Saturday, September 21, 2024

Шлях лідера





Платформа продуктивності Встигайте більше за менший час. (promo)

Кращі нотатки з книги:

“Люди не можуть стати по-справжньому щасливими без дружби і добрих стосунків з іншими. Ба більше, ці добрі взаємини повинні бути обопільними. А це неможливо, якщо їхня єдина мета — задовольнити власні бажання. Я вважаю , що уряд й організації теж підпадають під це правило, оскільки вони налагоджують контакти між людьми, створюють робочі місця і матеріальні блага та відіграють дуже важливу роль у питаннях рівня життя і людського щастя й сферах, де ті перетинаються”

“Справжні лідери мають здатність дивитися на проблему із багатьох точок зору і, базуючись на цьому всесторонньому аналізі, приймати правильні рішення. Їхній розум спокійний, зібраний і зосереджений, не стурбований негативними думками та емоціями , натренований і сфокусований. Справжній лідер визнає неминучість змін , потребу у загальній відповідальності та важливість поєднання економічної системи з моральними цінностями. Це і є шлях лідера.”

“Суть буддизму можна під- сумувати у двох концепціях: правильної точки зору і правильної дії. Правильна точка зору не має жодної цінності, якщо вона не веде до правильної дії”

“Правильна точка зору складається із двох частин: процесу прийняття рішень та трьох цінностей чи концептів, які потрібно враховувати у кожному рішенні.”

“Перше, на що варто зважати у процесі прийняття рішення, є намір, що лежить в його основі . Намір має бути добрим, тобто він , щонайменше, не повинен завдавати будь-кому шкоди”

“Другим аспектом є стан свідомості лідера і , якщо можливо, інших людей, які залучені в процес. Випробування для того , хто приймає рішення, полягає у розпізнаванні появи будь-яких негативних впливів на свідомість, таких як оборона чи злість , і здатності повернути розум до спокійного, зібраного та зосередженого стану. Підходячи до кінця процесу прийняття рішення, лідери мають запитати себе: Чи будуть наслідки цього рішення корисними для моєї організації та усіх, кого воно стосується?”

“Взаємозалежність є причиною і наслідком із іншого погляду. Оскільки нічого не існує без причини і кожна причина має багато наслідків, взаємозалежність, поміж багатьма незвичайними явищами, є логічним результатом. Йдеться про фокусування на нашій залежності одне від одного. Усі дії мають наслідки для самої особи та інших. Мої дії впливають на інших. Їхня реакція на мої дії впливає на мене, і це безкінечний процес. Компанія — типовий приклад взаємозалежної організації.”

“Буддизм наголошує, щ о три концепції - залежного виникнення, взаємозалежності та непостійності - допоможуть вийти за межі інтелектуального розуміння. Вони мають бути «реалізованими», випробуваними н а рівні почуттів та стати невідʼємною частиною свідомості. Допоки живемо в цьому світі, ми стикатимемося з проблемами. Якщо в такі періоди ми втрачаємо надію та розчаровуємося, то зменшуємо нашу здатність долати ці труднощі. Якщо ж , з іншого боку, ми памʼятаємо , що не лише ми , а всі інші страждають, то цей більш реалістичний підхід зміцнить нашу сміливість та здібність вирішити проблеми. Дійсно, із цієї точки зору, кожну нову перешкоду варто вважати ще однією цінною можливістю вдосконалити розум.”

“Шість ідеалів, часто виражені як щедрість, етична дисципліна, терплячість, ентузіазм, концентрація та мудрість, — є , очевидно, цінними для всіх людей, не лише для лідерів. Утім , лі- дер, який володіє цими рисами, має особливу здатність суттєво впливати на інших”

“Причиною численних скандалів у сфері бізнесу є жадібність людей, котрі при владі, до грошей та престижу; це протилежне щедрості… Щедрість повинна поєднуватися з мудрістю. Бути щедрими у вирішенні лише короткотривалих проблем недопустимо, потрібно зважати й на наслідки у перспективі.”

“Коли я думаю про етичну дисципліну, то згадую пораду, дану успішним у керуванні своєї країни королем і н ш и м правите- лям. Він пояснив принцип свого управління так: «Для правителя найкращий спосіб керувати своєю країною - це насамперед керувати собою ». Під «керувати собою» він мав на увазі опиратися спокусі.”

“Терплячість необхідно розвивати. Це єдиний спосіб бути готовими , якщо виникають провокаційні обставини на кшталт ворожості, критики ч и розчарування… Терплячість слід розуміти як «виправдану терплячість». У деяких ситуаціях є потреба у негайних діях. Рішення, чи про являти терпіння, вимагає неабиякої розсудливості.”

“Концентрацією я називаю здатність зосередити всю вашу ментальну енергію на одній проблемі. Більшість людей мають дуже слабку концентрацію, переносячи увагу від однієї речі до іншої .”

“Мудрість здебільшого повʼязана з правильною точкою зору - здатністю бачити речі такими, якими вони є , і усвідомленням, що ніщо не є постійним. Вибір того , що слід зробити сьогодні, аби отримати результати в далекому майбутньому, потребує правильної точки зору та правильної діяльності.”

“Слово «мантра» походить від слів «manna», що означає «розум», та «tra», тобто «захист». Буддисти вірять, що читання мантри, послідовності слів , може допомогти захистити розум від негативних думок та емоцій. Ми також віримо, що це корисно для духовного розвитку.”

“Геркштрьотер вважає вважливими чотири характеристики принципів: 1) Принципи повинні бути чіткими і зрозумілими. 2) Вони мусять заохочувати людей, які працюють у компанії. 3) Вони мають допомагати людям приймати відповідальні рішення. 4) Вони повинні бути значущими для різних культур (для глобальних компаній)”

“У буддистській традиції є дуже чітке тлумачення прибутку. Прибуток — це добра ціль, якщо його здобувають чесно . Казати , що мета бізнесу — створювати прибуток, те я саме, що казати, наче мета людського життя — їсти чи дихати. Якщо компанія втрачає гроші, вона вмирає, як і людина без їжі, але це не означає, що мета життя — харчування. Я б волів, щоби організації визначали свою мету як «створення та задоволення клієнтів» унаслідок відповідальної діяльності, а н е лише «максимізація акціонерної вартості».”

“Якщо н е брати до уваги таку очевидну погану діяльність як продаж небезпечних продуктів чи поширення неправдивих даних про продукт, існує три найбільш шкідливі методи конкуренції: встановлення монополії, фіксація цін та корупція.”

“Свобода дорогоцінна. Свобода, яка веде до щастя, залежить від дівповідальних дій людей і як особистостей, і як членів організації. Лідерство, яке визнає загальну відповідальність, є справжнім ключем до подолання світових проблем.”

“Капітал є засобом, а не результатом. Результат - це свобода та процвітання для всіх. Цього можна досягнути за допомогою вільної ринкової системи, в якій усі учасники діють відповідально. Я думаю, що інтеграція капіталізму та буддизму відбувається, коли концепції правильної точки зору і правильної дії стають невідʼємними частинами економічної системи. У цьому контексті я розглядаю слово «відповідальна» як те, що підтримує ці концепції, і тому сподіваюся, що слова «відповідальна вільна ринкова економіка» прийдуть на заміну словам «капіталістична система»”

No comments:

Post a Comment

Велика магія, Елізабет Ґілберт

Кращі нотатки з книги: “Ви маєте всередині себе заховані скарби - незвичайні скарби - і я їх маю, і кожен довкола нас. Щоб добути їх на світ...