Friday, December 24, 2021

Тут усередині. Путівник глибинами мозку

Тут усередині. Путівник глибинами мозку
Що таке тренування мозку? (promo)

Кращі нотатки з книги:

"книжку, присвячену мозку, завдяки якій ми зможемо зануритися у світ думок, емоцій, пам'яті, знань і яка допоможе і нам, і читачам краще зрозуміти цей нейровірний безмір, у якому ми існуємо і з допомогою якого відчуваємо, пам'ятаємо, вивчаємо, діємо, творимо, ..."

"кожен мозок вбирає в себе життя інших мозків, які перебувають поруч (друг) або на відстані (автор книжки, яку ви читаєте, що жив сто років тому ...)"

"Ви - це все те, чого ви навчилися. Все те, що ви пам'ятаєте. Пам'ять - це ви."

"Мозок є гнучким, наче пластилінова кулька. Ліпити його нам допомагає наш життєвий досвід: кожен друг, кожна пісня, кожна книжка, кожен виклик."

"За останні три мільйони років розмір нашого мозку зріс утричі порівняно з іншими приматами, до яких належимо і ми: з 450 грамів до майже 1300... Причина відома: ми почали все більше потребувати нашого мозку, що змусило його рости."

"Найрозвиненішою частиною головного мозку людини є саме та частина, яка відповідає за нашу здатність до розумової діяльності: кора головного мозку - зовнішній змрошкуватий шар товщиною 2-4 міліметри."

"На мозок припадає приблизно 2% ваги нашого тіла, однак на його живлення витрачається п'ята частина всієї енергії, яку ми отримуємо від їжі!"

"Мозку потрібно 25 років, щоб повністю сформуватися."

"Цікавою для нас є не так кількість нейронів, як те, що їм вдається робити, щоб підтримувати єдність між собою. Саме ця єдність дає мозкові життя."

"На 24 тижні вагітності мозок ембріона вже має досить вагомий багаж нейронів - майже 86 мільярдів - і щохвилини створює між ними мільйони зв'язків (синапсів). "

"Вважається, що до 10 років зникає 50% синапсів, які існували у віці двох років. Це вже дає нам певні уявлення про мозок дорослого: він перетворюється на спеціалізований мозок (проте, зауважте, завжди готовий вивчити щось нове)"

"Префронтальна кора централізує й управляє інформацією з інших зон, відповідає за абстрактне мислення, емоції, рішення й формування моралі, за наші плани на завтра й на наступні тижні. Допомагає нам оцінювати складні ситуації, як-от з'ясувати, що є "правильним", а що "неправильним". Йдеться про ту частину мозку, яка робить нас відповідальними й незалежними дорослими."

"Наші відчуття - це єдиний спосіб контакту із зовнішнім світом. Саме завдяки слуху, дотику, зору, смаку і нюху ми спілкуємося, вчимося, пізнаємо і спізнаємося зі світом і з собою. І саме завдяки тій інформації, яку органи чуття передають мозку, ми надаємо світові сенсу."

"третина кори головного мозку відповідає за зір!"

"тренування посилює нейронні мережі. Якщо хочете щось робити добре - тренуйтеся."

"Читання є одним із найскладніших завдань для мозку: вченим вдалося з'ясувати, що під час цього активізується 17 ділянок мозку! Ось лише деякі з них: зір - для розшифрування символів, якими є літери; слух - бо з кожним звуком і складом асоціюються певні літери; пам'ять - завдяки якій ми пам'ятаємо кожне слово й пов'язаний з ним зміс; логіка - або вміння надавати сенс кожній фразі." !!!

"пам'ять завжди працює асоціативно. Ми здатні отримати доступ до спогадів завдяки різноманіттю стимулів: запаху, музиці, фотографії або самому лише голосу."

"свідомість, це те, що ми втрачаємо, коли поринаємо у глибокий сон без сновидінь або коли перебуваємо під наркозом, і це те, що ми відновлюємо, коли прокидаємось (Антоніо Дамасіо)"

"наш розум перебуває у несвідомому стані лише вві сні, під анестезією, у стані непритомності або захворювання мозку"

"часто нас засмучує чи тішить не те, що сталось, а те, що ми про це думаємо"

"метаемоції, тобто емоції, які ми відчуваємо щодо власних емоцій"

"фобія - це інтенсивний та ірраціональний страх щодо будь-чого"

"моменти, коли ми почуваємося найщасливішими, це ті моменти, які ми проводимо в товаристві інших людей, особливо коли допомагаємо їм і почуваємося чимось корисними."

"медитація - це вид діяльності, який дозволяє поглянути всередину себе, зосереджуючись на ритмі нашого дихання."

4 кращих книг про швидкочитання (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

Мова як система (В.А. Глущенко)

Швидкочитання .  Читай ШВИДШЕ з кращим розумінням . Кращі нотатки з книги: “Для сучасного мовознавства аксіоматичним є системний підхід до м...