дослідників із Саарського університету (Німеччина), приблизно у шістдесяти відсотків вегетаріанців запаси вітаміну В12 в організмі майже вичерпані. На цій стадії люди ще почуваються нормально, але вже зазнають труднощів під час виконання тестів, які оцінюють просторове мислення, короткочасну пам'ять, здатність до сприйняття нової інформації тощо."

"Особливо небезпечним є дефіцит ватаміну В12 під час вагітності та грудного вигодовування"

"З-поміж інших речовин, яких часто бракує вегетаріанцям, - залізо, цинк, кальцій, омега-3-ненасичені жирні кислоти, вітамін D."

"Не буває корисних або шкідливих продуктів (якщо не говоримо про бліду поганку), буває збалансоване або незбалансоване харчування"

"Найкращий спосіб забезпечити здорове харчування - постійно харчуватисья по-різному, маючи на увазі загальні рекомендації про те, що риба й овочі корисніші, ніж ковбаса та шашлик, тому краще їсти овочі щодня, а шашлик на свята."

""Вроджене" - не синонім "генетичного". Гени - це те, що ми отримуємо від наших батьків у мить зачаття, а по тому в нас є ще дев'ять місяців вагітності, протягом якої формується наш мозок, і все, що вплине на нього в цей час, буде теж вважатися вродженим"

"сексуальна орієнтація - це вродженя властивість"

"дорослішання в одностатевій сім'ї не впливає на їхню гендерну ідентичність та сексуальну орієнтацію"

"вроджена схильність бачити обличчя на будь-яких картинках, де є бодай щось, що віддалено нагадувало б очі та рот... Нашу схільність всюди розпізнавати обличчя можна пояснити досить просто: це важливо для нашої безпеки (та виживання)"

"справедливість першого порядку - здатність обуритися, коли комусь дістається більше смачненького, ніж тобі. Існує і справедливість другого порядку - здатність обуритися, коли тобі дістається більше смачненького, ніж іншому"

"Базові уявлення про мораль є не лише у тварин, але й у маленьких дітей"

"Одна з найпоширеніших когнітивних помилок - це confirmation bias, схихльність шукати матеріали, що підтверджують власну точку зору, й ігнорувати всі інши."

"Людині з вулиці треба використовувати дві пошукові системи: PubMed і Google Scholar. Перша індексує часописи, що входять до бази даних MEDLINE, тобто корисна передусім для пошуку статей із медицини та суміжних галузей. Друга індексує взагалі все, що Google з якихось причин визначив як наукові тексти."

Читати інші статті:
Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці
4 кращих книг про швидкочитання
5 ігор для мозку щоб читати швидше

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...