Monday, May 15, 2023

Самостійна Україна (Микола Міхновський)

Самостійна Україна

Замітки з книги:

“про величезну роботу, яку провів Микола Міхновський, організовуючи українську армію. Скажемо лише, що у співпраці з Військовим клубом ім. гетьмана Павла Полуботка та Братством самостійників він творить два перші полки української армії - ім. гетьмана Богдана Хмельницького та ім. гетьмана Павла Полуботка, друкує десятки тисяч летючок зі зверненням до військових-українців формувати національні частини для боротьби за Самостійну Україну, організовує багатолюдні зібрання військових-українців, зокрема історичний Перший всеукраїнський військовий зʼїзд.”

“Діячі української культури по відкритті памʼятника Івану Котляревському. Полтава, і вересня 1903 року Фотографія Иосипа Хмелевського (1849-1924)”

“Самий факт існування московських університетів і шкіл з московською викладовою мовою на території України - є глумом над свободою, є нехтуванням наших загально-людських прав, є ганьбою і зневажанням нашої нації, а надто — освічених її членів - української інтелігенці. Не за «академічні свободи» нам треба боротися, а за саму академію, за право мати ії своєю національною власністю.”

“Націоналізм - це велетенська і непоборна сила, яка яскраво почала проявлятися в XIX віку Під її могутнім натиском ламаються неперемож-ні, здається, кайдани, розпадаються великі імперії і зявляються до історичного життя нові народи, що до того часу покірно несли свої рабські обовʼязки супроти чужинців-переможців. Наці оналізм єднає, координує сили, жене до боротьби, запалює фанатизмом поневолені нації в їх боротьбі за свободу.”

“Головна причина нещастя нашої нації - брак націоналізму серед ширшого загалу її.”

“Отже, коли справедливо, що кожна нація з огляду на міжнародні відносини хоче виливатись у форму незалежної, самостійної держави; коли справедливо, що тільки держава одноплемінного національного змісту може дати своїм членам нічим не обмежовану змогу всестороннього розвитку духового і осягнення найліпшого матеріяльного гаразду; коли справедливо, що пишний розцвіт індивідуальности можливий тільки в державі, для якої плекання індивідуальности е метою, - тоді стане зовсім зрозумілим, що державна самостійність є головна умова існування нації, а державна незалежність є національним ідеалом у сфері міжнаціональних відносин,”

“Через увесь час свого історичного існування нація наша з найбільшими зусиллями пильнує вилитись у форму держави самостійної і незалежної. Коли навіть поминути удільні часи, де окремі галузі нашої нації складали окремі держави, то перед нами виникає і литовсько-руське князівство, де геній нашого народу був культурним фактором, і найголовніше - галицько-руське королівство - спробунок злучити докупи всі галузі, усі гілки нашого народу в одній суцільній державі, спроба, повторена далеко пізніше Богданом Хмельницьким і ще раз - Іваном Мазепою.”

гра на запам’ятовування від google (промо-лінк)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...