Saturday, September 17, 2022

Лицар свободи (спогади, інтерв'ю)

Лицар свободи (спогади, інтерв'ю)
Кращі нотатки із книги:

“Лицар свободи - ця назва найбільше визначає історичну особистість Джохара Дудаєва. Він утілив в собі вікову мрію чеченського народу, який воює за свою Свободу 400 років.”

“Найболючішим питанням є перехід від тоталітарної системи до демократично-правових структур державності. Проблемним такий період є тому, що попередній режим не збирається згортатися, а народ не має наміру терпіти.”

“… держава без демократії та без права, яка не захищає інтереси кожного, приречена …”

“Чеченська держава існувала з 1918-го до 1921-го року, була визнана іншими державами. Потім вона була фізично ліквідована, народ репресований - знищено дві третини нації.”

“Тероризм, диверсії та подібні дії - це доля безпорадних керівників і безперспективних держав.”

“У мене завжди була одна ідея - здобути чеченському народові право на незалежність. Це є метою мого життя, і від неї я не відступлюся за жодних обставин і за будь-якого тиску!”

“Незалежно від своєї кількості будь-який народ може успішно воювати проти великої держави. Усе залежить від сили духу, ступеню зрілості цієї нації.”

“Чеченський народ будує власну державу з усіма її атрибутами - армією, національною валютою, відкритими кордонами. Тому з великою повагою ставиться до України, уважно стежить за процесами нашого державного будівництва, сподівається на розвиток традиційно дружніх відносин між нашими народами. Визнання Україною незалежності Чеченської Республіки лише констатувало би вже наявний факт, і на цей крок потрібно наважитися, не звадаючи на Єльцина та його команду. Росія ще неодноразово погрожуватиме чеченцям експансією й непередбачуваними діями неврівноважених політиків. Україні потрібні надійні союзники, зокрема й із метою захисту від хворого на імперсько-шовіністичні амбіціх сусіда.”

“Свобода - дорога річ.”

“Події в Грузії - це також інтрига Москви.”

“- З якими словами ви би звернулися до народу України? - Народ надзвичайно добрий, особливо старші люди, бабусі. Серед українців нам жилося затишно, ніколи ми не відчували жодної неприязні. Навпаки, до нас, чеченців, завжди було привітне ставлення. Я маю багато друзів серед українців, завжди цікавився історією вашого народу. Україна мені подобається своєю культурою побуту та спільного життя, естетикою звичаїв та глибокою духовністю. Я бажаю українському народові повної незалежності, адже це - вікова боротьба і мрія вашої нації, єдина перспектива щасливого майбутнього.”

“Застосування спеціальнох хімічної зброї забороненої, а в Нагірному Карабаху воно застосовуєтьс, в Інгушетії застосовуєтсья. Проти кого й ким? Звісно, російськими військовими проти мирного населення, взагалі не готового до будь-якого захисту.”

“Передусім у людини має бути громадянська позиція й мораль.”

“Інтервʼю Джохара Дудаєва Владу Лістьєву “Людство має захистити себе від рашизму” (програма “Взгляд” 1995 рік)”

“Народи колишнього чи теперішнього, чи майбутнього Союзу та, зокрема, Росії - хворі на рашизм. А це дуже небезпечна й важка хронічна хвороба. Рашизм страшніший за всі людиноненависницькі ідеології.”

“Росіяни, мабуть, єдиний народ на землі, який узагалі ні в що не вірить. Бездуховний, аморальний і безнадійно відсталий від рівня розвитку людства. Не схильний до духовності, а, відповідно, і до моралі. І це, на превеликий жаль, у масовому масштабі.”

“Завдяки армії, обираючи найбільш незахищених і слабких, протягом майже всієї своєї історії Росія застосовувала до народів світу фізичне насильство та знищення, демонструючи рашизм. Згадаймо: не встигла закінчитися війна, 1944 року, коли десятки мільйонів народів були вбиті чи депортовані, зробили суцільний концтабір у величезному геополітичному просторі… Далі: 1956 рік - Угорщина, 1968 рік - Чехословаччина. Після цього - Югославія. А потім війна в Афганістані, Нагірний Карабах, Азербайджан, Вірменія, Грузія, Абхазія, Південна Осетія, Інгушетія, Північна Осетія, Молдова, Придністровʼя, країни Балтії, Таджикистан. І ширилося світом знищення народів і земної цивілізації.”

“Росія сьогодні - це Карфаген, який має бути зруйнований. Або він повинен стати демократичною правовою державою, або ця держава повинна зникнути з мапи історії. Іншого немає.”

“Мета - залишити кавказців фактично без Кавказу. Таким був план. А далі - Крим. Закінчувалася кампанія “Чечня”, і всі ці війська повинні були пересунутися до Криму. Через Литву та Білорусь мав бути прокладений коридор для російських військ у Калінінградську область…”

“У Криму ще буде бійня. Україна ще зітнеться з Росією. Буде непримиренна боротьба. Поки є рашизм, Росія ніколи не відмовиться від своїх амбіцій. Ось зараз під словʼянською маркою хочуть підімʼяти, як і в минулі часи, Україну та Білорусь.”

“… нам пропонують дикого ведмедя, якого зловили в лісі, посадили в клітку й кажуть нам: “заходьте в клітку, живіть із ним дружно.” Ось, що таке Росія.”

“звичайний рашизм. Найстрашніший за фашизм, нацизм, расизм, зведений у найвищий ранг державної політики Росії.”

“Якщо увесь світ не зупинить цю чуму або не зробить Росію принаймні правовою державою, демократії там ніколи не буде. Якщо цього не станеться, світ очікують важкі потрясіння.”

“27 вересня 1991 року Джохара Дудаєва обрано Президентом Чечено-Інгуської Республіки. За нього віддали свій голос 90,1% виборців. 1 листопада 1991 року Президент Дудаєв підписав свій перший указ “Про заяву суверенітету Чеченської Республіки”, яким проголосив незалежність Чеченської Республіки Ічкерія від Російської Федерації.”

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...