Thursday, December 26, 2019

Секрети мозку. 12 стратегій розвитку дитини (Daniel J. Siegel)

Секрети мозку. 12 стратегій розвитку дитини
Нотатки з книги:

"Доброю новиною є те, що використовуючи щоденні моменти, ви маєте змогу впливати на ефективність розвитку інтеграції мозку дитини."

"Ліва півкуля мозку любить порядок і підтримує його. Вона логічна, літерна, лінгвістична (любить слова) та лінійна (створює послідовність або порядок)... Ліва півкуля мозку також полюбляє списки й таблиці. Права півкуля мозку, навпаки, всеосяжна й невербальна, передає та отримує сигнали, що дають нам змогу спілкуватися з іншими людьми, наприклад, за допомогою виразу обличчя, контакту очей, тону голосу, пози та жестів. Наша права півкуля мозку не зосереджується на деталях і не встановлює порядок, а замість цього дбає про загальну картину сприйняття - значення та відчуття пережитого досвіду - і зосереджується на образах, емоціях і особистих спогадах."

"З точки зору розвитку, у дуже маленьких дітей права півкуля мозку домінує, особливо протягом перших трьох років... коли малюк починає повсякчас запитувати "Чому?", ви знаєте, що вже починає працювати ліва півкуля мозку."

Тренуй Свій Мозок разом з Readlax (промо-лінк)

"автобіографічні спогади зберігаються в правій півкулі мозку"

"Щоразу, коли ми говоримо: "Переконай мене" або "Запропонуй рішення, яке задовольнить нас обох", ми даємо нашим дітям шанс навчитися розв'язувати проблеми і приймати рішення."

"спогади спотворюються - іноді трохи, іноді сильніше, - навіть якщо ви впевнені, що пам'ятаєте все точно."

"Ваш психологічний стан у момент кодування спогаду та стан у момент згадування впливає та змінює сам спогад."

"процес - від активації нейронів до розвитку та укріплення нейронних зв'язків - і є нейропластичністю" !!!

"мозок - це соціальний орган, створений для взаємодії з іншими"

"незалежно від того, чи мавпа спостерігала за дією, чи виконувала дію сама, активними були ті самі нейрони (дзеркальні нейрони)"

No comments:

Post a Comment

"Мистецтво мислити системно" Донелла Медоуз

Швидкочитання (промо) Кращі нотатки з книги: “Це основна ідея теорії систем. Завваживши звʼязок між структурою та поведінкою, ми починаємо ...