Sunday, January 31, 2021

Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі

Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі
Тренування пам'яті (промо-лінк)

Нотатки з книги:

"Одна з рис, що відрізняє нас, людей, від інших тварин, — це допитливість... Нам притаманне жадібне прагнення досліджувати, відкривати більше, знаходити сенси.  "

"Утома відчутно впливає на когнітивні здібності... Втома призводить до втрати пам’яті, притуплення емоцій, браку зосередженості, частіших непорозумінь і сповільненого мислення. "

"Нині всі знають про наслідки дефіциту сну, і перелік спричинених ним проблем, що скорочують тривалість життя, — доволі довгий: зростання ризику цукрового діабету ІІ типу, серцеві захворювання, інсульт, гіпертонія, больовий синдром, запальні реакції, розлади настрою, проблеми з пам’яттю, метаболічний синдром, ожиріння та колоректальний рак (Listening Skills in Grades K–2 Children. Frontiers in Education, 3(9). 9 Medic, G. et al (2017) Short- and long-term health consequences of sleep disruption. Nature and science of sleep, 9, 151–161. )"

"доведено, що періоди дозвілля допомагають нам приймати кращі рішення, знижують імовірність депресії, поліпшують пам’ять і запобігають застудам"

"добре відпочивати так само важливо, як і добре спати "

"Ця книжка — заклик до відпочинку. "

"Відпочинок — це не розкіш, а необхідність. Це життєва потреба. "

"Суть відпочинку - Безкоштовний. Повноцінний. Теплий. Відновлювальний. Темний.
Лежачий. Мрійливий. Смачний. Класний. Очищувальний. Спокійний. Необхідний. Піднесений. Безпечний. Безтурботний. Цілющий. Безцінний. Приватний. Жаданий. Бездумний. Підбадьорливий. "

"Вільям Морріс писав: «Дружба — це рай, а відсутність дружби — це пекло: дружба—це життя, а відсутність дружби—це смерть». "

"найпопулярнішим способом відпочинку є читання "

"[Топ-список найпопулярніших видів відпочинку:]
10. Усвідомленно
9. Перед телевізором
8. Блукаючи думками
7. У гарячій ванні
6. На прогулянці
5. Байдикуючи
4. Слухаючи музику
3. На самоті
2. На природі
1. За книжкою "

"Філософ і психолог XIX століття Вільям Джеймс казав: «Змінюючи внутрішні настанови розуму, можна змінити зовнішні аспекти власного життя».  "

"завдяки усвідомленості легше досягти стану розслаблення. Деякі дослідження також виявили покращення пам’яті, уваги, настрою, якості відпочинку, потяг до творчості, зниження артеріального тиску та активізацію імунної системи. Згідно з одним із досліджень, практика усвідомленості здатна навіть поліпшити людські якості. Після двох тижнів користування мобільним застосунком або восьми тижнів занять люди часті- ше пропонували допомогу комусь, хто використовує милиці "

"Моя улюблена техніка усвідомленого дихання називається «квадратним диханням»..."

"перегляд телебачення розслабляє більше, ніж тренування або відпочинок у клубі "

"дозвілля перед екраном розслабляє більше, ніж споживання їжі чи навіть байдикування "

"Одне із побоювань, яке висловлюють деякі фахівці, — це те, що телебачення забагато робить замість нас. Якщо ми читаємо книжку або слухаємо радіо, то мусимо малювати в голові картинки, створюючи уявні світи. А телебачення перебирає все це на себе, тому виникає відчуття, що воно тлумить нашу уяву, заважаючи мріяти чи створювати власні образи.  "

"перегляд телебачення може справити негативний вплив на наше сприйняття часу. Години, збуті за телевізором, іноді називають «змарнованим часом». "

"люди, які багато дивляться телевізор, мають нижчий рівень добробуту. "

"досліджень за участі 3500 осіб віком понад 50 років, показало, що ті, хто дивився телевізор понад 3,5 години на день, за 6 років демонстрували гірші результати в завданнях на запам’ятовування, ніж ті люди, які ТБ не дивилися "

"Очевидно, ми не можемо збути в такому стані все жит- тя. Але, як і з іншими видами відпочинку, мабуть, усе-таки по- винні дати розуму більше часу блукати, ніж дозволяємо зараз "

"Здатність блукати думками така сама важлива, як здатність зосереджуватися на завданні. "

"38% людей, які відповідали на запитання «Тесту на відпочинок», вважали, що ходити пішки—один із трьох найкращих різновидів відпочинку. "

"ходити пішки—чудовий відпочинок. Звісно, насамперед це відпочинок для розуму, але і для тіла теж; ви дужче розслабитеся, розтягуючи м’язи ніг, а не залишаючи їх у стані спокою. "

"ходьба наче розтягує й поглиблює час. Гадаю, саме тому нас так заспокоюють прогулянки пішки. У наші дні темп життя прискорений. Ходіння нас сповільнює. "

"«Усі справді вартісні думки приходять під час ходьби»,—1889 року писав філософ Ніцше. "

"ходьба на 17% зменшує інтенсивність психічних проблем "

"До вищої продуктивності призводить не постійна робоча катавасія, а більша зосе- редженість і креативність—і перерви цьому сприяють "

"після достатнього відпочинку ми ухвалюємо кращі рішення та досягаємо більшого "

"прослуховування музики в присутності інших людей посилює емоції "

"Усі п’ять видів відпочинку, що стали лідерами опитування, часто потребують усамітнення, натомість зустрічі з друзями та родиною чи інше спілкування не потрапили навіть у десятку найкращих. "

"самотність—це найбільша радість і скарб, коли вона добровільна і є частиною різнобічного й успішного життя "

"читання—найзаспокійливіше заняття з усіх "

"Лише у Великій Британії продажі книг 2018 року становили понад 1,6 мільярда фунтів стерлінгів. Це дає нам певне розуміння важливості книжок у нашому світі. "

"читання—одне з найспокійніших занять у житті"

"наш мозок сприймає прочитане як реальність, а тіло—як події, що відбуваються з нами. Ми дуже глибоко занурюємося у світ уяви. "

"П’ять найкращих видів відпочинку потребують усамітнення; для багатьох людей це важливо. І саме цим читання особливе. Воно не тільки дозволяє нам утекти від людей, а й водночас пропонує товариство таке ж цікаве, або й цікавіше, і спокій- ніше за людей, товариство, яке можна ігнорувати, коли зама- неться, не вдаючись до жодних пояснень. "

"читання романів може підвищити рівень емпатії: подорожуючи в життя інших людей, ми стаємо кращими "

"Найкраща книжка—це насамперед та, яку ви обрали, дослухаючись до власних смаків, а ще важливо — обрати будь-яку книжку, здатну викликати у вас у стан потоку, описаний Чиксентмихаї. Це стан такий захопливий, що ви не зауважите, як збігає час. "

"Нині доведено, що навіть читання тримісячним малюкам згодом покращує їхню грамотність, можливо, просто тому, що вони навчені проводити час, гортаючи сторінки книжок (Evangelou, M. et al (2005) Birth to school study: A longitudinal evaluation of the Peers Early Education Partnerhip. Oxford University Research Reports SSU/2005/FR/017. )"

"Читання дозволяє нам відпочити, бо змінює напрямок блукання думок. "

"дозвілля — це все, що конкретна людина вважає заспокійливим "

Підсвічування фраз для швидкочитання (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...