Thursday, November 4, 2021

"7 1/2 уроків про мозок" Ліза Барретт

7 1/2 уроків про мозок
Швидкочитання. (promo)

Нотатки з книги:

"алостаз ... означає автоматичне передбачення та підготовку до задоволення потреб тіла, перш ніж вони виникнуть."

"головного запитання: навіщо виник мозок, подібний до вашого? На нього немає відповіді, бо еволюція не діє з якоюсь метою - у неї немає жодних "навіщо". Але ми можемо сказати, у чому найважливіше завдання вашого мозку. Це не раціональність. Не емоції. Не уява, творчість чи емпатія. Найважливіше завдання вашого мозку - це контроль над вашим тілом, підтримання алостазу через передбачення енергетичних потреб, перш ніж вони виникнуть, щоб ви могли ефективно здійснювати результативні рухи й виживати."

"Неврологи ... виявили, щонейрони двох видів тварин можуть виглядати зовсім різними, але однаково містити однакові гени, а це всідчить про те, що ці нейрони мають спільне еволюційне походження."

"Науковці нещодавно виявили, що мізки всіх ссавців побудовані за єдиним планом і, найіомовірніше, того самого плану дотримуються мізки рептилій та інших хребетних."

"Ідея триєдиного мозку й епічної битви між емоціями, інстинктами та раціональністю - сучасний міф... Ваш мозок еволюціонував не більше, ніж мозок якихось щура чи ящірки, а просто інакше."

"Канеман дуже чітко говорить, що "Системи 1 і 2" - це метафори про розум, але їх часто помилково приймають за структури мозку."

"Ваш мозок - це мережа, набір частин, з'єднаних так, щоб функціонувати як одне ціле."

"Комунікація у вашому мозку - це балансування між швидкістю та вартістю."

"Запам'ятайте: дуже складний людський мозок не вершина еволюції, він просто добре адаптований до умов нашого існування."

"мозкова мережа - не метафора, а найкращий на сьогодні науковий опис мозку."

"Метафори пропонують ілюзію знань, тому використовувати їх потрібно дуже обережно."

"маленькі людські мізки народжуються недобудованими. Вони не набувають своєї повноцінності дорослої структури й функції, поки не завершать головне налаштування, процес, що триває близько 25 років."

"У батьківстві дуже важливо розуміти, коли підійти, а коли відійти."

"Свого часу науковці вважали, що зорова система мозку оперує такою собі камерою, що виявляє зорову інформацію "отам" у світі й конструює у свідомості образ, схожий на світлину. Сьогодні ми знаємо краще. Ваше бачення світу - не світлина. Це конструкція вашого мозку, така мінлива й така переконлива, що здається точною. Але іноді вона не точна."

"Ваш мозок шукає у всьому минулому досвіді, видає тисячі здогадок одночасно, зважує ймовірності й намагається відповісти на запитання: на що найбільше схожі ці світлові хвилі? І все це відбувається швидше, ніж ви здатні клацнути пальцями."

"Увесь цей процес конструювання відбуваєтсья предикативно. Науковці майже впевнені, що ваш мозок насправді починає відчувати миттєві зміни у довколишньому світі ще до того, як ці світлові хвилі, хімічні сполуки й інші чуттєві дані досягнуть вашого мозку."

"Передбачення дають вам змогу читати закарлючки на цій сторінці й розуміти їх як літери, слова та ідеї. Вони - також причина відчуття незадоволення, коли якась фраза не має кінця."

"Те, що ви бачите, чуєте, відчуваєте на запах і смак у світі та своєму тілі цієї миті, цілковито сконструйовано у вашій голові. За допомогою передбачення ваш мозок ефективно готує вас діяти."

"Мізки не налаштовані на точність. Вони налаштовані на збереження нашого життя."

"Ще одна перевага соціальності нашого виду полягає в тому, що ми виконуємо свою роботу краще, працюючи з колегами й керівниками, яким довіряємо."

Що таке Швидкочитання? (promo)

"люди в царстві тварин унікальні, бо ми регулюємо одне одного ще й словами."

"Ціна особистої свободи - особиста відповідальність за ваш вплив на інших."

"Ми всі живемо у світі соціальної реальності, що існує лише всередині наших людських мізків. Ніщо у фізиці чи хімії не визначає, що ви залишаєте територію США та в'їжджаєте на територію Канади, що якийсь водний простір передбачає певні рибальські обмеження ... Проте для нас усе це справжнє. Соціально справжнє."

"соціальна реальність означає, що ми колективно покладаємо на фізичні об'єкти нові функції. Наприклад, ми погоджуємося, що конкретна частина Землі - це якась "країна", а конкретна людина там, як-от президент - це її "лідер"."

"соціальну реальність можна миттєво різко змінити, якщо люди просто змінять свою думку."

"Передбачення вашого мозку, занурені в соціальну реальність, змінюють ваше сприйняття того, що ви їсте та п'єте."

"соціальна реальність - винятково людська здатність. Науковці точно не знають, як наші мізки виробили цю здатність, але ми підозрюємо, що вона якось пов'язана з пакетом здібностей, які я називатиму п'ятьма "К": креативність, комунікація, копіювання, кооперація та компресія."

"креативність, комунікація, копіювання та кооперація - чотири з п'яти "К" - виникли з генетичними змінами, які дав нашому виду великий складний мозок. Але великого розміру й виокої складності мозку недостатньо для створення та підтримки соціальної реальності. Вам також потрібна п'ята "К" - компресія, складна здатність, властива людям більше, ніж будь-якій іншій тварині."

"ваш мозок може робити велике, жирне, стисле резюме з резюме з резюме. Як це пов'язане із соціальною реальністью? Річ у тім, що компресія дає змогу вашому мозку думати абстрактно, а бастрація, разом із рештою з п'яти "К", допомагає великому складному мозку створювати соціальну реальність"

"Соціальна реальність - це конструювання людської ніші."

"Наш соціальний світ - це буфер, який ми будуємо навколо фізичного світу."

"Мозок, такий складний, що ми описуємо його метафорами, які помилково сприймаємо за знання."

"Мозок, такий ефективний у галюцинаціях, що ми вважаємо, що бачимо світ об'єктивно, і такий швидкий у передбаченнях, що ми помилково сприймаємо власні рухи за реакції."

"Мозкова мережа - не метафора. Мозок не символічно нагадує мережу - він справді мережа, тобто функціонує аналогічно до інших мереж. Термін мережа тут - поняття, а не метафора."

"нейрони, які активуються разом, налаштовуються разом"

"книгу (Ернеста) Майра "Що робить біологію унікальною", а для грунтовнішого вивчення див. його книгу "До нової філософії біології""

"еволюційного біолога Кевіна Лаланда ... з його книги "Незакінчена симофнія Дарвіна: як культура створила людський розум.""

"книжку еволюційного біолога Річарда Ренгема "Золотий вогонь: як кулінарія зробила нас людьми""

Тренування мозку (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...