Sunday, March 20, 2022

Походження мови. Як ми навчилися говорити

Походження мови. Як ми навчилися говорити
Вправи швидкочитання (promo)

Кращі нотатки:

"Мова не є інстинктом, який базується на генетично успадкованому коді, і не міститься в загадковому «мовному органі» в мозку. Вона є вивченою навичкою... розподіленою в багатьох частинах людського мозку. (Філіп Ліберман)"

"Homo erectus означає «людина стояча» або «прямоходяча»."

"Мова поступово розвинулася з культури, формуючись людьми, які комунікували одне з одним, завдяки людському мозку. Мова — служниця культури."

"Мова була винайдена й сформована культурою, вона стала можливою завдяки нашому великому й щільному мозку1. Це поєднання мозку й культури пояснює, чому тільки люди здатні говорити."

"А що таке винахід? Це творіння культури"

"можна виснувати, що рід Homo володіє мовою вже близько 60 тисяч поколінь, тобто, імовірно, більш ніж півтора мільйона років"

"Аби не загрузнути в трясовині непевних гіпотез, варто розглядати лише три види, що володіли мовою: Homo erectus, Homo neanderthalensis і Homo sapiens."

"Наука не шукає «істинної» теорії. Її задача — знайти «найкращу» з теорій, намацуючи шлях до розуміння."

"Успіх людей багато в чому визначився тим, що, навіть маючи м’яку шкіру, позбавлені гострих кігтів і великої фізичної сили, вони здатні спілкуватися між собою. Завдяки мові люди можуть планувати, обмінюватися знаннями, навіть залишати досвід майбутнім поколінням. У цьому й корінь переваги людства над усіма іншими земними видами."

"Еволюція не створювала символів або граматик. Їх творить людський розум. Ось чому історія, як виникла мова, є оповіддю радше про винахід, ніж про саму лише еволюцію. Еволюція створила наш мозок. Усе подальше — творіння самої людини."

"Усі тварини комунікують — звідси стрілка від Царства Тварин. Але не всі тварини мають мову — вона, як видається, виникла тільки в процесі еволюції роду Homo."

"не можна послуговуватися емпіричним знанням, роблячи висновок про неемпіричне"

"Лише пояснення, як відбувалася еволюція, яким був її характер — природний добір, генетичні процеси, родоводи, — можна назвати теоріями. Сама еволюція теорією не є."

"Рекурсія — важливий аспект людського мислення й комунікації — вочевидь виникла вже на ранніх щаблях процесу пізнання. Це здатність мати думку про думку"

"Рекурсія є властивістю мислення, а не мови як такої."

"Рід — сукупність видів, які мають спільного безпосереднього предка."

"Люди — єдині з приматів, що ходять прямо."

"Праця під заголовком «Мітохондріальна ДНК і людська еволюція», написана Ребеккою Канн, Марком Стоункінгом і Алланом Вілсоном, стверджувала, що дані генетики точно встановили: ДНК сучасної людини розумної походить від одного зразка жіночої мітохондріальної ДНК віком у 200 тисяч років, знайденого в Африці."

"Люди здатні переслідувати здобич із кількох причин. По-перше, на відміну від усіх чотириногих, вони схильні до тяжчого дихання під час бігу. По-друге, відсутність хутра, здатність до пітніння і пряма постава людини (завдяки якій більша поверхня тіла випаровує рідину) дозволяють їй ефективніше охолоджуватися, ніж чотириногим. Людина, що біжить за конем, за інших рівних умов, зрештою дожене його."

"моїй книжці Language: The Cultural Tool."

Швидкочитання. Як читати втричі швидше (promo)

"людина прямоходяча мала розвинену культуру. Але, знов-таки, «культура» означає більше, ніж уміння створювати знаряддя і передавати наступним поколінням знання про те, як їх робити. Культура включає в себе мислення в символах і проекцію цього мислення на світ навколо. Інакше кажучи, культура — не в самих речах, а в тому, як їх інтерпретує і сприймає суспільство, яке ними користується. Культура трансформує «речі» в символи та сенси. Тож якщо в еректуса були символи, значить він мав і мову."

"Культура виступає смисловим фільтром висловлювання. Інший такий фільтр — граматика."

"Однобічні ножі виготовлялися шляхом відшаровування одного краю каменя під гострим кутом. Така конструкція давала змогу натискати на тупий край вказівним пальцем і різати протилежним гострим краєм. Досліди засвідчили, що кам’яний однобічний ніж розрізає шкіру тварини так само швидко, як сталевий"

"Члени будь-якого суспільства поділяють культуру, коли спільно визнають певний набір цінностей і їхні відносні пріоритети. Члени однієї культури, своєю чергою, поділяють знання й соціальні ролі. Побачити, як застосовуються знання й цінності, а також одержати приклади очікувань від різних соціальних ролей можна у вчинках окремих членів суспільства. Культура — це вчинки."

"Герберт Саймон написав про це на початку 60-х років ХХ століття в одній зі своїх найвідоміших монографій «Архітектура складності»"

"Граматика не може існувати без символів. Із цього випливає: попри те що граматика вдосконалює значення символів, вона мусить іти за символами в історичній еволюції мови."

"Навмисність — це властивість ментального спрямування до чогось або на щось, що вимагає розумової операції, або «позиція» уваги, спрямованої на щось."

"мова є не біологічним, а семіотичним об’єктом. Вона виникла не з генів, а з культури."

"свідчення надійно підкріплюють твердження, що людина прямоходяча володіла мовою: це елементи культури — цінності, знаннєві структури, соціальна організація; використання і вдосконалення знарядь праці (які, втім, відбувалися повільніше, ніж у людини розумної); дослідження суходолу й океану, вихід за межі того, що можна побачити, до того, що можна уявити; а також символи — у вигляді прикрас і знарядь. Лише мовою можна пояснити когнітивну революцію еректуса."

"Огляд Серла «революції Хомського» 1972 року в New York Review of Books: nybooks.com/articles/1972/06/29/a-spe...."

"Дискурс і бесіда — вершина мови."

"мовленнєвий апарат людини складається із трьох частин: рухомих (артикуляторів), стаціонарних (точок артикуляції) та генераторів потоку повіт­ря."

"рекурсія з’являється в мові тоді, коли ця стратегія стає культурно вигідною"

"Морфологія — науковий термін, яким позначають спосіб конструювання слів."

"Наступний тип мов — G2. Ці мови вже мають ієрархічну структуру (таку, як у гілчастих діаграмах речень і фраз), проте їм бракує рекурсії"

"Зрештою, не дивно те, що еректус був здатний до мови, й те, що мова G1 допомогла йому перетнути відкриті моря й потім обійти цілий світ. Кінець кінцем, ми не єдині тварини, які думають."

"володіння символами, особливо за наявності міцних свідчень про існування культури і в еректуса, і в неандертальця, вказує на те, що спільноти цих людей з високою імовірністю послуговувалися мовою."

"У підсумку можна сказати, що рекурсія є вторинною для спілкування, а фундаментальною граматикою, що зробила можливими перші людські мови, була граматика типу G1"

"Теорія Хомського про першість граматики відірвана від даних людської еволюції та культурних свідчень про появу складної комунікації. Вона ігнорує дарвінівський принцип поступової еволюції, нічого не кажучи про еволюцію ікон, символів, жестів, мов з лінійною граматикою тощо, натомість, надаючи перевагу генетичним стрибкам, які наділили людей раптовими здібностями до рекурсії."

"жести є невіддільною частиною звичайного мовлення"

"Навмисність — спрямованість на щось — є однією з передумов виникнення мови. І проявляється навмисність не лише в мовленні, а й у жестах, й інших діях."

"факт, що всі, в усіх мовах і культурах світу, нібито, послуговуються жестами, підтверджує арістотелівський погляд на знання як результат навчання"

"У більшості мов тема ставиться на перше місце, перед коментарем. Інакше кажучи, мови воліють починати свої речення зі старої або загальновідомої інформації, перш ніж повідомляти нову"

"Імплікатури — те, як люди тлумачать нехтування максимами, — є когнітивно складними. Вони ґрунтуються на запасах культурних знань"

Таблиці для тренування скорочитання (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...