Friday, July 24, 2020

Цивілізація. Як Захід став успішним (Civilization. The West and the Rest)

Readlax: Тренування та вправи для мозку (промо-лінк)

Кращі цитати і замітки з книги:

"ми є свідками завершення півтисячолітнього панування Заходу"

"головне питання, розглянуте в книжці, є для сучасних істориків найцікавішим: чому, починаючи приблизно з 1500 року, кілька невеликих держав Західної Європи запанували над Рештою світу - над найзаселенішими і набагато складнішими суспільствами Східної Євразії"

"Існує не майбутнє саме по собі, а безліч можливих майбутніх"

"Історія - це не вивчення минулого, це вивчення самого часу"

"(Фернан Бродель) цивілізація - це найдовша історія з усіх... Цивілізація може продовжувати існування, не зважаючи на зміну економік та суспільств"

"Вони могутніші за нас, бо мудріші; знання завжди перемагатиме неуцтво так само, як людина царюватиме над тваринами"

""Захід" - це не просто географічний термін. Він є набором норм, моделей поведінки та інституцій, межі яких надзвичайно розмиті."

"Друкарський верстат із "рухливим" (набірним) шрифтом традиційно приписують Німеччині XV століття. Насправді, його винайшли ще в XI столітті в Китаї. Папір теж з'явився в Китаї задовго до його появи на Заході, як і паперові гроші, шпалери та туалетний папір... Також до китайських винаходів належать хімічна отрута від шкідників, рибальска котушка, сірники, магнітний компас, гральні карти, зубна щітка та тачка."

"Починаючи з Італії XIII століття, європейці експерементували з небаченими досі урядовими позиками, заклавши основи сучасних ринків облігацій. Державний борг став інституцією, абсолютно невідомою Китаю династії Мін."

"Хто засуджує "європоцентризм", так наче той є якимось неприємним упередженням, стикається з проблемою: наукова революція була, згідно з будь-яким науковим мірилом, цілковито європоцентричною. Навдивовижу висока частка її ключових діячів - близько 80% - з'явилася у шестикутнику між Глазго, Копенгагеном, Краковом, Неаполем, Марселем і Плімутом, а майже всі інші народилися не далі, ніж за сто шістдесят кілометрів від цього шестикутника."

"1515 року указ султана Селіма I погрожував смертною карою кожному, хто скористається друкарським верстатом. Невдача примирення ісламу з науковим прогресом мала скінчитися катастрофою. Забезпечивши в минулому європейських учених ідеями та натхненнями, мусульманські вчені бути тепер відрізані від новітніх досліджень"

"Османська імперія не помітила Робінсову революцію в балістиці, а ще раніше вона прогавила загальні Ньютонові закони руху. У XVI столітті османська зброя, виготовлена на Імперському державному гарматному заводі, нічим не поступалася європейській артилерії. У XVII столітті стан справ змінився."

"Турки потребували не нового палацу, а нової конституції, нової абетки і, насправді, нової держави. Те, що вони зрештою здобули це все, завдячує зусиллям однієї людини, яку звали Кемаль Ататюрк. Його намір полягав у тому, щоб стати турецьким Фрідріхом Великим."

"Ключовим елементом Ататюркової переорієнтації Туреччини стала радикальна реформа абетки, яку він презентував особисто. Арабський шрифт був не лише символом панування ісламу, він погано пасував до звуків турецької мови, а отже, заважав більшості населення читати й писати."

"Вестернізація абетки була малою часткою широкомасштабної культурної революції, спланованої Ататюрком для просування Туреччини у XX століття. Чоловічий і жіночий одяг змінилися на західний взірець, феску і тюрбан замінив західний капелюх, а носіння паранджі вже не заохочувався. Було прийнято західний календар, зокрема християнську нумерацію років. Але найважливішою справою Ататюрка стало ствоерння світської Туреччини, повністью відокремленої від релігійної влади. Халіфат було скасовано в березні 1924-го, через місяць закрили релігійні суди, а закони шаріату замінили на цивільний кодекс на зразок швейцарського."

"Поразка Наполеона на морі мала два наслідки. По-перше, Францію поступово відрізали від її морських володінь. По-друге, і це мабуть, найважливіше, Франція програла у фінансовій війні. Попри подовжений продаж церковних земель, введення нової валюти та витискання коштів із голландських та італійських платників податків, Наполеон не зміг одержати позики зі ставкою менше за 6%. Між битвами при Трафальгарі та під Ватерлоо середні виплати фарнцузького уряду за відсотками вдвічі перевищували британську консолідовану ренту. Ці видатки стали фатальними."

"За 1793-1815 роки загальна сума, надана Британією континентальним противникам Франції, становила 65,8 млн футнтів стерлінгів."

"Війна, що почалася 1914 року, не була війною між кількома конкурентними європейськими державами - то була війна світових імперій. Війна всередині Західної цивілізації, і вона стала першим знаком того, що Захід виношував у собі зерна власного саморуйнування."

"Війну проти Німеччини перемогли завдяки поєднанню британської розвідки, радянського людського ресурсу та американського капіталу: британці зламали німецькі шифри, росіяни вибили німецьку живу силу, а американці зрівняли з землею німецькі міста."

"Від часів Реформації, що спонукала багато північноєвропейських держав відмовитися від влади римо-католицької держави, економічна міць перейшла від таких католицьких країн, як Австрія, Франція, Італія, Португалія та Іспанія, до протестанських (Англія, Голандія, Пруссія, Саксонія та Шотландія)"

"мабуть, найбільшим внеском релігії в історію Західної цивілізації стало те, що протестантизм спонукав Захід не лише працювати, а й накопичувати та читати. Промислова революція стала справжнім продуктом технологічних інновацій та споживання."

"у релігії, як і у бізнесі, державні монополії неефективні... Зазвичай конкуренція між церквами на вільному ринку релігії стимулює до іннвацій, покликаних зробити повноціннішими досвід поклоніння та членства у церкві."

"У 1500 році мажйе всі десять найбільших міст світу розташувалися на Сході, а найбільшим був Пекін (вдесятеро більшим за Лондон). У 1900 році майже всі найбільші міста розташувалися на Заході, а Лондон був учетверо більшим за Токіо, найкрупнішу азіатську агломерацію."

"Чому Захід встановив панування над Рештою світу, а не навпаки?
1) Конкуренція 2) Наукова революція 3) Верховенство права та представницьке врядування 4) Сучасна медицина 5) Суспільство споживання 6) Етика праці"

"Орієнтовно 0.4% китайських родин наразі володіють приблизно 70% багатств країни. Додайте до цієї економічної нерівності проблеми забруднення повітря, водних ресурсів та грунтів і подив з приводу того, чому бідні регіони китайської аграрної провінції схильні до спалахів протесту, зникне."

"Засадничі тексти Західної цивілізації - Біблія короля Якова, "Начала" Ісаака Ньютона, "Два трактати про врядування" Джона Локка, "Теорія моральних почуттів" та "Добробут націй" Адама Сміта, "Роздуми про революцію у Франції" Едмунда Берка та "Походження видів" Чарльза Дарвіна, п'єси Шекспіра, вибрані промови Авраама Лінкольна, а також Вінстона Черчиля."

"якби мені довелося обрати лише одну книгу яу священну, нею стало би повне зібрання творів Шекспіра"

"Сьогодні найбільшою загрозою для Західної цивілізації є не інші цивілізації, а наша власна малодушність та історична необізнаність, що живить її."

Читати інші огляди книг:
1) Економіка за 30 секунд (30-Second Economics by Donald Marron)
2) Техніка ухвалення рішень. Як лідери роблять вибір
3) Книжка, яка допоможе полюбити книжки навіть тим, хто не любить читати

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...