Tuesday, September 13, 2022

"Дикий Захід Східної Європи" Павел Казарин

Дикий Захід Східної Європи
«Розумні» нотатки (метод «Zettelkasten»): Зберігайте та систематизуйте свої знання (promo)

Кращі нотатки із книги:

“Я не вірю в мудрість народу. Тому що я сам - частина народу. І маю великі сумніви щодо власної мудрості. Я хибив - ц не збираюся про це забувати.”

“галочка в бюлетені - це вибір меншого зла. Бо я і сам за певних обставин можу перетворитися на менше або більше зло”

“Українцем ожна не лише народитися, але й стати.”

“Цікаво. Коли 1968-го року радянська армія входила у Прагу - чеська армія не стріляла. Не лише тому, що не було наказу, а ще й тому, що далася взнаки памʼять про те, як СРСР звільняв територію Чехословаччини від вермахту. На той час від завершення Другої світової минуло 23 року, і радянського солдата все ще сприймали в Чехії як “братського визволителя”. Та після Празької весни у свідомості країни відбувся злам. Так само сталося з Україною”

“Англія і Франція погодилися на німецькі вимоги, не наважившись вступити у війну. Після підписання Мюнхенських угод, що зафіксували поділ Чехословачччини, Чемберлен прилетів у Лондон і просто на трапі літака заявив про те, що “привіз мир нашому поколінню”. Вінстон Черчилль тоді сказав, що “Англії запропонували вибір між війною та безчестям. Вона обрала безчестя й отримає війну”. Менш як за рік почалася Друга світова.”

“марнославсто для диктатора вартує значно більше, ніж життя його солдатів.”

“Навесні 2016-го легко було засуджувати Мінські домовленості. Хоча 2015-го на них погодилися тільки для того, аби країна отримала перепочинок, а щоденні втрати на фронті не вимірювалися б двозначними цифрами.”

“Сучасна Росія - це цінники замість цінностей.”

“російська еліта не вірить нікому, хто від неї відрізняється”

“Росія може купувати собі союзників, але вона не здатна їх створювати.”

“Сила слова працює там, де люди здатні слухати.”

“Війна не має напівтонів. Найчастіше вона залишає співрозмовнику одне запитання для перевірки: кому ти зичиш перемоги, а кому бажаєш поразки. Й ті, що починають шукати компроміси, наражаються на Данте, який обіцяв найспекотніші місця у пеклі саме тим, хто в часи моральних зламів намагався зберігати нейтралітет.”

“Країна під час миру читає Новий Завіт. Країна під час війни читає Старий.”

“Якщо вся країна стає агресором, то вона несе відповідальність за те, що відбувалося потім. Якщо країна стає агресором, то колективна моральна відповідальність лягає на кожного її громадянина. І відсидітись в ментальному бомбосховищі вже нікому не вдасться.”

“Кремль не вирахував волонтерський рух. Добровольчі батальйони. Російськомовний український патріотизм. Він не рахував народження політичної нації, яка всотала тих, хто в етнічний проєкт вписатися не міг. Для Москви став великою несподіванкою весь той низовий порив, що охопив Україну. Включно з тими областями, які Росія звично вважала за власну вотчину.”

“Компроміс між Росією та Заходом - просто неможливий. Вся проблема - в різних картинках реальності.”

“У нашій країні багато хто схильний сприймати Томос як передвиборчий трюк. Мову - як порядок денний консерваторів. Армію - як потрібне, але не першочергове питання. Та російський президент над цими речами насміхатися чомусь не готовий. Ба більше - саме їх він вважає за перепону для “обʼєднання”.”

“Якщо немає національних ідентичностей, не буде й запиту на самостійну державу.”

“Росія так і не сформувалася як національна держава.”

“Москва заперечує національне - і вимушена шукати відповідь на запитання, чому чеченець та якут мають жити в одній державній системі і що їх обʼєднує аж так, щоб вони готові були з цим погоджуватись.”

“Косоворотка програла тільняшці не випадково. Найчастіше в основі імперії - армії. Саме вона дозволяє імперіям поглинати “чуже” й обороняти “своє””

“Російьскі націоналісти - це оксюморон. Націоналісти в Росії можуть бути лише імперські.”

“Сучасна Росія - це країна, у якої немає свого національного проєкту… Єдина формула існування цієї території зводиться до імперської логіки з її традицією поглинання та змішання.”

“Росія - це країна, яка розвʼязує війни. Коїть військові злочини. Збиває пасажирські літаки. … - це держава, яка здійсньює терористичні акти. Застосовує хімічну зброю. Фізично знешкоджує нерзучних людей, що критикують режим.”

“Існує два способи обʼєднуватися. Перший - на грунті спільних цінностей. Наприклад, саме так влаштований Євросоюз… Утім існує й інший спосіб обʼєднуватися. На підставі спільного ворога. Коли глобальний виклик стирає відмінності між суперниками й перетворює їх на союзників у боротьбі з новою загрозою.”

“світові загрожують Ебола, Росія та ІДІЛ.”

“Тільки є одна проблема. А чому всі гадають, що миру хоче сама Росія?”

“вірити в компроміси з РФ може або ідіот, або провокатор.”

“Дискусія неможлива, як неможливий компроміс між онкологом і шарлатаном. Перемога першого призведе до виживання організму. Перемога іншого - до некролога.”

“Прорадянська людина небезпечніша, ніж радянська. Тому що не прикидаєтья порядною… Радянська людина могла виправдовувати радянський лад через незнання… Пострадянський обиватель уже не може послатися на те, що чогось не знає. Що йому недоступні дані про реальні масштаби. Навпаки, він про це знає, але ховається за лукаве “зате”. “Зате космічні кораблі”. “Зате всі боялися”. “Зате стабільність.”… Цинізм замість наївності. Підлість замість незнання. Пострадянський прорадянський - це той, хто свідомо відмовився від правди.”

“Прорадянська ностальгія - це не мрія про минуле. Це мрія про вигадане минуле.”

“Розрахунок простий: що більше інформаційного сміття, то вищий шанс, що факти просто вислизнуть з уваги авдиторії.”

“Реальність - це те, що ми про неї думаємо. І тому конкуренція сьогодні відбувається не за реальність, а за опис реальності.”

“Білорусь - це ще й ілюстрація, чим могла обернутися поразка Майдану.”

“Країна, де переміг Антимайдан.”

“Майдан був єдиною перепоною для узурпації влади.”

“імперії не люблять відпускати без бою те, що вважають своїм.”

“Емоції - це нафта людської душі, хто її видобув - той і розбагатів. Привабливість фейку в тому, що він апелює не до раціо. Його особливість у тім, що він конструює довкола свого адепта ту реальність, яку той хоче бачити. Факти - сухі та математичні. Фейки - яскраві та емоційні.”

“А хто платить за ваш контент?”

“Щоби пробитися до виборця зі своїми ідеями, політику потрібні три ресурси: організаційний, фінансовий та медійний. Простіше кажучи - команда, гроші та ЗМІ.”

“для більшості українських обивателів головне джерело інформації - це телевізор.”

“Одна з наріжних проблем України - майже цілковита відсутність інституту експертизи. Це стосується всього - від кінорецензій до політичних коментарів.”

“Відповідальність - це означає називати речі своїми іменами.”

“світом керують не ідеали, а інтереси.”

“Культури поза політикою не буває. Тому що в найширшому сенсі “займатися політикою” - це визначати правила життя.”

“По суті, будь-яка революція - це ніщо інше, як зміна міфу. Коли замість однієї парадигми самовідчуття й світорозуміння приходить інша. І вся історія нинішньої війни між Україною та Росією - це, поміж усього іншого, конкуренція двох міфів про Україну. Українського та російського”

“Націю робить нацією колективний міф - однакове уявлення про власну історію та героїв, цінності та символи. Нація народжується тієї миті, коли починає себе “уявляти””

“І чому комусь здається, що реформа держави має бути простіша, ніж індивідуальна боротьбся із зайвою вагою.”

“Перевага українського громадянського суспільства в тому, що олігархічних драконів - кілька. А складність - у тім, що це все ж таки дракони.”

“Влада завжди належить організованій меншості. Щоб претендувати на владу - треба організуватися. Або ж пристати до тих, хто вже це зробив.”

“Іноді жити стає простіше, коли розумієш, що життя простіше не стане.”

“Бідність породжує популістів.”

“Мандри - це щеплення від ілюзій. Кожна країна релевантна своїм мешканцям. Якість доріг, чистота узбіч, доглянутість вулиць - ми формуємо свої враження не тільки про місце, але й про людей. Тому що їхній суспільний прості промовисто свідчить про їхню здатність домовлятися. Створювати інститути. Встановлювати правила. Дотримуватися правил.”

“якщо ви хочете зрозуміти, хто винен у тому, що коїться за вікном - подивіться у джеркало.”

“Німці не виграли свою країну в лотерею. Вони її побудували. Сомалійці не програли країну в покер. Вони самі створили соціальне пекло. Колективна відопвідальність. Безсердечна падлюка.”

“Якщо українці обирають серцем - з електорального попелу відроджуватимуться популісти.”

“Країна - це територія. Держава - це система взаємин між людьми, які живуть на цій території.”

“одні котять цей світ. Інші біжать поруч й кричать: “Боже, куди ж він котиться?!”. Кожному своє.”

“Будь-який дорослий складається зі своїх дитячих травм, а будь-яка нація - зі свого історичного досвіду.”

“У демократичній країні влада - це історія про соціальний найми. Суспільство домовляється платити тим, хто розвʼязуватиме спільні задачі.”

“багато чого залежить від готовності брати на себе відповідальність. У психології за це відповідає поняття “локус контролю”. Люди із зовнішнім локусом контролю пояснюють свої успіхи та невдачі зовнішніми чинниками та обставинами. І навпаки, люди з внутрішнім локусом контролю покладають відповідальність за обставини свого життя на себе.”

“У логіці західних цінностей компроміс - не поразка, а взаємовигідна угода. Він - основа будь-якої співпраці, а співпраця базується на довірі. Якщо ти хочеш розвитку, то вимушений вірити тому, хто поруч.”

“Ідея реформ проста: тривала праця та повільна еволюція.”

“Головним дефіцитом країни, як і раніше, лишається відповідальність.”

“Вони (політики) - це ми. Наше дзеркало. Наш вибір. Зліпок українського суспільства.”

“якщо нам здається що з українськими політиками щось не так - то це запитання не до політиків. Це запитання до нас.”

“Експерименти з дилетантами в політиці відрізняється тільки ціною, яку доведеться за це заплатити. Хтось розрахується грошима. Хтось - часом. А хтось - утраченим історичним шансом.”

“Ми почали вибиратися з болота тільки після Майдану й початку війни.”

“Інтелект - це здатність адаптуватися до змін.”

“В онтологічному сенсі Орбан та Качинський, Лукашенко та Путін доволі схожі - вони всі продають ностальгію та історичний формалін.”

“Конспіролог здебільшого дурний, не розуміє світ, в якому живе, і тому вигадує його інтерпретацію”

“Ми занадто довго жили в світі постправди. Переконували себе, що всі точки зору мають право на існування. Звикли розмірковувати, що “правда десь посередині”. Хоча правда тільки там, де вона є, - і поява альтернативних версій зовсім не змінює її координати.”

“Те, що про Україну напишуть в енциклопедіях, залежить від нашого покоління.”

Основи швидкочитання (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...