Sunday, March 28, 2021

RECвізити. Антологія письменницьких голосів. Книга перша

RECвізити. Антологія письменницьких голосів. Книга перша Readlax: Як читати втричі швидше? (промо-лінк)

Виписані нотатки та цитати з книги:

"Написання проз можна собі запланувати й організувати, але не можна запланувати вірші. Їх треба просто дочекатися."

"Проблемы поэтики Достоевского (1963) Михайло Бахтін"

"переклав (Андрухович) п'єси "Гамлет", та "Ромео і Джульєтта""

"Я справді вважаю, що велика людина має бути скромною"

"Від поезії і творчості слід вимагати як не вічності, то принаймні довголіття"

"перемогу слід шукати не так у політичних, як у моральних справах"

"Любов - найважливіша заповідь Бога. Це те, що тримає наш світ."

"В мандрівках ми молодшаємо. Бо подорож - це можливість втекти від плинності часу. Ви його випереджаєте, і він просто не встигає вас наздогнати."

"Свобода - це право мати власну думку, приймати власні рішення, а головне - не боятися їх відстоювати."

"(Голобородько) поетична збірка для дітей "Віршів повна рукавичка" (2010) потрапила до престижного каталогу світової дитячої літератури White Raven.... дослідження семантики народних казок"

"Російський поет Й. Бродський у 80-х роках заявив, що з українських поетів Нобелівської премії достойний лише В. Голобородько"

"мова потребує постійної щоденної праці, інакше вона від тебе піде"

"Для жінки народження дитини - це продовження людства, тоді як для чоловіка - його власного роду"

"Сенс життя - у постійному пошуку, віднаходження самого себе."

"Всі наші розмірковування про історію, політику і навіть літературу - мізерні і несуттєві, бо все це відійде, лишаться ж наші стосунки, почуття і найважливіше - сім'я"

"Жінка - це берегиня сім'ї... жінка мудріше обирає супутника життя, вона бачить більше, ніж чоловік."

"Велика наука у шлюбі - вміти прощати одне одного."

"Дуже великого терпіння треба, щоб побудувати сімейне щастя."

""письменник навчає добра"... Нічого він не навчає, він учить дитину жити з книжкою"

"Творчість - це як хвилі на морі. Щось тобі вдалося, а щось - дарма старався."

"Павло Загребельний мав розум, як у десяти академій."

"Олесь Гончар був неймовірно обдарованим."

"від початку твору, перших речень залежатиме доля книжки"

"Нації - єдиний подарунок Бога, яких збереже людство."

"Селянська культура полягає в тому, що у своїх вчинках слід бути чесним не лише з іншими, а й, передусім, із самим собо. Там поважають працю."

"Не хочу горя російському народу, але знаю, що без якогось "землетрусу", подібного до того, який пережила Німеччина, Росія не позбудеться свого великодержавного шовінізму... Там є світлі люди, але їм би такий Майдан, як у нас!"

"Всі ці зрушення соціальні - це не головне в житті. Найголовніше - прийти додому в затишок, де є людина, яка вас розуміє. Оце й важливо - берегти своє кубельце."

"Анатолій Дімаров... Найвідоміші повісті ра томани: "Його сім'я", "Ідол", "І будуть люди", "На коні і під конем", "Біль і гнів", "Божа кара"."

"Причин краху Радянського Союзу було багато - й економічні, і відсутність вільного обміну думками, і гонка озброєнь. На мій же погляд, найважливішою причиною була постійна внутрішня суперечність між тим, на чому нас виховували, і що відбувалося в реальному житті."

"Ті, хто відчувають ностальгію за радянськими часами і зітхають - "какую державу розвалили", - мають зрозуміти, що вона розвалилася сама. Якщо держава з такими спецслужбами, таким апаратом стеження, армією, не змогла себе вберегит, то чого вона варта?"

"Складність чи простота не можуть бути мірилом в оцінювання літератури."

"Іван Дзюба.... є автором 400 наукових праць. Найвідоміші книги: "Інтернаціоналізм чи русифікація,", "Грані кристала", "Між культурою та політикою", "Пастка. 30 років зі Сталіним, 50 - без Сталіна.", "Тарас Шевченко: Життя і творчість", "Микола Хвильовий: "Азіатскьий ренесанс" і "психологічна Європа"", "Спогади і роздуми на фінішній прямій", "Нагнітання мороку: від чорносотенців початку ХХ століття до українофобів початку століття ХХІ", "Є поети для епох", "На трьох континентах" ..."

"український світ різноякісний, різнокількісний, різноманітний"

"Віра моя дуже своєрідна. Я вірю, що Господь Бог є одним і для мусульман, і для буддистів, і для християн, тільки зветься по-різному."

"Свобода - це можливість робити те, що хочеш, не заважаючи при цьому нікому іншому."

"головний на сьогодні роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів""

"зародилася амбіція, властива письменникам усіх часів і народів, - перетворити життя на текст, зробити його літературою"

"Я завжди кажу, що дітей треба заводити в тому віці, коли ви не дуже розумієте, що це таке."

"Думаю, що в якійсь екстремальній формі я у своїй внутрішній біографії відбиваю синдром, яким ми всі, хто "родом з СРСР", так чи інакше уражені, - синдром вивласнення і "страху дому". Ми всі - внуки і правнуки розкуркулених, депортованих, переселених. Ніхто з нас не живе в домі, де на горищі можна знайти листи прапрапрадіда до прапрапрабаби з XVI століття. Ми всі - діти сталінських, хрущовських і брежнєвських, різної комфортності, "бараків", тому що сам той концепт простору, в яому ми виростали, - це була "тюрма поліпшеного типу"... Тоді як справжнє "домашнє вогнище" можливе лише у своєму "під себе" змодельованому домі, де живе родина, угріта стосунками і скріплена любов'ю представників не одного покоління."

"Євангелія в перекладі Огієнка"

"В роботі над книжкою дуже багато речей відбувається на інтуїтивному рівні."

"ведення щоденників - це фізіологічна функція письменника"

"Любов - це Бог."

"Віра - це певний ступінь особистісної зрілості."

"Атеїзм - це певного роду інфантильність"

"Чим краще розумієш життя, тим більше усвідомлюєш: що все, що з тобою відбуваєтсья, є в категорії чуда. Тому почуття вдячності за чудо - це результат певного рівня чутливості, який є ознакою мудрості."

"Оксана Забужко.. Авторка збірок поезій "Травневий іній", "Диригент останньої свічки", Автостоп", "Новий закон Архімеда. Вибрані вірші", романів "Польові дослідження з українського сексу", "Музей покинутих секретів", збірки повістей і оповідань "Сестро, сестро" та ін. На її рахунку також літературознавчі книги "Дві культури", "Філософія українскьої ідеї та європейський контекст: франківський період", "Шевченків міф України", "Notre Dame d'Ukraine: Україна в конфлікті міфологій." ..."

Режим читання з підсвічуванням фраз (promo)

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...