Saturday, October 12, 2019

Прорив у швидкості читання. Книжка за день — це реальність (Peter Kump)

Прорив у швидкості читання. Книжка за день — це реальність
Найкращі цитати та нотатки:

"завжди були люди - дуже невеликий відсоток від загального населення, - які могли читати з неймовірною швидкістю, просто ковтаючи книжки одна за одною"

"можливо ви чули, що Джон Ф. Кеннеді був якраз одним із таких унікальних людей. Теодор Рузвельт читав одну книжку на день перед сніданком, коли жив у Білому домі. Олівер Вендел Холмс міг лише переглянути документи по дорозі до Верховного Суду і потім давати розгорнуті відповіді по цьому матеріалу. Це одні з найвідоміших майстрів скорочитання. Також є багато звичайних людей, які з разючою швидкістю можуть прочитати книжку або журнал."

Швидкочитання. Ігри для мозку. Тренування пам'яті. (промо-лінк)

"Скорочитання - це навичка"

"Якщо ви засвоюєте нову навичку, то вам краще тренувати її потроху щодня."

"Нас усіх учили читати по одному слову за один раз, і така техніка дає швидкість 240 слів за хвилину. Усе тому, що вашим очам потрібна 1/4 секунди, аби зафіксувати об'єкт. Тому якщо ви читаєте по слову за один раз, як вас учили, то ви читаєте по слову за 1/4 секунди. Нескладні розрахунки дають нам чотири слова на секунду, або 240 слів на хвилину."

"Несвідоме перечитування - наслідок поганих звичок, яких ви набули, коли вчилися читати. Цей вид перечитування трапляється, коли очі несвідомо повертаються назад, щоб іще раз глянути на слово. Викорінення цієї звички - перший крок до скорочитання."

"Якщо говорити про умови під час читання, варто знати дві речі, якими має бути освітлення та яку позу обрати."

"Найкращий вибір - розсіяне світло або таке, що йде з кількох джерел і не відблискує на сторінці. Якщо ви можете читати без будь-якого напруження, то напевно світла вам достатньо"

"Єдиний спосіб читати швидше, ніж 240 слів на хвилину, - дивитися на більш як одне слово. Якщо ваше око сприйматиме два слова одночасно, ви зможете читати 480 слів на хвилину. Перший крок ви вже зробили, коли навчилися сприймати набір букв як ці слова. Навчитися розпізнавати одразу кілька слів - питання постійної практики та правильних завдань."

"Окрім несвідомого перечитування, ще однією причиною повільного читання є субвокалізація того, що ви читаєте."

"субвокалізація, по суті, це схильність проговорювати слова під час читання подумки. Ви не говорите їх у голос, а відтворюєте в голові їх звучання."

"усвідомлення прочитаного означає розуміння або знання того, що ви читаєте, в процесі читання"

"Загалом, майже у 95% всіх абзаців тема визначається в першому реченні. Саме тому це речення часто називають тематичним"

"Менше ніж 1% американців може читати понад 400 слів за хвилину."

"Не забувайте, що особливістю навчання скорочитання є те, що швидкість і усвідомлення тексту ви розвиваєте окремо. Під час практики вам доведеться контролювати це самостійно"

"Структура інформативної літератури складається з трьох основних частин: вступу, головної частини та висновку. Все просто. Висновок зазвичай - найважливіша частина."

"Ефективний читач, у якого обмаль часу, у творі наукового характеру спершу прогляне початкову та кінцеву частину."

"Попри оманливу простоту художньої літератури її структура й організація часто дуже складні. Наукова література - це спосіб передачі інформації, а художня - мистецтво."

"більшість учителів продуктивного читання погодяться, що ви можете збільшити свою початкову швидкість у два-три рази. Бувало, що люди збільшували свою швидкість читання у п'ять-десять разів."

""Читаючи мовчки", ви усвідомлюєте все приблизно так: візуальний "сигнал" надіслано у мозок, адже ви бачите слова, але ви також надсилаєте звуковий "сигнал", позаяк подумки згадуєте те, як саме звучить певне слово."

"Візуальне читання - бачити кілька слів і одночасно розуміти їхнє значення."

"Три правила розвитку усвідомлення. Правило № 1. Що більше абстрактних слів у тексті, то важче читати його швидко. Правило № 2. Що менше різних ідей у тексті, то простіше його читати швидко. Правило № 3. Що краще ви знайомі з темою матеріалу, то простіше буде читати його швидко."

"Чотири способи читання. 1) Лінійне читання. Читати слово за словом, рядок за рядком, як вас вчили в школі. Це ефективний спосіб, якщо маєте справу зі складним матеріалом та якщо хочете розвинути швидкість до 800 СНХ (слів на хвилину). 2) Пробігати очима. Вибіркове лінійне читання, коли читаєте попередньо обрані абзаци або перші рядки абзаців. 3) Перегляд. Коли проглядаєте весь матеріал, щоб знайти щось конкретне, наприклад ім'я чи номер. 4) Візуальне читання. Читати групи слів у незвичному порядку зліва направо і справа наліво в той час, як ваша рука зазвичай рухається вниз. Практика зробить цей спосіб ефективним для відносно складних і простих текстів, а також якщо захочете досягати швидкості більшої за 1000 СНХ"

"Доведено, що вісім годин безперервного навчання дають гірші результати, ніж "порційний" підхід, наприклад, півгодини на день протягом восьми днів. Усе тому, що мозок обробляє здобуту інформацію між заняттями."

"Коли ви хочете запам'ятати інформацію, треба: 1) обрати те, що хочете запам'ятати, і 2) впорядкувати його"

"Мнемотехніка - система, яка допомагає запам'ятати бажане через поняття, які не пов'язані між собою"

"Протягом усієї історії людства спільна трапеза вважалася дуже символічним актом: слово "компаньйон" з латини означає "той, з ким ви ділите хліб""

"Що ближче читач обізнаний з предметом, про який читає, то швидше він зможе про нього читати."

"ви пам'ятатимете те, що вам треба, якщо ця інформація була варта запам'ятовування"

"Дослідження Гарвардської школи бізнесу засвідчило, що вища посада потребує більшого читання."

"Президент Теодор Рузвельт відомий тим, що читав по книжці щодня перед сніданком... Колишній сенатор від штату Вісконсин Вільям Проксмаєр, один із випускників Інституту вдосконалення навичок читання, читав по книжці в обідню перерву."

"Ніколи не забувайте визначити мету, перед тим як переходити до читання. Це дуже важлива звичка для ефективного читача."

View all my reviews

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...