Thursday, December 23, 2021

Сила забування (Майк Байстер)

Сила забування
№1 Додаток для тренування пам'яті (promo)

Кращі записи з книги:

"Пам'ять - матір усієї мудрості (Есхіл, 525-456 рр. до н. е.)"

"навчившись забувати інформацію, ми отримаємо здатність пам'ятати, що маємо працювати швидше та більш організовано протягом дня."

"Зараз ми визнаємо той факт, що навчання - це довічний процес, який дозволяє не відставати від змін. А найбільш нагальна задача - навчити людей навчатися. (Пітер Друкер)"

"Ефективний мислитель - це людина, яка, незважаючи на божевілля сучасного життя, усе тримає під контролем"

"Увага - це непоновлюваний ресурс"

"Відволікання крадуть значно більше, ніж дорогоцінний час"

"втрата уваги погіршує ефективність, незалежно від складності завдання, і що така втрата уваги провокує підвищення активності префронтальної кори головного мозку."

"Усвідомлена конецентрація та мимовільна увага (тобто перемикання уваги на певне відволікання, що потрапило на очі) - не одне й те саме... Наш мозок звертає увагу на ті чи інші речі чи об'єкти у два способи: "згори вниз", або ж усвідомлена, цілеспрямована увага (наприклад, коли ви зосереджуєтеся на читанні) та "знизу вгору", або ж рефлекторна увага на інформацію, що мприймається органами чуття (голосні звуки, яскраві кольори)"

"Тест Струпа (який використовують для вивчення дії фокусування) ... став широко використовуватися в психології для визначення, як швидко людина може розпізнавати кольори та слова, коли ті не обов'язково збігають."

"з докладних досліджен нейробіологів нам відомо, що люди, яким вдається блокувати свої мимовільні реакції, використовують для цього одну конкретну ділянку головного мозку. Вона розташована в префронтальній корі, між лівою та правою скронею, і, як виявляється, є ключем до усіх видів обмежень (вона називається правою та лівою вентролатеральною префронтальною корою)"

"700,000 = ваша щоденна кількість думок"

"тренуючи наш мозок ми стимулюємо утворення нових нейронних зв'язків"

"Доведено: якщо не спати всю ніч, його здатність поглинати в себе нові факти знижується майже на 40 %"

"Зосередженість і концентрація. Коротше кажучи, зосередженість полягає в тому, щоб залишитися уважним у даний момент часу, тоді як концентрація - у тому, щоб залишитись зосередженими стільки, скільки потрібно для досягнення певного призначення або мети."

"наша пам'ять працює на двох різних рівнях: короткостроковому та довгостроковому."

"Звички - це шаблон мислення, якого ми дотримуємося в процесі осмислення."

"розташувати літери певного слова за алфавітним порядком. Мабуть, це найкраща розумова вправа для регулярних тренувань. Чому? Бо в ній задіяні фундаментальні механізми розпізнавання патернів, хоч ви можете навіть не уявляти, що вони там є." !!!

"перцептивне навчання - це здатність використовувати свою інтуїцію для вирішення завдань та "прорахунку" деяких речей. Люди з добре розвиненими навичками перцептивного навчання ніби мають магічне "третє око""

"перцептивне навчання підштовхує людину до творчості в тих моментах, де раніше креативне мислення не застосовувалося, і згодом це переростає у звичку."

"Численні дослідження показали, що за належної практики нейрони певних ділянок мозку починають спеціалізуватися на розпізнаванні важливих патернів. Виявлення таких закономірностей вивільняє ресурси нашого розуму, які можна направити на застосування методу дедукції в перевірці відповідей або для розв'язання більш складних задач."

"Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу, я пам'ятаю. Те, що я роблю, я розумію. (Конфуцій)"

"зосередженість - здатність загострювати увагу в даний момент часу, тобто не зводити очей з цілі та уважно слідкувати за тим, що відбувається на ваших очах прямо зараз, ні на що не відволікаючись."

"концентрація охоплює ширшу картину. За допомогою концентрації ми можемо розглядати процес у цілому, а не окремі його елементи."

"Неможливо приділяти увагу одночасно двом речам"

"На думку дослідників з Кембриджського університету, неважливо, в якій послідовності розташовані літери в слові. Важливо лише те, щоб перша і остання (летара) стояли на своїх місцях. Решта може стояти де завгодно, і ви все одно зможете прочитати слово без проблем. Це тому, що людський мозок не читає кожну літеру окремо, а все слово одразу."

"Мета освіти повинна полягати в тому, щоб навчити нас, яа саме думати, а не про що думати. Покращити наш розум, щоб ми могли самостійно мислити, замість того щоб перевантажувати пам'ять думками інших людей."

"Пам'ять - це основа інтелектуальних здібностей та самого процесу навчання."

"Деякі дослідження довели, що, підтримуючи розумову активність, можна зменшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера на 50 %"

"Використовуйте свої сильні сторони і працюйте над слабкими. Ставтеся до себе справедливо і ніколи не полишайте справу тільки через те, що вона у вас не дуже виходить. Навчайтеся всюди, де можете."

"здатність організовувати свій розум - це те, що розділяє тих, хто досягає високих результатів, і тих, хто не досягає нічого."

"інформацію набагато простіше запам'ятовувати, якщо вона згрупована в окремі блоки"

"Секрет полягає в тому, щоб засвоювати матеріал не слово в слово, а думка за думкою."

"Палац пам'яті - уявне місце, куди можна вирушити, щоб згадати інформацію"

"Навчання не досягається випадково. Його треба палко прагнути та старанно займатися ним. (Ебігейл Адамс)"

"Пам'ять - це бібліотека розуму (Френсіс Фаувел-Гуро)"

"Головне в житті ... ніколи не припиняти навчатися."

"найкращий вислів Елвіна Тоффлера, американського письменника та футуриста: "У XXI столітті несовіченими будуть не ті, хто не вміє читати та писати, але ті, хто не може навчатися, забувати вивчене та заново вчитися.""

"мозок можна порівняти з м'язом - що більше ви його тренуєте, то сильнішим він стає, а що потужніший ваш мозок, то більше ви можете з його допомогою зробити."

"виконавча функція - це набір умінь і навичок, що визначають нашу поведінку. До їх числа належить короткочасна пам'ять, реакція на відстрочене задоволення і здатність до вирішення завдань - усі вміння, які необхідні людині для ефективного функціонування."

"Американська академія педіатрії не рекомендує дітям до двох років взагалі дивитися телевізор."

"Пазли, ігри та інтелектуальні вправи для всіх та кожного. Lumosity, "Play with Your Mind", Happy Neuron, My Brain Trainer, Queendom, BrainBuilder, Braingle, Sporcle, BrainBashers, Boatload Puzzles, JigZone, Puzzle Baron."

"Математичні ресурси для всіх та кожного. Wolfarm MathWorld, The Math Forum, Math is Fun, Coolmath 4 Kids, Math Maze, Cut the Kont, SuperKids Math Worksheet Calculator, "

"Навчання - справа добровільна ... втім, як і виживання (Вільям Едвардс Демінг)"

4 кращих книг про швидкочитання (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...