Sunday, December 26, 2021

Таємне життя розуму (Маріано Сігман)

Таємне життя розуму


Кращі записи з книги:

"Усі мови мають схожу будову. У кожній із них є система фонем, що групуються в слова, а ті, своєю чергою, поєднуються й формують речення. Речення організовані синтаксично, а ще їм притаманна рекурсивність, яка забезпечує всеохопність те ефективність мови."

"Типи знання. Видатний невролог Ларрі Сквайр створив класифікацію, яка об'єднує різні типи знання у дві об'ємні категорії. Декларативне знання - свідоме, і його лекго передати за допомогою слів. Наприклад, правила настільної гри ... Процедурне знання об'єднує вміння й навички, які людина опановує, не усвідомлюючи, що вчиться. Такий тип знань важко експліцитно описати за допомогою мови, наприклад пояснити комусь іншому."

"зорова кора - це найдосконаліша відома людству машина паралельної дії. Зорова система складається з нашарованих одна на одну карт із різними функціями. Наприклад, існує окрема карта, що визначає колір. У зоровій області 4 (V4) нейрони формують глобули - модулі приблизно міліметрового розміру, кожен із яких ідентифікує відтінки кольору на визначеній ділянці зображення. [для простоти зорові області позначають літерою V і числом, яке відображає їхнє положення в ієрархії обчислень. Це означає, що серед понад 60 етапів обробки зображень V4 - один із перших] "

"навчання переважно має вигляд паралелізації процесів мозку."

"Кора головного мозку складається з колонок нейронів, кожна з яких виконує специфічну функцію. Це відкриття принесло Девіду Г'юбелу й Торстену Візелу Нобелівську премію в галузі фізіології."

"Кора головного мозку утворює дві великі системи. Дорсальну, .... і вентральну. З Функціонального погляду це більш вдалий поділ, ніж звичні ліва й права півкулі. До дорсальної частини входять тім'яна й лобова кора, які відповідають за свідомість, рухову діяльність і повільну послідовну роботу мозку. Вентральна частина завідує автоматичними й переважно неусвідомленими функціями, а також швидкою паралельною обробкою інформації."

"Навчання: місток між двома шляхами в мозку. Кора формує досральну й вентральну системи. Навчання - це процес переходу від першої до другої. Коли ми вчимося читати, на зміну повільному вимушеному "літера за літерою" (дорсальна система) поступово приходить уміння швидко й легко вловлювати слово повністю (вентральна система)"

"Здебільшого навчання означає автоматизацію процесу й вивільнення дорсальної системи, щоб перемикати увагу й розумові зусилля на інші проблеми."

"читання - це універсальне вікно у світ знань і культури, з-поміж усіх людських умінь воно найбільш необхідне."

"Чомські (Хомські) обгрунтував, що існують елементи, притаманні всім мовам, проте алфавіти світу також мають спільні риси."

"всі алфавіти базуються на обмеженій кількості штрихів. Г'юбел і Візел отримали Нобелівську премію, довівши, що кожен нейрон первинної зорової кори помічає штрихи в невеликому діапазоні своєї чутливості. Штрихи є основою всієї зорової системи, цеглинками, які її утворюють. І всі абетки побудовані з цього матеріалу. Сюди належать горизонтальні й вертикальні лінії, кути, дуги, скісні риски. Якщо підрахувати частотність штрихів у всіх алфавітах, побачимо дивовижну закономірність: в абетці найпоширеніші лінії, які постійно трапляються в природі."

"Алфавіти узурпували елементи, які наша зорова система вже натренувалась розрізняти."

"Ті, хто тільки почав читати, вимовляють літери ніби в сповільненій зйомці. Після численних повторень процес автоматизується, і вентральна частина зорової системи створює новий ланцюг для розпізнавання букв шляхом перекомбінування вже наявних ланцюгів, які ідентифікують штрихи. Тепер літери стають цеглинами зорової системи, і, як шматки конструктора, перекомпоновуються, щоб можна було розпізнавати склади. На наступному рівні перебувають атоми читання - склади. Дитина читає слово "тато" за два цикли, по одному на склад. Пізніше, коли навички читання повністю сформовані, людина за один підхід сприймає все слово як окремий об'єкт. Тобто читання перетворюється з послідовного процесу на паралельний. Опанувавши його, мозок людини набуває здатність цілісно вихоплювати більшість слів, окрім дуже довгих і складних."

"Звідки ми знаємо, що дорослі читають слово за словом? По-перше, очі читача зупиняються на кожному слові. Пауза триває приблизно триста мілісекунд, а тоді погляд різко й швидко перескакує далі. У системах письма на зразок англійської (зліва направо) ми фокусуємося на першій третині слова, а звідти мозок ковзає праворуч, у майбутнє тексту. Звісно, цей скрупульозний процес повністю імпліцитний, автоматичний і несвідомий. Наступний доказ - фіксування часу, потрібного на прочитання слова. Якби ми робили це літера за літерою, то часовий інтервал був би пропорційний довжині слова. Проте він однаковий для слів із двох, трьох, чотирьох чи п'яти літер. Це велика майстерність паралелізації: байдуже, скільки вузлів потрібно для операції - один, десять, сто чи тисяча. У процесі читання паралелізацію обмежують тільки дуже довгі й складні слова, наприклад, дихлордифенілтрихлометилметан. Але в діапазоні від двох до семи літер час на читання однаковий. А от для людини,яка лише вчиться читати або страждає на дислексію, тривалість "опанування" кожного слова справді залежить від кількосіт літер у ньому."

"Паралельне читання - це фінальна фаза, шлях до якої лежить через створення перехідних функцій"

"ми розглянули дві різні системи мозку: перша - універсальна, але повільна лобово-тім'яна, друга - вентральна, яка автоматично й дуже швидко виконує вузькопрофільні завдання. Ці системи співіснують, і доречність першої або другої залежить від етапу навчального процесу. Коли ми вміємо читати досконало, то в основному послуговуємося вентральною системою. Але іноді через нерозбірливий почерк, літери незвичної форми, вертикальний або джеркальний запис чи великі проміжки між словами вмикається дорсальна. Вентральна система зупиняється через недостатню гнучкість нейронних люнцюгів. У таких випадках ми читаємо так само, як люди з дислексією. Труднощі з прочитанням капчі (CAPTCHA) виникають тому, що вентральна система не здатна розрізнити спотворені літери. Тоді ми виводимо з режиму сну послідовну систему читання й повертаємося в давні часи, коли тільки опановували це вміння."

"Сьогодні на позначення здатності мозку трансформуватися використовують термін пластичність."

"коли людина опановує читання, вона одночасно вчиться говорити й слухати."

"Поширена думка, що проблема дислексії криється у зоровому аналізаторі, помилкова: зазвичай найбільше труднощів спричиняє світ звуків, а саме розпізнавання й вимова фонем."

"в дітей є своєрідний учительский інстинкт. Вони природжені вчителі. Дитина, яка знає якусь інформацію, прагне нею поділитись."

"Cohen, Laurent, et al. 'Reading normal and degraded words: contribution of the dorsal and ventral visual pathways', Neuroimage 40.1 (2008): 353-66"

"Dehaene, Stanislas. Reading in the Brain: The News Science of How We Read. Penguin Books, 2009"

"Dehaene, Stanislas., et al. ''The neural code for written words: a proposal', Trends in Cognitive Science 9.7 (2005): 335-41"

"Maguire, Eleanor A., et al. 'Routes to remembering: the brains behind superior memory', Nature Neuroscience 6.1 (2003): 90-95"

"O'Regan, J.Kevin. 'Eye movements and reading', Reviews of Oculomotor Research 4 (1990): 395"
"Sigman, Mariano, and Stanislas Dehaene. 'Brain mechanisms of serial and parallel processing during dual-task performance', Journal of Neuroscience 38.30 (2008): 7585-98"

"Vinchier, Fabien, et al. '"What" and "Where" in word reading: ventral coding of written words revealed by parietal atrophy', Journal of Cognitive Neuroscience 18.12 (2006): 1998-2012"

"Vinchier, Fabien, et al. 'Hierarchical coding of letter strings in the ventral stream: dissecting the inner organization of the visual-form system', Neuron 55.1 (2007): 143-56"

"Bruer, John T. 'Education and the brain: a bridge too far', Educational Researcher 26.8 (1997): 4-16"

Швидкочитання вправи (promo)

No comments:

Post a Comment

Мова як система (В.А. Глущенко)

Швидкочитання .  Читай ШВИДШЕ з кращим розумінням . Кращі нотатки з книги: “Для сучасного мовознавства аксіоматичним є системний підхід до м...