Thursday, July 16, 2020

Економіка за 30 секунд (30-Second Economics by Donald Marron)

4 кращих книг про швидкочитання (промо-лінк)

Записи з книги:

"Економіка прагне бути фізикою серед соціальних наук"

"У довготерміновій перспективі ефективна монетарна політика лише стабілізує ціни, не впливаючи на рівень виробництва і споживачів"

"контрольоване і поступове збільшення грошової маси підтримуватиме інфляцію на низькому рівні й сприятиме розширенню економічної активності та зайнятості"

"Це дало змогу Філліпсу стверджувати, що між інфляцією і рівнем безробіття є певний взаємозв'язок: що вище інфляція, то нижче рівень безробіття, і навпаки " ("Крива Філліпса")

"Тимчасовий приріст національного доходу не сприятиме збільшенню попиту. Тому немає ніякого сенсу для держави у короткотерміновій перспективі застосовувати політику стимулювання попиту, оскільки у такий спосіб сукупний попит не збільшиться. Люди лише зекономлять зайві гроші, які вони отримають від держави."

"Стабільність затьмарює розумів і спонукає людей до легковажних вчинків"

"Кредиток останньої інстанції - інститут, який здійснює фінансове забезпечення інших фінансових інститутів (банків) під час фінансового стресу або кризи. Зазвичай, цю роль відіграє національний центральний банк, який видає так звані "рятівні" кредити, щоб зберегти від обвалу найважливіші фінансові інститути... Міжнародний валютний фонд (МВФ), який видає кредити країнам із серйозними фінансовими труднощами, також можна розглядати як кредитора останньої інстанції."

"Валовий внутрішній продукт (ВВП) - сума всіх товарів і послуг, проданих у країні впродовж певного року. Найпоширеніша формула розрахунку цього показника: споживання + інвестиції + державні витрати + (експорт - імпорт)"

"Капіталізм - економічна система, згідно з якою засоби виробництва (заводи, обладнання тощо) і дистрибуція товарів і послуг належить приватним особам і корпораціям. Ціни на працю і товари встановлюються на вільному ринку, а не державою. Весь прибуток належить особисто власникам компаній або, у випадку корпорацій, розподіляється між акціонерами."

"Неокласична теорія економічного зростання спрямована на передбачення економічного розвитку країни у довготерміновій перспективі. Відома як модель Солоу-Свона (1956). Ця теорія фокусується на тому, як три чинники (розвиток технологій, накопичення капіталоу і обсяг робочої сили) сприяють економічному зростанню"

"інвестиції в іновації є ключовим чинником, який пояснює, чому темпи економічного зростання відрізняються у різних країнах. Інновації часто приносять вигоду, яка виходить за межі однієї компанії чи підприємця"

"Капітал і робоча сила - це, звісно добре, однак економічне зростання здебільшого залежить від інновацій"

"Згоідно з новою теорією економічного зростання уряди мають інвестувати у програми розвитку інновацій"

"Йозеф Шумпетер назвав цей процес "креативним руйнуванням" - коли компанія створює новий продукт, удосконалює технологію, знаходить ліпше дежрело постачання, розробляє ефективніший спосіб виробництва, або розробляє ліпший метод організації виробництва, вона здатна знащити конкуренцію"

"щорічний приріст доходу складає від 5% до 10% за кожен рік додатковго навчання"

"Здорові, освічені й професійні працівники продуктивніші, ефективні й прогресивні, що змушує економіку рухатися вперед. Людський капітал (на відміну землі чи обладнання) самодостатній, транспортабельний і придатний для спільного використання"

"Ніхто не може бути вищий за закон, навіть уряд, а суди мають бути повністю незалежні."

"Верховенство права допомагає гарантувати, що у разі підписання договору, всіх умов убде дотримано."

"Вільна торгівля - необмежений обмін товарами між країнами, який відбувається без державного втручання"

"Зазвичай, макроекономіка намагається пояснити взаємозв'язок між ВВП, безробіттям, інфляцією, відсотковими ставками, торгівлею та іншими економічними чинниками. Мікроекономіка розглядає взаємодію компаній та індивідів і те, як вони впливають на ринки."

"Вартість товару формує не його "важливість", а поєднання його бажаності та кількості"

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...