Saturday, May 11, 2019

Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя

Мистецтво навчати. Як підготувати дитину до реального життя
Найкраща книга про проблеми освіти. Книга буде цікавою для кожного, хто займається самоосвітою та цікавиться проблемою навчання. Ця книга б'є будь-які рекорди по кількості цитат в 2019, які я виділяв маркером під час читання. Ось найголовніші з них:


- Школа повинна скерувати учнів на шляху до їхніх мрій і допомогти їм визначити свої покликання, прищепити необхідні професійні навички й навчити бути громадянами, а також надихати їх щодня працювати задля вдосконалення світу.


- Модель навчання 21 століття: 1) визначити захоплення і покликання 2) розвинути важливі навички 3) надихнути


- Критичне мислення - докази, ... ; точка зору, ... ; причиново-наслідкові зв'язки, ... ; припущення, ... ; доречність ...


- Математичні навички необхідні в 21 столітті для успіху в житті: 1) глибоко розуміти задачу 2) структурувати задачі та репрезентувати їх за допомогою символів 3) творчо підходити до розв'язання задач 4) виявляти закономірності 5) проводити обчислення за допомогою доступних ресурсів 6) критично оцінювати результати 7) проводити розрахунки, статистичний аналіз, приймати рішення 8) не боятися поразок і повторювати спроби 9) синтезувати результати 10) презентувати складну числову інформацію і обговорювати її 11) співпрацювати з іншими 12) ставити запитання щодо складної числової інформації


- Школи віддають перевагу підготовки до тестів, а не набуттю учнями навичок, потрібних у реальному житті


- Мовні навички необхідні в 21 столітті для успіху в житті: 1) мати значний словниковий запас 2) читати й критично аналізувати різні матеріали 3) спілкуватися за допомогою різноманітних медіа з використанням різних стилів мовлення 4) формувати та захищати власну точку зору 5) ставити продумані запитання 6) вести конструктивну дискусію


- Навички з історії необхідні в 21 столітті для успіху в житті: 1) критично аналізувати історичні події і джерела інформації 2) формувати незалежну думку про динаміку та причини історичних подій 3) чітко викладати важливі думки в тезах 4) ставити запитання й вести конструктивну дискусію 5) порівнювати історичні події з проблемами сьогодення, що формують світ, у якому ми живемо.


- Навички з природничих наук необхідні в 21 столітті для успіху в житті: 1) розуміти, як влаштовано світ 2) уміти формулювати й перевіряти наукові гіпотези 3) уміти ставити продумані запитання та проводити експерименти 4) уміти створювати щось нове на основі наукових принципів 5) уміти застосовувати наукові принципи на межі різних наук 6) творчо підходити до наукової роботи


- Найголовніше, чого ми маємо навчити школярів, - це наукового мислення
- Навички з іноземних мов необхідні в 21 столітті для успіху в житті: 1) вільно володіти розмовною мовою 2) розуміти інші культури й спілкуватися з їхніми представниками 3) співпрацювати з представниками інших культур 4) володіти іноземними мовами, використовуючи технологічні ресурси


- 1) Навчитися вчитися 2) Успішно спілкуватися 3) Ефективно й продуктивно співпрацювати 4) Творчо вирішувати проблеми 5) Зазнавати поразок 6) Приносити зміни в організації та суспільство 7) Ухвалювати розважливі рішення 8) Керувати проектами й досягати цілей 9) Бути рішучими й наполегливими 10) Спрямовувати свої талатни й захоплення на те, щоб зробити світ кращим.


- У світі, в якому ми живемо, прогрес торкнувся абсолютно більшості сфер нашого буття. Майже все стало або дешевшим, або кращим, або дешевшим і кращим. Лише не вища освіта.


- Лише третина випускників вищих навчальних закладів змогли прочитати складну книжку і зрозуміти, про що вони читали.


- Освіта перетворилася на великий бізнес, у якому не має місця навчанню важливих, істотних речей.


- Підлітки не навчаються під час слухання. Щоби справді чогось навчитися, учень повинен постійно думати, висловлювати свою точку зору, ставити запитання й відповідати на них.


- потрібно розвивати навички чотирьох "К": критичного мислення, комунікації, командної праці та креативності у розв'язанні проблем.


- нашою метою є заохотити дітей навчатися все життя, а не ставити заучування інформації вище за розвиток потрібних навичок.


- ефективний урок - той, на якому учень завжди може дати відповідь на два запитання: "Що ви робите?" і "Навіщо ви це робите?".


Книга - суперключ для розвитку мозку. Тренуй Свій Мозок разом з Readlax

Readlax - ігри для мозку та читання

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...