Sunday, September 11, 2022

Нова карта світу. Енергетика, клімат, конфлікти (Деніел Єргін)

Нова карта світу. Енергетика, клімат, конфлікти «Розумні» нотатки: Зберігайте та систематизуйте свої знання (promo)

Кращі записи з книги:

“Ще у 2007 вугілля генерувало половину американської електрики. До 2018 року частка вугілля знизилася до 27%, водночас частка природного газу зросла до 35%. Це стало основною причиною того, чому викиди CO2 у США впали до рівня початку 90-х, незважаючи на подвоєеня показників американської економіки.”

“До 2014 року EOG стала найбільшим наземним виробником сирої нафти в Сполучиних Штатах… недооцінив сланцеву нафту. Вона змінила правила гри не тільки в Північній Америці. Вона змінила правила гри у всьому світі.”

“Техас виробляв більше нафти, ніж уся Мексика, і більше, ніж кожна з країн ОПЕК, крім Саудівської Аравії та Іраку.”

“Для багатьох компаній - і американських, і закордонних - достаток дешевого природного газу, а також надія на те, що його вистачить надовго, були вирішальними. Усе це робить сланцевий природний газ ключовим сприятливим фактором у так званому “виробничому ренесансі” у Сполучених Штатах, а також у зростанні конкурентоспроможності Сполучених Штатів у світовій економіці.”

“Кожна країна не отримала більшої користі від зростання глобальної торгівлі СПГ, ніж Катар. Нині він має найвищий дохід на душу населення у світі, і його суверенний фонд національного добробуту становить 350 мільярдів доларів - і це для країни з приблизно 300 000 громадян (і понад мільйоном чужоземців, що працюють у Катарі)”

“Сполучені Штати стали на шлях, який приведе їх до “великої трійки” світових постачальників нафти, разом з Росією і Саудівською Аравією. Це має істотне значення не тільки для світового ринку, але й для геополітики. Марош Шефчович, тогочасний віцепрезидент Європейської комісії з питань енергетики, під час візиту у Вашингтоні заявив, що з погляду Брюсселя Сполучені Штати тепер стали “енергетичною наддержавою””

“Восени 2018 року сталася історична подія, яку майже ніхто не зауважив: Сполучені Штати обігнали і Росію, і Саудівську Аравію, повернувши собі титул найбільшого виробника нафти у світі - титул, який вони втратили понад 40 років тому.”

“Ціна російського нафтового експорту зросла увосьмеро з 2000 по 2012 рік, від 36 мільярдів до 284 мільярдів доларів на рік. Річна цінність газового експорту впродовж того самого періоду зросла з 17 до 67 мільярдів”

“Постачання російського природного газу до Європи забезпечує 40% загального європейського споживання.”

“з 2005 року 80% газового експорту до Європи транспортувалося по українських трубопроводах”

“Після того як Сі Цзіньпін став головою КНР у 2013-му, його першою зупинкою в першій офіційній закордонній подорожі була Москва. Китай став найбільшим торговельним партнером Росії. Їхні ролі буле дуже ясні: Китай забезпечував промислові, споживчі товари і фінансування, а Росія - нафту, газ, вугілля та іншу сировину - і геополітичну підтримку.”

“Обсяг китайського експорту в Росію становить лише 35 мільярдів доларів, порівняно з 410 мільярдами у США.”

“G20 задумувалася як “рада директорів” глобальної економіки та в реальності поки є радше дискусійною групою”

““найбільшою точкою напруги” між Сполученими Штатами і Китаєм, безумовно, є Південнокитайське море”

“Південнокитайське море, яке називають найважливішим водним шляхом у світі, простягається від Індійського океану до Азії і Тихого океану. Воно межує з Індонезією, Малайзією, Брунеєм, Філіпінами, Вʼєтнамом, Китаєм і Тайванем. На його березі розташований Сінгапур. Цими водами проходять товари на 3,5 трильйони доларів - це дві третини китайської морської торгівлі, понад 40% японської і 30% загальносвітової.”

“У 2009 році Китай обігнав Сполучені Штати, ставши найбільшим споживачем енергії у світі; сьогодні на нього припадає майже 25% світового споживання енергії”

“Наприкінці 1990-х Венесуела виробляла цілих 3,3 мільйона барелів на день. До кінця 2019-го видобування опустилося до 600 000 барелів на день - половина обсягів, які виробляє лише один штат Північна Дакота. Це сталося внаслідок катастрофічних помилок в управлінні економікою, яких припустився режим Чавеса-Мадуро. Він не тільки встановив диктатуру, але й, по суті, провадив проти власної країни економічну війну, яку характеризував розвал економіки, величезний борговий тягар, політизація економічного менеджменту, постійні дефіцити, всюдисуща корупція, масове присвоєння державних коштів і збідніння населення. Люди заробляли по 12 центів на день. Інфляція наближалася до неймовірних показників у мільйон відсотків.”

“у 2017 році біржова вартість компанії Tesla, що виробляла приблизно 100 тис. машин, була більша, ніж вартість General Motors, яка продала 9.6 мільйонів автомобілів у всьому світі.”

“Станом на липень 2020 року ринкова капіталізація Tesla була втричі більшою, ніж у General Motors і Ford разом узятих.”

“в автокатастрофах щороку гине 1.2 мільйони людей в усьому світі. Можливо, автономні машини допоможуть уникнути аварій.”

“Дивіденди з акцій BP і Shell фінансують 20% усіх пенсій у Британії.”

“В Сполучених Штатах … досі функціонує близько 100 ядерних реакторів, що генерують майже 20% американської електрики.”

“Зберігання відіграє ключову роль. Зараз докладаються величезні зусилля, щоб розробити промислові акумулятори, що могли б зберігати величезні обʼєми електрики і тоді вже стабільно постачати її.”

“Навіть з огляду на перехід до відновлюваних джерел, природного газу і ядерної енергії, вугілля й досі генерує майже 60% загальної енергії Китаю.”

“Світовий флот цивільних авіалайнерів хоч і буде ефективнішим, але й зросте більше ніж удвічі до 2040 року. Понад 80% населення світу ніколи не літали літаками.”

“Приблизно 90% пластикового забрудення в океанах походить з неконтрольованого скидання пластику в десять річок в Азії та Африці.”

“Індія, що має дуже численне й молоде населення, стане одним із головних двигунів глобальної економіки.”

“сталася ще одна незвичайна річ. Час, який потрібен для розробки вакцини, скоротився з традиційних 5-10 років до менше ніж року.”

“У 2008 році вони [США] витрачали на нафтовий імпорт 400 мільярдів доларів. У 2020-му ця цифра знизилася до нуля, і це означає, що в американській економіці щороку залишаються сотні мільярдів доларів.”

“Зниження вартості сонячної і вітрової енергії - це одна з підвалин вуглецевої нейтральності. Воно було кардинальним - ціна сонячної впала на 80% упродовж минулого десятиліття, вітрової - на понад 50% з 2010 року. Ця вартість, найімовірніше, буде падати далі - завдяки економії, повʼязаній зі зростанням масштабів, збільшенню ефективності і технічній еволюції.”

“Електромобіль використовує в 6 разів більше мінералів, ніж звичайна машина; вітрова турбіна в 9 разів більше, ніж газова електростанція. Попит на мінерали виросте до космічного рівня - літій на 4300%, кобальт і нікель - на 2500%.”

“Чимало факторів призвели до кардинальної зміни поглядів Вшингтона. Частково економічні, як-от неприйнятні торгові практики, порушення прав на інтелектуальну власність і технології. І частково стратегічні, такі як Південнокитайське море, тиск на Тайвань і воєнні приготування Китаю. І також були фактори політичні, зокрема поглинення Гонконгу, ставлення до уйгурів і суворіший державний контроль, повʼязаний з підтвердженням провідної ролі комуністичної партії.”

Нотатки (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...